10 mobiele games voor de ontwikkeling van uw kind tijdens social distancing

Probeer wat slimme mobiele games en educatieve apps voor kinderen om een leuke balans te vinden tussen spelen en leren.

Mijn zondagochtend begon met een bericht van een redacteur van Kaspersky Daily: “Denis, je schreef een tijdje geleden over ontwikkelingsspelletjes voor kinderen. Dat artikel is inmiddels wat achterhaald, maar het onderwerp is relevanter dan ooit, met miljoenen gezinnen die er in zelfisolatie samen het beste van proberen te maken. Wat dacht je van een nieuw artikel?”

Een van de verrassingen van social distancing * is voor mijn familie de vervaging van bepaalde grenzen gebleken. Werkdagen en weekenden zien er ongeveer hetzelfde uit, maar er is iets nieuws ontstaan: een soort hybride tijd. We blijven onze leer en werkplichten vervullen, maar we hebben ook een hoop tijd die normaal gesproken werd besteed aan pendelen en andere reisgerelateerde zaken.

Er zijn alweer meer dan vier jaar verstreken sinds mijn laatste lijst van wat ik “spellen met voordelen” noem. Onderwijzers hebben nieuwe theorieën en instructiemethodes ontwikkeld, en ontwikkelaars hebben nieuwe apps uitgegeven. Mijn kinderen zijn inmiddels al wat ouder, en we hebben er ook wat bij gekregen.

Maar mijn houding ten opzichte van computerspelletjes is niet veranderd. Elektronische spelletjes zijn niet meer weg te denken, en het bestaan ervan ontkennen is in principe de werkelijkheid ontkennen, en hierdoor zadelen we onze kinderen op met een daadwerkelijk strategisch nadeel voor de toekomst.

Als het om spelletjes gaat, denk ik dat verzet zinloos is, maar het is beter om het voortouw te nemen en het proces te beheren dan om passief toe te kijken. We kunnen leuke apps en spelletjes gebruiken om kinderen te helpen leren waar computers voor dienen, om te laten zien dat de technologie er is om ons te dienen, en niet andersom.

Natuurlijk zal elke ouder zeggen dat het verboden fruit het lekkerst smaakt. Hoe u spelletjes aan uw kinderen introduceert en beheert is natuurlijk aan u. Wij hebben echter ontdekt dat de digitale activiteiten van kinderen om wat controle vragen. Net als in de volwassen wereld bestaan er de risico’s van verslavingen, asociaal gedrag en potentieel gevaar van vreemden. Dus proef samen van dat fruit, maar denk hierbij aan de bestede tijd en andere beperkingen! Sommige elementen waar rekening mee moet worden gehouden zijn de spelgenres, interactie van persoon tot persoon en natuurlijk de basics van onze verhouding met slimme apparaten (inclusief cybersecurity-regels).

In drukke tijden kan het erg verleidelijk zijn om uw digital natives alle vrijheid te geven. U hebt zo de tijd om te ontspannen, en zij krijgen privacy en vrijheid op een terrein dat verraderlijk gastvrij voor ze is. Deze huidige periode van social distancing is uw kans om wat tijd door te brengen om uw kennis met die van hen te combineren, op veilige wijze.

Daarom heb ik hier een lijst met een aantal van de favoriete slimme mobiele spellen van mijn kinderen en zeer interessante educatieve apps die we allemaal samen op een leuke manier kunnen verkennen.

1. Wat zit erin?

Hoe maken ze dat? En dat daar? Hoe werkt dat dan? Deze en nog een miljoen andere natuurwetenschappelijke vragen zoemen rond in de hoofden van kinderen, en u krijgt die vragen regelmatig op u afgevuurd terwijl u aan het werk zou moeten zijn.

Deze reeks leuke en educatieve apps van Learny Land kan die druk wat verlichten:

2. Logische puzzels

Het is voor zowel volwassenen als kinderen goed om die grijze massa eens goed te laten werken. Ik moet toegeven dat REBUS mijn favoriete vermaak is tijdens vluchten. Volgens de makers zorgt het oplossen van een rebus voor “een aangename klik in uw hoofd”. Maar om ter zake te komen: bij rebussen lost u visuele puzzels op door logische associaties te maken.

Sommige van de problemen zijn lastig genoeg om dagenlang over na te denken. Andere zijn een fluitje van een cent, u zo gaat u van de een naar de ander. Samen vormen ze een geweldige oefening om outside the box en combinatorisch na te leren denken. Voor kinderen die nog niet helemaal klaar zijn voor zulke uitdagingen hebben de makers ook nog AZZL — al is dit spel alleen voor iOS beschikbaar.

3. Klassieke arcadespellen

O, de nostalgie! Creëer nieuwe herinneringen met vintage titels zoals Digger (or Dig Dug), Lode Runner, Tetris, en PAC-MAN. Zelfs na meerdere decennia zijn de spellen waar wij mee opgroeiden nog altijd in leven. Het blijkt dat de gameplay-dynamiek ervan een duurzaam stukje genialiteit is.

4. Zoek en raad

Spellen van de Tsjechische studio Amanita Design vallen op door hun geweldige mate van gedetail-leerdheid, hun ongelooflijk levendige karakters en hun fascinerende magische wereld.

Deze spellen, ontworpen in de geest van de klassieke quests van de jaren 80 en 90, dwingen uw brein op elegante wijze om onbekende patronen te creëren en zo niet alleen de gebruikelijke probleemoplossende routines te gebruiken. Als CHUCHEL te makkelijk wordt en u toch meer wilt, probeer dan de andere spellen van de studio eens: Samorost 3, Machinarium, and Botanicula, en voor de allerkleinsten Pilgrims.

5. Goddelijke krachten

Het is ingewikkeld om een god te zijn. In Pavilion sporen tal van bovennatuurlijke signalen het hoofdpersonage tot actie aan, een setup die de makers ervan treffend beschrijven als een “puzzelavontuur in de vierde persoon”. Als dat nog niet genoeg is om uw nieuwsgierigheid te wekken, dan weet ik het ook niet meer. Persoonlijk heb ik nooit spijt gehad van uit uitgeven van die vier euro.

6. Een bezoek aan Lumino City

Over goed ontworpen avonturen-quests gesproken, een andere favoriet is Lumino City.

Ik heb het spel misschien wel simpelweg onder Pavilion geplaatst als “vergelijkbaar,” maar uiteindelijk kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om het zomaar weg te moffelen. Dit spel verdient alle mogelijke aandacht voor zijn prachtige esthetiek en decors. De ontwikkelaars hebben in feite een monument voor zichzelf opgericht en dit vormgegeven met de poppenfilms uit de jaren 70 en 80 in het achterhoofd. Als voorproefje raad ik aan om eerst de Making of Lumino City te bekijken. Fantastisch!

Als u Lumino City leuk vindt, probeer dan ook de voorloper uit: Lume. Ten tijde van dit schrijven hebben de makers ervan het gratis beschikbaar gemaakt in de App Store.

7. Over and beyond

Een spel van de makers van de oude hit LIMBO: Playdead’s INSIDE gaat over de avonturen van een jongetje in het hiernamaals. Dat klinkt eng, maar u kunt uw ogen er niet vanaf houden. Ouders kunnen rustig achteroverleunen en de kunstzinnigheid ervan bewonderen terwijl hun kinderen spelen.

8. Waanzinnige creativiteit

Als uw kinderen CHUCHEL en Lumino City al uit hebben gespeeld, REBUS een peulenschil voor ze is en ze al volledig op Pavilion en INSIDE zijn gedoken, is het tijd om Gorogoa te installeren. Dit is een origineel puzzelavontuur met buitengewone gameplay-dynamiek.

Ik heb in ieder geval nog nooit eerder zoiets gezien. Ik was de eerste minuten eerlijk gezegd stomverbaasd en kon er geen touw aan vastknopen. Maar zodra u ontdekt wat uw doel is en hoe dat in zijn werk gaat… zal dit spel u tot in uw dromen achtervolgen.

9. Slimme woorden

Parallellepipedum, bissectrice, zwaartepunt. De stelling van Pythagoras, rechthoekige trapeziums, loodrechte bissectrices. Gelijkbenige driehoeken, centrale symmetrie, medianen.

Als uw kinderen graag gebruikmaken van de kans om op te scheppen over hun kennis van euclidische meetkunde aan hun leeftijdsgenoten, dan is de eenvoudige en vermakelijke app Pythagorea echt iets voor hen. Wie weet, wellicht stopte u gisternacht wel een toekomstige beroemde architect of wiskundige onder.

10. Minecraft!

Minecraft maakte mijn vorige lijst met de top 10 mobiele games compleet, en dat is ook nu weer het geval. Dit keer is het om het spannend te houden echter Minecraft Earth.

Dat gezegd hebbende, wens ik u een gezonde en productieve periode van zelfisolatie toe! Pas goed op uzelf en op anderen.

*Opmerking voor toekomstige lezers van dit artikel: in maart 2020, toen ik dit schreef, hadden veel landen strenge maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus, oftewel COVID-19, tegen te gaan. Een van die maatregelen was social distancing: het minimaliseren van contact met andere mensen en thuiswerken.

Tips