De wereld is niet genoeg

Zes interactieve wereldkaarten met handige of eigenzinnige visualisaties.

Moet u gegevens weergeven op een manier die echt de aandacht trekt? Dan is een infographic een goed idee. En dan bij voorkeur een interactieve en globale infographic. En het liefst van al, omvat die de hele planeet. Hier zijn zes wereldkaarten die u urenlang in beslag kunnen nemen (dus niet openen als u dringende zaken te regelen hebt). En anders: welkom bij onze lijst van de beste wereldkaarten op het internet.

Google Earth: de enige echte

https://earth.google.com/

Google Earth: de enige echte

Het is bijna beangstigend te bedenken dat Google 20 jaar geleden zijn Earth-project startte. De kaart groeide en veranderde, werd populair, en leek toen uit de mode te raken – ten onrechte, moet gezegd worden. Met de huidige versie kun je niet alleen elk stuk land afspeuren om je huis te vinden, maar heb je nu ook 3D-modellen van de belangrijkste architectonische monumenten en geografische wonderen van de planeet. Wie genoeg heeft van het staren naar het Sydney Opera House of de Eiffeltoren kan een door een computer gegenereerde vlucht over de Alpen of de Himalaya nemen. De app bevat virtuele rondleidingen voor degenen die vanwege de pandemie thuis opgesloten zitten, evenals handige hulpmiddelen om afstanden te meten en oppervlakten te berekenen.

LeoLabs: alles in de ruimte

https://platform.leolabs.space/visualization

LeoLabs: alles in de ruimte

Deze wereldbol zal onheilsprofeten en fans van samenzwerings- en spionagetheorieën aanspreken: De kaart toont alle satellieten (en wat zij worden, d.w.z. ruimteschroot) die momenteel in een baan om onze planeet draaien. U kunt inzoomen en met uw muiscursor over elk object gaan om de naam en het type (satelliet, brokstukken, of iets anders) te weten te komen. Gedetailleerde satellietinformatie wordt helaas niet verstrekt, maar u kunt zelf online meer onderzoek doen op basis van namen.

Ventusky: het weer binnen handbereik

https://www.ventusky.com/
 Ventusky: het weer binnen handbereik

Geen gespreksstof? Daar hebben we het weer voor! Deze kaart biedt realtime visualisaties van meteorologische gegevens voor elke locatie op aarde. Aan de linkerkant kunt u temperatuur, bewolking, luchtdruk, neerslag, vochtigheid, luchtkwaliteit – alles wat zich buiten afspeelt – selecteren. Rechts kunt u de meeteenheden wijzigen, zodat u niet hoeft te worstelen met inches versus centimeters of Fahrenheit versus Celsius. De tijdlijn onderaan biedt een rudimentaire weersvoorspelling. Onze favoriete bezigheid op dit moment is het controleren van de temperatuur in Verkhojansk, dat bekende vakantieoord en een uitstekend referentiepunt voor iedereen die klaagt dat “het een beetje fris is vandaag”.

Flightradar24: alles over vliegtuigen

https://www.flightradar24.com/

Flightradar24: alles over vliegtuigen

Voor degenen die gefrustreerd zijn over het gebrek aan gedetailleerde satellietgegevens in de visualisatie van LeoLabs: welkom bij Flightradar24. Hier kunt u informatie vinden over bijna elk vliegtuig dat op dit moment vliegt of gaat opstijgen, in real time. Dat is dus inclusief informatie over de luchtvaartmaatschappij, plaats van vertrek en bestemming, model, hoogte, snelheid en routeverloop. De dienst is niet alleen ongelooflijk interessant, maar heeft ook praktische voordelen voor wie graag alles onder controle houdt. Stel dat u iemand op de luchthaven gaat oppikken: Voer gewoon het vluchtnummer in op Flightradar24 om de precieze landingstijd van het vliegtuig te weten te komen. Vluchtinformatie op de website van de luchthaven is voor watjes.

Betalende abonnees krijgen een uitgebreidere vluchtgeschiedenis te zien, met het serienummer van het vliegtuig, de verticale snelheid, de temperatuur van de buitenboordmotor en een heleboel andere statistieken voor echte luchtvaartnerds. Overigens bestaat er een vergelijkbare kaart voor zeeschepen. En ook al is de Ever Given-blokkade al lang opgeheven, het blijft fascinerend om het scheepvaartverkeer door het Suezkanaal te volgen.

TheTrueSize: wat is groter, Groenland of India?

https://thetruesize.com/

TheTrueSize: wat is groter, Groenland of India?

De grootste illusionist ooit is niet David Blaine of uw bankmanager, maar Gerardus Mercator. Er zijn andere manieren om een bol op een vlak te projecteren, maar de wereldkaart die iedereen van kinds af aan kent, is de zijne. Als je de kaart echter uitprint en probeert deze gelijkmatig op een wereldbol te plakken, raak je uit de koers – en naarmate je dichter bij de polen komt, wordt de discrepantie in grootte alleen maar groter. De truc is dat met de Mercator-projectie de horizontale dimensies in de uiterste noordelijke en zuidelijke breedtegraden moeten worden uitgerekt, waardoor Groenland en Afrika er ongeveer even groot uitzien.

Met TheTrueSize kunt u om het even welk land – van diezelfde Mercator-projectie – over de kaart slepen om objectieve vergelijkingen te maken. Typ gewoon de naam van een land in de zoekbalk en sleep het naar een ander deel van de wereld om bijvoorbeeld te zien hoe groot Mexico is ten opzichte van Europa of hoe groot de Democratische Republiek Congo is ten opzichte van Alaska. Niet aanbevolen voor gebruikers uit Groenland.

Earth 2050: een glimp van de toekomst

https://2050.earth/

Earth 2050: Een glimp van de toekomst

Het is onze eigen voorspelling van de toekomst, allemaal in één interactieve wereldbol. Kies een horizon in de tijd (tot 2030, 2040 of 2050) en ontdek welke vruchten van de vooruitgang zullen rijpen. Kijk wanneer de eerste onderwaterboerderijen, transformatorflats en Marskolonies – of zelfs (maar wacht er niet ademloos op) Half-Life 3 – zullen verschijnen. Sommige voorspellingen zijn afkomstig van professionele futurologen, andere van gebruikers. Dus als u het gevoel hebt er nog iets op deze kaart ontbreekt, moedigen wij u aan uw visie te delen. Inzendingen worden gemodereerd, dus probeer ze binnen de wetten van de fysica te houden.

Tips