Kaspersky Security Cloud — Free, jouw beschermengel in de digitale wereld

Waarom je de gloednieuwe gratis beveiligingsservice van Kaspersky Lab zou moeten proberen.

Breng je veel tijd online door? Wie niet! Op de hoogte blijven met drie apparaten tegelijk? Wie niet! Het nieuws lezen nog zelfs voordat je opstaat? Kun je niet naar het toilet zonder je smartphone?

We hebben dit allemaal wel eens ervaren. En we hebben onze nieuwe Kaspersky Security Cloud specifiek ontworpen om het leven makkelijker te maken.

Nee, het is geen antivirus-tool – het bevat weliswaar een antivirus bescherming, maar het is veel meer dan dat. Kaspersky Security Cloud analyseert je gedrag en in het geval je mocht struikelen, dan dempt het de val. Digitaal gezien, natuurlijk.

Het is een soort persoonlijke beschermengel (of een persoonlijke veiligheidsafdeling). Voor diegenen die liever niet betalen voor software indien het niet nodig is, is er een volledig gratis versie: Kaspersky Security Cloud – Free.

Kaspersky Security Cloud – Free is een volledig nieuwe uitkomst; de eerste versie werd in juli 2018 gepubliceerd. Voor diegenen die al bekend zijn met Kaspersky Lab producten, verklappen we het volgende: Kaspersky Security Cloud – Free is onze krachtigste gratis app. Het kan alles wat onze bekende Kaspersky Free antivirus kan, en meer.

Free antivirus, improved

Laten we beginnen bij de nieuwe veiligheidsfuncties. Kaspersky Security Cloud – Free voor Windows heeft drie extra hoofdfuncties (en een boel kleinere functies).

  • System Watcher voert gedragsanalyses uit en blokkeert zelfs onbekende bedreigingen gebaseerd op hun gedrag. Bijvoorbeeld: als een applicatie te veel bestanden tegelijkertijd probeert te encrypteren, dan is het waarschijnlijk ransomware en zou het geen taken meer mogen uitvoeren. System Watcher blokkeert zulke activiteit en voert veranderingen gemaakt door malware, terug. System Watcher was voorheen alleen onderdeel van de premiumuitkomsten, maar nu is het geïntegreerd in Kaspersky Security Cloud Free.
  • Automatic Exploit Prevention is een ander gedragscomponent. Het is verantwoordelijk voor bescherming tegen malware die zwakke punten in applicaties en platforms benut (Java, Adobe Flash Player, Adobe Acrobat, Internetbrowsers, etc.). De meeste computers hebben deze programma’s geïnstalleerd, en vertonen geregeld bugs. Malefactors en hackers gebruiken deze zwaktepunten om malware te installeren en te lanceren met behulp van speciale programma’s, exploits of uitbuiters, op computers van gebruikers die hun software niet geregeld updaten. Automatic Exploit Prevention kan zulke pogingen om zwaktepunten uit te buiten, opsporen en blokkeren door het herkennen van typische gedragspatronen.
  • Anti-Blocker, zoals de naam al aangeeft, beschermt apparaten tegen Trojan blockers, een type malware dat bestanden niet encrypteert, maar juist de hele computer blokkeert en losgeld eist. Zelfs als zulke malware het systeem in weet te dringen, zal Anti-Blocker je apparaat helpen te blokkade te passeren en de malware te verwijderen.

Deze drie extra hoofdfuncties complementeren de betrouwbare antivirus machine en de nuttige functies zoals antiphishing, e-mail antivirus, Web antivirus, en beveiliging van toetsenborden op het scherm, wat al functies waren in de gratis veiligheidsuitkomst Kaspersky Free.

Samenvattend, wat betreft bescherming tegen malware is Kaspersky Security Cloud – Free een significante verbetering ten opzichte van de Kaspersky Free Antivirus versie van vorig jaar, die wereldwijd het vertrouwen van gebruikers heeft weten te winnen. Maar Kaspersky Security Cloud is veel meer dan een antivirus, wat al gauw duidelijk is, zelfs met de gratis versie.

Wat heeft het nog meer te bieden?

We hebben Kaspersky Security Cloud en aangepaste veiligheidsscenario’s al in een andere post beschreven. De gratis versie heeft minder functies en scenario’s dan de betaalde versie natuurlijk, maar het heeft er alsnog een flink aantal. Mede hierdoor raadt de veiligheidsdienst bepaalde functies aan op precies het juiste moment, wanneer je het nodig hebt.

Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe account aanmaakt op sociale media en je wachtwoord te simpel is of makkelijk te kraken is door hackers, dan zal Kaspersky Security Cloud – Free je waarschuwen en advies geven. Het is volledig aan jou of je het advies opvolgt, en je kunt de functie ook helemaal uitzetten, maar het belangrijkste is dat je begrijpt welke risico’s je bereid bent te nemen.

Een ander voorbeeld: Een onlinedienst die je gebruikt, heeft accountdata gelekt, inclusief die van jou. In dat geval zal Kaspersky Security Cloud – Free jou adviseren om je wachtwoord te veranderen. En nog een: Jouw torrent heeft een gevaarlijk zwaktepunt. Je krijgt dan een notificatie om een nieuwe versie te installeren waarmee dit probleem verholpen wordt.

Als je een onveilig wifinetwerk gebruikt waar jouw data onderschept kan worden, dan zul je door het systeem worden aangeraden een VPN-verbinding te maken om alle data die je verstuurt, te encrypteren.

En als jouw e-mailadres, waarmee je een account voor My Kaspersky hebt aangemaakt, in een database verschijnt van gelekte accounts, dan krijg je daar direct bericht over.

Op Android-apparaten, zal Kaspersky Security Cloud – Free ervoor zorgen dat je niet onverwachts zonder batterij komt te zitten. Deze veiligheidsdienst zal je ervoor waarschuwen als je apparaat een overmatig gebruik van de batterij vertoont, om er zeker van te zijn dat je niet zonder communicatie of andere belangrijke smartphone-functies komt te zitten.

Een andere nuttige functie voor Android-apparaten is dat de dienst de apps kan analyseren die je gebruikt en kan voorstellen om diegene die je niet gebruikt, te verwijderen, om zo opslagplaats op je telefoon te besparen (alsmede om de telefoon tegen bijkomende gevaren te beschermen).

Waar je Kaspersky Security Cloud Free kunt downloaden

Je kunt de gratis versie van Kaspersky Security Cloud downloaden op onze website. De gratis licentie werkt tot een maximumaantal van drie apparaten, en het maakt niet uit of het Android telefoons of tablets, iPhone’s, of Windows computers zijn. We bieden momenteel geen gratis versie aan voor macOS.

Mocht je de functies van de betaalde versie nodig hebben, of mocht je meerdere apparaten willen beveiligen, dan kun je altijd een licentie aanschaffen vanuit de app zelf. Dat kan een persoonlijke licentie zijn (Kaspersky Security Cloud Personal) of een gezinslicentie (Kaspersky Security Cloud Family).

Tips