Zo houdt u uw ouders veilig, op afstand

Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw ouders veilig zijn, technologisch gezien? Door op afstand bescherming in te stellen, zonder ze te bezoeken.

De coronavirus-pandemie heeft tot gevolg dat er enorme aantallen mensen thuis vastzitten. In deze situatie zijn het vooral de oudere mensen die het kwetsbaarst zijn. Het virus is gevaarlijker voor hen, dus de isolatie moet erg streng zijn. Jongere familieleden kunnen ze momenteel niet bezoeken, aangezien persoonlijk contact een te groot risico op besmetting vormt.

Daar komt nog bij dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat een groot deel van onze dagelijkse activiteiten nu online plaatsvindt. En ook dat kan een probleem voor veel oudere mensen zijn, aangezien ze zich over het algemeen minder zelfverzekerd voelen online. Oudere generaties vinden het moeilijker om het onderscheid te maken tussen spam en phishing en gewone e-mails; sommigen worden eenvoudiger bedrogen en spotten minder snel een verdachte website, bestand of programma.

Hoe kunt u uw ouders helpen als u uw huis niet uit mag? Ten eerste bestaat de telefoon nog altijd. Vertel ze dat ze niet moeten aarzelen om u te bellen als ze ergens niet zeker van zijn of als ze uw hulp nodig hebben in de digitale wereld. Zorg er ten tweede voor dat hun internettoegang is betaald en goed werkt en dat de apps die ze nodig hebben goed geïnstalleerd zijn, of het nu gaat om WhatsApp, Facebook, Netflix of Spotify.

Maar het is onmogelijk om permanent klaar te staan om problemen op te lossen, en de telefoon is daar ook niet bepaald ideaal voor. We adviseren om ervoor te zorgen dat de apparaten van uw ouders beschermd zijn met een betrouwbare beveiligingsoplossing die bescherming biedt tegen phishing en geen installaties van schadelijke bestanden of bezoeken aan gevaarlijke websites toestaat. En hier kunnen wij bij helpen.

Hoe u een Kaspersky Security Cloud Family-administrator wordt

Het paradepaartje van onze beveiligingsoplossingen, Kaspersky Security Cloud Family, kent een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste kan het tot op wel 20 apparaten worden geïnstalleerd, dus zelfs als u een grote familie hebt kan iedereen beschermd blijven.

Daarnaast draait Kaspersky Security Cloud op gewone Windows-apparaten, Macs, smartphones en tablets, met zowel Android als iOS. Behalve een antivirus biedt deze oplossing ook tal van andere features: meldingen over accountlekken, bescherming van de internetverbinding, een wachtwoordmanager, ouderlijk toezicht en meer. Bekijk “Wat is er nieuw in de Kaspersky 2020-beveiligingsoplossingen” voor meer details. Dit is in feite een alles-in-één oplossing voor een veilig online leven.

Ten derde omvat Kaspersky Security Cloud ook een handig systeem voor het op afstand delen en beheren van de bescherming. Als u het product voor de eerste keer installeert, creëert u een account op het My Kaspersky-portaal — een enkele console voor het beheer van al uw Kaspersky-producten op alle apparaten. Vanaf hier kunt u alles regelen als de IT-deskundige van de familie.

U kunt bijvoorbeeld een scan of database-update uitvoeren, of handmatig scannen. Als er verdachte bestanden op de computer worden gedetecteerd ontvangt u onmiddellijk een rapport. U kunt dan (op afstand) besluiten wat u hiermee wilt doen.

Zo’n online beheersysteem voor de familie maakt het leven ook makkelijker in normale tijden, en al helemaal in deze periode met social distancing.

Hoe u op afstand bescherming instelt

Laten we het nu eens hebben over hoe u een licentie deelt, hoe u Kaspersky Security Cloud op apparaten van degenen waar u het mee deelt installeert, en hoe u op afstand de beveiliging van alle familieleden beheert via My Kaspersky.

Hoe u een Kaspersky Security Cloud Family-licentie deelt

Ten eerste moet u de productlicentie delen. Open om dat te doen My Kaspersky, log op uw account in en ga naar de sectie Licenties. Zoek in de lijst met licenties naar Kaspersky Security Cloud Family, klik (of tik op een mobiel apparaat) op de knop Gebruikers eronder en selecteer Bescherming delen.

Door op Doorgaan te klikken opent er in een pop-upvenster een formulier waar u de naam en het e-mailadres kunt invoeren van degene met wie u de licentie wilt delen (hun naam wordt gebruikt om ze aan te spreken in de uitnodigingse-mail). Klik op Doorgaan en voer in het volgende venster uw eigen naam in zodat duidelijk is van wie de uitnodiging komt. Klik vervolgens op Verzenden en u bent klaar.

Hoe u een Kaspersky Security Cloud Family-uitnodiging accepteert

Dit is het moment om uw moeder (of vader, grootmoeder of grootvader) te bellen en ze te vragen om hun e-mail te controleren. In de inbox zou een bericht moeten staan met als onderwerp “”[uw naam] heeft Kaspersky Security Cloud-bescherming met u gedeeld.”

Vervolgens moet u telefonisch verdere instructies geven, maar daar bent u waarschijnlijk al aan gewend geraakt. Uw moeder (laten we ervanuit gaan dat het om uw moeder gaan om het makkelijk te houden) moet het bericht openen op het apparaat dat beschermd moet worden.

Vraag haar zodra ze het bericht heeft geopend om op de knop Bescherming downloaden te klikken, en dit brengt haar naar het Mijn Kaspersky-portaal waar ze de algemene gebruiksvoorwaarden zal zien. Er kunnen twee vakjes worden aangevinkt, waarvan het eerste verplicht is en het tweede optioneel.

Door op de knop met Ik ga akkoord te klikken begint er een download van de installer voor de volledige versie van Kaspersky Security Cloud (voor het relevante besturingssysteem en met een geactiveerde licentie). Nadat de installatie is voltooid is het apparaat (computer, tablet of smartphone) beschermd.

Ga vervolgens naar My Kaspersky, zoek de computer/telefoon van uw moeder in de lijst met apparaten en klik op de knop Beheren. Hier vindt u alle mogelijke handelingen in detail beschreven.

Bescherm uw ouders zelfs als u ze nu even niet kunt bezoeken. Doe dit op afstand met Kaspersky Security Cloud Family.

Tips