Een handleiding om veilig en privé online te daten

Zo stelt u dating-apps veilig en privé in.

Onze wereld begeeft zich al decennialang richting het digitale vliegtuig, en in 2020 ging het allemaal nog sneller. Dat zal in 2021 waarschijnlijk niet anders zijn, en de sterke aanwezigheid van dating in de online wereld is dan ook geen verrassing. Online dating-apps zoals Tinder, Bumble, OKCupid, Zoosk en andere blijven steeds meer gebruikers trekken.

Bij het vormen van relaties hebben mensen aan de ene kant een hoop informatie te delen — en dat is wat veel mensen dan ook doen op Tinder en andere apps — en mensen publiceren dus veel informatie over zichzelf die veelal waar is. Aan de andere kant zijn er bots en kwaadwillende mensen op zoek naar slachtoffers op dating-platforms, en hoe meer gegevens u weggeeft en hoe meer u deelneemt aan de activiteiten van het platform, hoe makkelijker het voor deze schadelijke elementen is om in hun opzet te slagen.

Vandaag bespreken we hoe u deze dating-apps veilig en privé gebruikt, zonder daarbij uw kans op het vinden van die ene speciale persoon te verkleinen.

Zo stelt u een veilig en privé Tinder-profiel in

Uw Tinder-profiel zou slechts drie elementen moeten bevatten. (Ik ga het hier over Tinder hebben, maar het volgende is grotendeels waar voor andere apps.)

  • Uw foto’s. Gebruik echte foto’s van uzelf, maar kies voor foto’s die geen onnodige informatie weggeven, zoals uw adres, werkgever, enzovoorts. Kies foto’s van reizen of bij bezienswaardigheden, zonder persoonlijke informatie en zonder andere mensen. Onthoud dat iemand de foto’s die u publiceert kan gebruiken om uw sociale netwerken te vinden, dus kies voor foto’s die nergens anders verschijnen en vergeet niet om uw accounts op social media correct in te stellen.
  • Uw naam. Of u nu een pseudoniem of uw echte naam gebruikt: maak niet uw volledige naam zichtbaar. Houd er echter wel rekening dat het gebruik van een bijnaam voor verwarring kan zorgen.
  • Uw interesses. Als u op zoek bent naar een relatie, vul er dan minstens een paar in en houd er rekening mee dat hobby’s en interesses belangrijke criteria kunnen zijn voor potentiële partners.

Wat u niet moet doen

Bij het gebruik van dating-apps zijn er ook een aantal valkuilen waar u voor moet oppassen. Dit zijn er een aantal die u moet vermijden:

  • Verbind uw Instagram-account (of andere social media) niet met het profiel van uw dating-app. Hierdoor geeft u te veel potentieel bruikbare informatie over uzelf weg. Zelfs als u uw Instagram al heeft ingesteld voor verbeterde privacy en veiligheid is het risico groter als u beide accounts aan elkaar koppelt.
  • Deel uw telefoonnummer of gebruikersnaam op berichten-apps niet. Dating-apps bevelen het ten zeerste aan om de ingebouwde berichten-platforms te gebruiken, en het is verstandig om dat ook te doen tot u zeker weet dat u de persoon waar u mee chat kunt vertrouwen. En als u klaar bent om over te stappen op Telegram of een andere berichten-app, stel deze dan zo in dat uw privé-informatie veilig is.

Zo communiceert u veilig op Tinder

Zodra u een match hebt, is het tijd om met ze te praten. Maar vertel niet gelijk uw hele levensverhaal — en niet alleen omdat dat enigszins bevreemdend zou zijn. Denk voordat u uw match iets vertelt goed na over hoe u zich zou voelen als die informatie publiek bekend zou worden. Als u dat liever niet hebt, hou het dan nog even voor uzelf.

Onthoud dat u met een vreemde praat. Het kan zijn dat diegene de liefde van uw leven wordt, maar vooralsnog is het een vreemde, dus u moet helaas rekening houden met de gevaren van doxing en stalking. Dit soort vervelende situaties kan beginnen met het geven van persoonlijke informatie aan de verkeerde persoon, dus geef niet te snel privédetails weg.

De persoon waar u mee praat is misschien inderdaad echt zo vriendelijk en begripvol als het in eerste instantie lijkt, maar het kan ook iemand zijn met kwaad in de zin die zich alleen maar zo voordoet. Kwaadwillende bouwen eerste vertrouwen op voordat ze om geld (dringend) of informatie vragen. Als u in een dating-app om geld of geschenken wordt gevraagd, moeten de alarmbellen onmiddellijk gaan rinkelen, ongeacht de reden. Of het nu een klein geldbedrag is om naar u toe te kunnen komen of een grote som geld als losgeld voor het leven van uw match: als er om geld gevraagd wordt moet u alle communicatie verbreken. De kans dat ze de waarheid vertellen is verwaarloosbaar.

Schurken kunnen ook achter uw privégegevens aanzitten, dus wees voorzichtig als uw match vraagt om een app op uw telefoon te installeren, een bepaalde website te bezoeken of vragen begint te stellen over bijvoorbeeld uw favoriete leraar of eerst huisdier (veelvoorkomende beveiligingsvragen op websites). Wat hebt u te verliezen? De app kan schadelijk zijn, de website kan een phishing-pagina zijn en de informatie die u weggeeft kan iemand op weg helpen om uw geld of identiteit te stelen.

Voorzichtig te werk gaan online kan helpen om u veilig te houden, maar het is ook belangrijk om een goede beveiligingsoplossing te installeren die automatisch websites en nieuwe apps scant.

Een ander soort account waar u op dating-apps mee te maken kunt krijgen zijn bots. Die bestaan om dezelfde redenen: ze proberen u te verleiden om geld of gegevens weg te geven. In tegenstelling tot die van kwaadwillende mensen, zijn deze accounts geautomatiseerd. Als u een vreemd gevoel hebt bij een chat en als de antwoorden van de andere persoon niet aansluiten op uw vragen, kunt u gerust aannemen dat u met een bot in gesprek bent en meteen stoppen met reageren.

Buiten zicht blijven

Er zijn nog een paar tips die handig kunnen zijn bij het gebruik van Tinder of andere dating-apps — of om ze niet te gebruiken als u iemand bent gaan daten die veelbelovend lijkt te zijn. De meeste diensten verbergen uw profiel automatisch na een bepaalde periode van inactiviteit, maar het is beter om dit zelf te doen. Als is het maar om te voorkomen dat uw nieuwe partner het idee krijgt dat u de app nog altijd gebruikt. Dat is natuurlijk niet de enige reden om uw profiel te verbergen; een bron van informatie over u hoeft niet langer publiekelijk beschikbaar zijn.

Een andere optie die nuttig kan zijn — terwijl u een net uitgooit, iemand nieuws ontmoet of een relatie begint — is om uw profiel alleen zichtbaar te maken voor de personen die u hebt geliket. Op die manier hoeft niet de hele wereld uw informatie te zien. Het zichtbaar maken van uw profiel voor een beperkt aantal personen verkleint de kans dat uw profielgegevens in de verkeerde handen vallen.

Nu u de basics van privacy op dating-apps kent, raad ik u aan om deze post over veelvoorkomende scams op dating-platforms te lezen. En ik wens u veel succes met daten — maak er wat van!

Tips