Steeds meer bedrijven doelwit van ransomware-aanvallen

Ransomware-aanvallen zoals WannaCry en ExPetr zijn breed uitgemeten in de media.
Maar wat is het en hoe kan ransomware uw bedrijf raken?

Ransomware is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen bestanden versleutelen of een apparaat vergrendelen en vervolgens losgeld eisen. Pas wanneer het losgeld betaald is, krijgt men de sleutel om de bestanden te ‘bevrijden’. Maar dit is niet altijd een garantie. Het grote gevaar van ransomware-aanvallen is dat het belangrijke en persoonlijke data versleutelt, denk aan foto’s, muziek, administratie, scriptie of manuscript.

Een ransomware-infectie kan zich verspreiden door het:

Openen van een
geïnfecteerde e-mailbijlage

Klikken op een
geïnfecteerde link

Bezoeken van een
geïnfecteerde website

Installeren van een
geïnfecteerde app buiten de
reguliere app store

HOE VOORKOMT U EEN RANSOMWARE-AANVAL?

 • 1. Gebruik beveiligingssoftware die specifiek beschermt tegen ransomware op alle endpoints

  We raden beveiligingssoftware aan voor iedere endpoint incl. alle mobiele apparaten die u gebruikt. Ransomware kan, naast Microsoft Windows, alle besturingssystemen treffen. Android-telefoons en -tablets zijn ook een geliefd doelwit van ransomware-aanvallen. Kaspersky Endpoint Endpoint Security helpt uw endpoints te beschermen tegen ransomware. In de onderstaande tabel is een uitgebreid overzicht met functionaliteiten te vinden.

  Indien u Kaspersky Endpoint Security al op de pc’s hebt geïnstalleerd, raden we u aan om het volgende te controleren:
  Heeft u System Watcher ingeschakeld? Dit is een essentieel onderdeel van de bescherming tegen ransomware. In veel gevallen kan het helpen de schade door malware ongedaan te maken. Als System Watcher draait op de endpoints, zijn ze beschermd tegen nieuwe varianten van ransomware die nog niet aan malware-databases zijn toegevoegd. Zelfs wanneer u wordt aangevallen door een nieuwe variant, voorkomt System Watcher dat de bestanden worden versleuteld.

 • 2. Maak geregeld back-ups van uw data

  Maak regelmatig back-ups van uw bedrijfsgegevens te maken. Sla je bestanden op externe opslagapparaten op en zorg ervoor dat deze niet zijn aangesloten op het netwerk. Indien er een inbreuk is geweest biedt System Watcher de mogelijkheid tot een roll-back, waardoor u terug kunt terugzetten naar de vorige, nog niet geïnfecteerde omgeving.

 • 3. Houd software up-to-date

  Software-updates, zoals die van Microsoft Windows Adobe, Java, etc verhelpen specifieke beveiligingsproblemen. Indien u deze updates niet installeert, loopt u risico op ransomware en andere aanvallen. Kaspersky Endpoint Security scant het netwerk en geeft een overzicht van de vulnerabilities en of er een patch nodig is. Bovendien kunt u met Advanced een geautomatiseerd of handmatige patch uitvoeren.

 • 4. Wees voorzichtig met wat u aanklikt

  We adviseren om verdachte e-mails en e-mailbijlagen niet te openen, verdachte websites en links te vermijden en extra alert te zijn bij het downloaden van apps.

 • 5. Zet de 'extensies voor bekende bestandstypen verbergen'-optie in Windowsverkenners uit

  Dit maakt het makkelijker om kwaadaardige bestanden te herkennen. Blijf weg van toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’ als u niet voor 100% zeker bent over de herkomst van deze bestanden. De ransomwarecriminelen kunnen namelijk verschillende extensies gebruiken om een kwaadaardig bestand te verhullen als een video, afbeelding, of document (zoals bijvoorbeeld hot-chics.avi.exe of doc.scr).

Welke beveiligingsoplossing is de juiste voor uw bedrijf?

Bent u slachtoffer van ransomware?

 1. Verwijder eerst deze malware door Kaspersky Endpoint Security te downloaden via de gratis proefversie of Koop dit product hier online
 2. Lees de instructies op de online portal no more ransom

Kaspersky Lab heeft in samenwerking met o.a. Europol en de Nederlandse en Belgische politie, een online portal gelanceerd dat zich richt op het informeren over de gevaren van ransomware. Daarnaast biedt het gratis sleutels voor slachtoffers om hun gegevens te herstellen zonder te hoeven betalen.

Online Portal

Niets garandeert volledige bescherming, dus wees voorzichtig online

Wat is automatische verlenging?

Automatische verlenging verlengt je licentie automatisch zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Voordat je abonnement verloopt, wordt de vergoeding voor vernieuwing in rekening gebracht zodat je beschermd blijft*. We herinneren je vooraf via e-mail aan de binnenkort verschuldigde betaling. Je kunt op elk gewenst moment automatisch verlenging opzeggen; in dat geval moet je je licentie handmatig vernieuwen.

Waarom automatische verlenging?

Doorlopend abonnement en ononderbroken bescherming voor je apparaten

Bespaart je tijd: geen gedoe met factureringsgegevens en activeringscodes

Je blijft de controle houden: wij herinneren je aan de aankomende factureringsdatums en je kunt op elk moment opzeggen

* De prijzen voor verlenging zijn onderhevig aan wijzigingen. Op het moment van vernieuwing zijn mogelijk extra online aanbiedingen en kortingen beschikbaar; deze kunnen niet worden toegepast op je abonnement. Wij sturen je ten minste één herinnering per e-mail om je hierop te wijzen. Daarnaast ontvang je per e-mail een bevestiging van de prijs voor de vernieuwing en de duur van je nieuwe abonnement, voordat dit automatisch wordt vernieuwd. Mogelijk word je op dit moment verzocht om gratis te upgraden naar de nieuwste versie van Kaspersky.