Hoe u meldingen in iOS en iPadOS uitschakelt

Hoe u voorkomt dat uw iPhone of iPad u afleidt met eindeloze meldingen.

Als de eindeloze meldingen van berichten-apps, games en sociale netwerken u maar uit uw concentratie blijven halen, filter deze gegevensstroom op uw iPhone of iPad dan door onnodige notificaties uit te schakelen en de meldingen die u wel wilt behouden correct in te stellen.

Waarschuwingen die u niet mag overslaan

Om uw gegevens (en geld) te beschermen, is het belangrijk om goed op een aantal soorten meldingen te letten.

 • Updates voor besturingssystemen en apps. Ontwikkelaars dichten regelmatig lekken in hun producten, maar cybercriminelen zijn ook constant op zoek naar apparaten waarop dit soort patches nog niet zijn geïnstalleerd. Kritieke waarschuwingen helpen u om tijdig te updaten en zo voorkomt u dat u het slachtoffer van een aanval wordt.
 • Meldingen van bank-apps. Hoewel u de sms-berichten van banken niet moet uitschakelen, is het veilig om pushmeldingen van die apps te filteren. U wilt u wellicht afmelden voor promotionele mailings, maar moet het ontvangen van berichten over betalingen, transacties en inlogpogingen aan laten staan.
 • Berichten van digitale platforms. Goed uitgeruste gaming-accounts kunnen heel wat opbrengen op de zwarte markt. Hetzelfde geldt voor accounts met loyaliteitsprogramma’s van bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen en winkels. Net als bij online bankieren, moet u goed opletten bij berichten over pogingen om uw wachtwoord opnieuw in te stellen of andere verdachte handelingen.

Andere meldingen vereisen meestal geen onmiddellijke reactie, dus die kunt u veilig uitschakelen. Hier leest u hoe u dat doet op een iPhone of iPad (bekijk tips voor andere apparaten hier).

Meldingen instellen op de iPhone en iPad

De makkelijkste manier om uzelf van de buitenwereld te isoleren is door de stille modus te activeren. Om deze modus in te schakelen, verschuift u de schakelaar aan de zijkant van het apparaat zodat het oranje teken zichtbaar wordt. In de stille modus staan ringtones en geluiden van meldingen uit, maar alarmen en trillingen blijven actief.

Om ook trillende meldingen uit te schakelen:

 • Open Instellingen,
 • Ga naar Horen en voelen of Geluiden,
 • Schakel Trillen bij oproep en Trillen in stille modus uit.

Alle meldingen uitschakelen

We gaan nu eens kijken naar de wat geavanceerdere functies van uw apparaat om het aan uw levensstijl aan te passen.

Als u meer tijd in totale stilte wilt doorbrengen, schakel dan de modus Niet storen in, die voorkomt dat uw apparaat u stoort met oproepen of berichten. Alarmen werken nog wel in deze modus, dus u kunt deze optie gewoon inschakelen voordat u naar bed gaat zonder u zorgen te maken dat u de volgende dag te laat op uw werk komt.

Ga naar het Bedieningspaneel en tik op het symbool met de halve maan om de modus Niet storen te activeren. Houd dit ingedrukt om de duur in te stellen.

U kunt de Niet storen-modus ook onder Meldingen vinden in uw apparaatinstellingen, en hier kunt u ook een schema voor deze modus instellen.

Op hetzelfde scherm hebt u de mogelijkheid om inkomende oproepen van bepaalde contacten toe te staan terwijl de Niet storen-modus actief is, evenals oproepen die meerdere keren kort na elkaar binnenkomen.

 • Tik op Oproepen toestaan van om oproepen van bepaalde groepen bellers toe te staan.
 • Om een nummer aan deze lijst toe te voegen, selecteert u een contact en tikt u op Aan favorieten toevoegen;
 • Verschuif de groene schakelaar voor Herhaalde oproepen om meldingen te krijgen als iemand u meerdere keren achter elkaar probeert te bellen.

U kunt ook automatische antwoorden instellen, zodat de iPhone mensen beantwoordt als ze contact met u proberen op te nemen. Tik daarvoor op Automatisch antwoorden en stel een aangepast bericht op. Het standaard bericht zegt dat u aan het rijden bent. Om te kiezen wie deze berichten ontvangt, tikt u op Automatisch antwoorden aan en selecteert u: Niemand, Favorieten, Alle contacten of Recente contacten.

App-meldingen instellen

In plaats van de keuze alles of niets, kunt u de meldingen van elke app ook apart instellen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor pop-upbanners zonder geluid, badges met puntjes met het aantal gemiste berichten of elke andere combinatie. Open Instellingen, vervolgensMeldingen, en scrol naar beneden naar de lijst met apps om aan de slag te gaan.

U kunt er ook voor kiezen om meldingen te configureren zodra ze binnenkomen. Bijvoorbeeld via notificaties op een vergrendeld apparaat, in het Berichtencentrum, of via banners die bovenin het scherm verschijnen. In de eerste twee gevallen veegt u de melding naar links en selecteert u Beheren. Voor de derde optie sleept u de banner naar beneden en tikt u op Niet storen of de drie puntjes rechts bovenin. In het venster dat wordt geopend ziet u dan twee opties:

 • Lever stil af dempt de berichten van deze app en geeft ze niet weer op een vergrendeld scherm. In deze modus worden de meldingen verzameld in het Berichtencentrum, dat u kunt openen door van bovenaan het scherm naar boven de vegen of vanaf het midden van uw scherm omhoog op een vergrendeld apparaat.
 • Schakel uit… — de naam zegt het al: meldingen van deze app worden volledig uitgeschakeld. Om ze weer in te schakelen gaat u naar Meldingen, selecteert u de app in de lijst, en verschuift u de groene schakelaar met Meldingen toestaan.

Een andere belangrijke optie, Toon previews configureert de previews van berichten. Verberg deze previews om ervoor te zorgen dat niemand gedeeltes van uw berichten of kalenderitems kan zien als het apparaat vergrendeld is (of überhaupt).

Meer tips voor digitale rust

Wordt u nog altijd afgeleid? Tijd om het heft echt in eigen handen te nemen. Open Instellingen, ga naar Schermtijd en tik op Schermtijd inschakelen. Schermtijd biedt handige functies zoals:

 • Statistieken die laten zien hoeveel tijd u aan verschillende apps en websites besteedt;
 • Downtime-modus, die tijdelijk alle apps op de iPhone of iPad blokkeert, behalve de apps die u aan de lijst met uitzonderingen Altijd toegestaan toevoegt onder Schermtijd. Telefoonoproepen blijven beschikbaar.
 • App-beperkingen helpt gebruikers om minder tijd te besteden aan social media of gaming door een tijdlimiet in te stellen, waarna alle programma’s in de geselecteerde categorie (sociale netwerken, games, entertainment, enz.) niet langer werken.

Om één app in een categorie te blokkeren en een andere in dezelfde categorie niet, moet u ook deze laatste toevoegen aan de lijst met Altijd toegestaan. App-beperkingen worden om middernacht gereset.

Als u echt een app moet gebruiken na het opgebruiken van de dagelijkse gebruikslimiet, dan kunt u de beperking tijdelijk opheffen of deze helemaal verwijderen. Om beperkingen voor een specifieke categorie tijdelijk op te heffen, gaat u naar de categoriesectie en verschuift u de schakelaar App-beperking. Om een beperking te verwijderen tikt u op dezelfde plek op Beperking verwijderen.

Zen en nirvana

Dat is alles wat u moet weten over het uitschakelen van meldingen op de iPhone en iPad, evenals de verschillende opties om ze verder te beheren. En als u genoeg hebt van meldingen van browsers, kunt u die ook uitschakelen (zie Browsermeldingen uitschakelen).

Ga voor meer tips voor digitale rust naar onze Digital Comfort Zone.

Tips