31 mei 2016

Consument plaatst relatie met smartphone boven familie en vrienden

Psychologisch onderzoek legt nieuw tijdperk van ‘digitale beste vriend’ bloot

Digital Best Friend

Utrecht, 31 mei 2016 – Uit een experiment, waarin de deelnemers gevraagd werd om verschillende mensen en objecten in hun leven te rangschikken op volgorde van belangrijkheid, blijkt dat 37,4 procent van de respondenten hun smartphone minstens even belangrijk of zelfs belangrijker acht dan hun naaste vrienden. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door de universiteiten van Würzburg en Nottingham Trent in opdracht van Kaspersky Lab, laten zien dat de smartphone op het punt staat échte vriendschap voorbij te streven.

  • 29,4 procent van de deelnemers vindt de smartphone even belangrijk als, of zelfs belangrijker dan, de ouders; 
  • 21,2 procent geeft aan dat de smartphone op hetzelfde niveau of een hoger staat dan de levenspartner; 
  • 16,7 procent plaatst de smartphone in de hoogste categorie van belangrijkheid, hoewel slechts 1,1 procent meent dat er niets belangrijker is in het leven.

De deelnemers werd gevraagd om afbeeldingen van personen en voorwerpen in hun leven op een diagram te positioneren in relatie tot zichzelf. Hoewel familieleden, vrienden en huisdieren in circa twee derde van de gevallen nog altijd dichter bij de deelnemer werden geplaatst dan hun smartphone, bleken een heleboel andere belangrijke mensen – zoals collega’s en studiegenoten – genoegen te moeten nemen met de tweede rang, áchter de digitale metgezel.

Ondanks de waarde die wordt toegekend aan de smartphone, bleek maar liefst 93 procent van de deelnemers er in een ondersteunend experiment niet voor terug te deinzen om desgevraagd de pincode van de smartphone prijs te geven en daarmee toegang te verlenen tot persoonlijke en gevoelige data.

Het onderzoek werd geleid door Astrid Carolus, mediapsycholoog aan de Universiteit van Würzburg. "We wisten eigenlijk al dat onze telefoons onlosmakelijk met ons dagelijks leven zijn verbonden,” zegt ze, “en dit onderzoek levert hiervoor het psychologische bewijs. De hechte ‘vriendschap’ met onze smartphone maakt dat we een rotsvast vertrouwen hebben in een levenloos voorwerp, zelfs zo erg dat we er meer waarde aan hechten dan aan een heleboel mensen in ons leven. Met dit in ons achterhoofd, waren we behoorlijk verrast toen we ontdekten hoe makkelijk het is om achter een pincode te komen. We hebben mensen voor een bepaalde tijd in een wachtkamer gezet en vroegen hen naar hun lichaamslengte en de code van hun smartphone, waarop de meesten het ons gaven zonder er ook maar een seconde over na te denken. Zorgwekkend, want dat betekent dat we bereid zijn onze digitale vriend – en alles wat erop staat – aan grote risico’s bloot te stellen.”

Menselijke kwaliteiten toedichten aan een digitaal apparaat is niets nieuws. Experimenten in de jaren ’90 van de vorige eeuw lieten al zien dat we tijdens onze interactie met computers ook aan deze apparaten menselijke eigenschappen toeschreven. David Emm, senior security-onderzoeker bij Kaspersky Lab, licht de beveiligingsrisico’s van een emotionele band met technologie toe: "Na het onderzoek van vorig jaar naar digitale amnesia – het verschijnsel dat we dingen vergeten zodra we ze aan onze apparaten hebben toevertrouwd – toont dit experiment nu de sterke emotionele band met onze telefoons. Een andere interessante bevinding is dat we onze smartphone veel belangrijker vinden dan, bijvoorbeeld, onze laptop, terwijl deze vergelijkbare informatie bevat. Dit onderstreept de rol van de smartphone als digitaal maatje, altijd aan onze zijde. Een dergelijke emotionele relatie beperkt ons beslissingsproces als het gaat om de bescherming van opgeslagen gegevens. We wisten al dat veel mensen, juist omdat ze hun smartphone zien als een verlengstuk van zichzelf, simpelweg vergeten het apparaat te beveiligen. Dit maakt hen zeer kwetsbaar voor cybercriminelen.”

Dat we onze telefoons belangrijker vinden dan familie, vrienden en kennissen van vlees en bloed, toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is om de informatie die we onze digitale compagnon toevertrouwen goed te beveiligen. Kaspersky Lab heeft de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar de sociale effecten van digitalisering en hoe dit mensen kwetsbaarder kan maken voor cybercriminaliteit. Een overzicht van de resultaten is te vinden op www.kaspersky.com/amnesia.


 

Articles related to Persberichten

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten