Overslaan naar hoofdinhoud

Utrecht, 28 februari 2018 – Nu de rol van online-accounts en verbonden apparaten steeds groter wordt in ons dagelijks leven, is het voor mensen met een relatie moeilijker dan ooit om de grenzen van hun privacy te bepalen. Maar wat gebeurt er als ze uit elkaar gaan? Volgens wereldwijd onderzoek vanKaspersky Laben Toluna heeft 21 procent van de respondenten hun ex-partner bespioneerd via een online account waartoe ze toegang hadden. Wraak is een belangrijke motivator voor verlatenen, maar dit is slechts het topje van de ijsberg als we het hebben over privacyrisico's na een breuk.

In een wereld van digitale grenzen wordt privacy een steeds ongrijpbaarder concept, en relaties vormen hierop geen uitzondering. Zo deelt 70 procent van de stellen wachtwoorden, pincodes of vingerafdrukken om toegang te krijgen tot persoonlijke apparaten, en bewaart 26 procent intieme data op het device van de partner; denk aan intieme inkomende of uitgaande berichten (14 procent), intieme foto's van zichzelf (12 procent) en intieme video’s waarop ze samen te zien zijn (11 procent). Ook beheren ze gevoelige gegevens op accounts en apparaten die ze met hun partner delen, zoals financiële informatie (11 procent) en werkgerelateerde data (11 procent).

Dit is allemaal geen punt als de relatie gezond is en de data in vertrouwde handen zijn, maar in geval van een breuk steekt een aantal problemen de kop op. Als de boel in elkaar begint te storten, ondergaat het delen van intieme herinneringen op apparaten of accounts een grimmige transformatie: het verandert van een volkomen vanzelfsprekend onderdeel van een liefdevolle relatie in een potentiële privacynachtmerrie.

Van de respondenten die zo’n relatiebreuk aan den lijve hebben ondervonden, heeft 12 procent de privé-informatie van de ex-partner gedeeld of openbaar gemaakt, of dit in ieder geval overwogen, bij wijze van wraak. 12 procent is serieus van plan geweest het device van de ex te beschadigen of heeft dit ook daadwerkelijk gedaan. 21 procent erkent de gewezen partner te hebben bespioneerd via accounts waartoe ze toegang hadden. Er is ook een mogelijke financiële consequentie: 10 procent van de deelnemers geeft toe online geld van de ex te hebben uitgegeven.

Interessant genoeg zijn er een paar opvallende verschillen tussen de geslachten. Zo nemen mannen veel vaker wraak door privé-informatie over hun ex openbaar te maken (17 procent, tegenover 7 procent van de vrouwen) en gebruiken ze aanmerkelijk vaker informatie van hun ex voor eigen gewin (17 procent versus 8 procent). Vrouwen tonen zich dikwijls de verstandigste, bijvoorbeeld door hun grotere bereidheid om na de breuk alle informatie over hun partner van hun device te verwijderen (55 procent, tegenover 49 procent van de mannen) en ook alle foto’s en video’s waarop ze samen staan te deleten (56 tegenover 48 procent).

Vrouwen zijn echter ook niet ongevoelig voor een aantal stiekeme tactieken: 33 procent erkent de ex-partner te bespioneren via sociale netwerken, terwijl ‘slechts’ 28 procent van de mannen dit doet.

"De digitale wereld biedt voor stellen geweldige mogelijkheden om contact te maken, maar is tegelijkertijd een bron van aanzienlijke privacyrisico's als voormalige geliefden besluiten hun eigen weg te gaan," zegt Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux. "Aangezien een groot deel van de mensen bereid lijkt te zijn om vertrouwelijke informatie over hun ex-partner schaamteloos te misbruiken, moeten individuen te allen tijde voorzichtig zijn bij het delen van iets intiems en precies weten waar deze informatie is opgeslagen. Bovendien is er altijd de mogelijkheid om digitale huwelijkse voorwaarden op te stellen, om de 'voogdij' van data vast te leggen vóórdat het een privacyprobleem wordt.”

Het beëindigen van een relatie hoeft uw privacy echter niet in gevaar te brengen. Het is van belang om altijd de wachtwoorden te wijzigen van accounts waartoe de ex-partner toegang heeft, waarbij Kaspersky Password Manager kan helpen met het genereren en veilig opslaan van sterke wachtwoorden. Bovendien beschikt Kaspersky Total Security over de functie File Shredder, die bestanden die niemand anders mag zien permanent verwijdert. Intieme berichten op uw Android-apparaat kunnen worden verborgen met de Privacy Protection-functie.

Ga naar https://www.kaspersky.com/home-security voor meer informatie over hoe producten van Kaspersky Lab kunnen helpen uw relatie op het goede spoor te houden.

Vrouwen wraaklustig? Mannen misbruiken gegevens van ex vaker dan vrouwen

Nu de rol van online-accounts en verbonden apparaten steeds groter wordt in ons dagelijks leven, is het voor mensen met een relatie moeilijker dan ooit om de grenzen van hun privacy te bepalen.
Kaspersky Logo