Leer de taal van uw kinderen

Door de zoekopdrachten die populair zijn onder kinderen te bestuderen, kunt u de taal van uw kind leren.

Door de zoekopdrachten die populair zijn onder kinderen te bestuderen, kunt u de taal van uw kind leren.

Eerst waren het Minecraft en Fortnite. Vervolgens raakte mijn jongste helemaal verslingerd aan stuntscooters, en maakten de woorden “spots”, “ramps” en tal van merken en de namen van trucs plots deel uit van zijn woordenschat. Veel van die woorden waren volstrekt betekenisloos voor mij. Een voorbeeld? Probeer maar eens uit te zoeken wat 540 is.

Nu is hij dol op graffiti. Ik hoop dat zijn “pieces”, “tags” en “burners” op de muren van vervallen gebouwen uiteindelijk plaats maken voor het meer serene rijk van kalligrafie en design. Maar voorlopig moet ik een oogje houden op de “cans” en “refills” die ook hun stempel drukken op mijn appartement, en luisteren naar de verhalen van mijn zoon over de verschillende soorten markers, dabbers en stijlen van street-art. Een hoop nieuwe woorden dus.

Uiteraard is het het beste om samen met uw kind activiteiten te ondernemen om meer te leren over hun interesses én problemen. Ik hou zelf van tekenen, dus een gemeenschappelijke taal vinden met mijn jongste is niet moeilijk. Maar dat is niet altijd even simpel. De hobby’s van de kinderen van vandaag zijn vaak heel anders dan die van hun ouders. En het is niet makkelijk om genoeg tijd vrij te maken voor gezamenlijke activiteiten. Stress op het werk, overstelpt met huishoudelijke taken, en nu verbergt mijn dochter schaapachtig haar iPad-scherm voor me, waarop een paar hip geklede figuurtjes met veel te grote hoofden rondspringen.

Wat is dat? Gewoon een tekenfilm of een online community die absoluut niet voor kinderen is? Het simpelweg vragen is niet de beste tactiek. Op deze leeftijd zijn tieners terughoudend over wat ze leuk vinden, zelfs als het onschuldig is. Ze willen hun eigen geheimen hebben in een volwassen-vrije zone.

Het is een ander verhaal als uw zich bewust bent van wat er speelt en waardering toont voor het onderwerp. Gacha Life? Natuurlijk, daar weet ik alles van! (na het gegoogeld te hebben toen ik een telefoongesprek van mijn dochter hoorde). En zo hebben we een gemeenschappelijke taal gevonden. Wat ook weer tot een constructieve dialoog heeft geleid.

Waar u dit soort woorden leert

In mijn geval was het mijn dochter zelf die het sleutelwoord uitsprak. Maar hoe komt u hier allemaal achter als uw kinderen er nooit hardop over spreken? Een manier is om te kijken waar ze online naar hebben gezocht en eventuele onbekende termen op te zoeken.

Als u toegang hebt tot de browser die uw kind gebruikt, of als hij/zij uw computer gebruikt, kunt u gewoon de browsergeschiedenis bekijken. Dergelijk toezicht zal natuurlijk onaangenaam zijn voor uw nakomelingen als u erop betrapt wordt – en zij zullen maatregelen nemen om te voorkomen dat het nog eens gebeurt (ze hebben dat soort dingen meestal snel door).

Een andere optie is software voor ouderlijk toezicht die de privacy van uw kind respecteert, maar u tevens samengevatte rapporten over hun online interesses kan sturen, evenals waarschuwingen als ze naar iets ongepasts beginnen te zoeken. Zo kunt u deze informatie gebruiken om onbekende woorden te googelen en uw pas verworven kennis te gebruiken om het delicate onderwerp van de interesses van uw kind aan te snijden.

Een derde manier is om na te gaan welke zoekopdrachten voor kinderen momenteel trending zijn. Ons Kaspersky Safe Kids-rapport biedt bijvoorbeeld een overzicht van dé trends van het jaar. Wij weten natuurlijk ook wel dat uw kleine Peter uniek is. Maar zelfs het meest perfecte kind is niet immuun voor de verlokkingen van de populaire cultuur (geef toe, u ook niet).

Gewapend met een aantal veelgebruikte woorden kunt u dus waarschijnlijk onder de motorkap van de innerlijke wereld van uw kind kijken. Zelfs als het antwoord is: “Pardon? Gacha?! Dat is voor baby’s! Ik ben meer van…” En daar hebt u uw opening al…

Tips