Een back-up van uw iPhone maken als uw ruimte op de iCloud op is

Als u niet wilt betalen voor extra gigabytes in de iCloud, probeer dan deze manieren uit om uw foto’s en andere iPhone-bestanden op te slaan.

Voor handige back-ups is de altijd beschikbare, apparaat-onafhankelijke cloud ongeëvenaard. En bij iPhones is het maken van een back-up naar iCloud zo makkelijk als het maar kan. Zet simpelweg de optie aan en verder hoeft u niets te doen; uw telefoon zal om de zoveel tijd alles wat erop is opgeslagen naar de cloud kopiëren. Het enige probleem dat de meeste gebruikers hier ooit mee zullen ondervinden is dat ze geen ruimte meer hebben in de iCloud: u krijgt hier slechts 5 GB gratis ruimte en dat is niet erg veel, alles goed en wel beschouwd.

De makkelijkste oplossing is natuurlijk om meer ruimte bij te kopen als die 5 GB niet genoeg is. Maar iCloud-opslag werkt op basis van een abonnement, wat betekent dat u maandelijks moet betalen (momenteel € 0,99 voor 50 GB, € 2.99 voor 200 GB of € 9.99 voor 2 TB ). Als u geen vaste lasten wilt, dan moet u uw heil ergens anders zoeken. Laten we naar wat alternatieven kijken.

Waar kopieert u uw iPhone-bestanden naartoe: andere cloud-opslag

iCloud is allesbehalve de enige optie voor cloud-opslag. Maar de meeste aanbieders bieden u een vergelijkbare hoeveelheid aan gratis ruimte, en soms zelfs minder. OneDrive geeft gebruikers bijvoorbeeld ook 5 GB gratis, waarna u ook abonnementskosten zult moeten betalen. Bij Dropbox is de gratis opslag beperkt tot 2 GB en Amazon Drive biedt helemaal niets, tenzij u een abonnement op Amazon Prime hebt, en zelfs dan is het nog steeds maar 5 GB.

Bovendien brengen de meeste aanbieders ongeveer dezelfde kosten in rekening voor extra ruimte als iCloud, dus het heeft weinig zin om voor cloud-opslag bij een andere partij te betalen. Dat gezegd hebbende kunt u een aantal clouddiensten gratis gebruiken, onder bepaalde voorwaarden.

iPhone-back-up naar Google Drive

In tegenstelling tot andere clouddiensten biedt Google Drive 15 GB aan gratis opslagruimte voor data (welke soort dan ook). En beter nog: u kunt foto’s uploaden met een resolutie van tot wel 16 megapixels (ter vergelijking: iPhone 11 Pro-camera’s hebben een resolutie van 12 megapixels) en video in 1080p HD-formaat (als u voor onbeperkte opslag kiest worden u 4K-video’s gecomprimeerd naar 1080p) en deze foto’s en video’s tellen niet als deel van de 15 GB-limiet.

U kunt op twee manieren gebruikmaken van de onbeperkte foto-opslag van Google:

 • Als uw back-upbehoeftes beperkt zijn tot foto’s en video’s kunt u uw iPhone-back-up beheren via de Google Photos-app.
 • U kunt daarnaast ook de Google Drive-app downloaden. Op deze manier kunt u niet alleen foto’s en video’s in de Google-cloud opslaan, maar ook documenten, informatie in uw agenda en contacten (maar ze moeten wel in de gratis 15 GB passen).

iPhone-back-up naar Yandex.Disk

Yandex.Disk biedt iets minder dan Google Drive binnen het gratis aanbod, namelijk 10 GB. Maar het slaat foto’s en video’s die vanaf smartphones worden geüpload zonder beperkingen en in de oorspronkelijke kwaliteit op. Daar moet wel bij worden gezegd dat als u de media online bekijkt, er alleen gecomprimeerde previews worden getoond. U kunt echt altijd het origineel op welk van uw apparaten dan ook downloaden.

Om gebruik te maken van onbeperkte opslag downloadt u de Yandex.Disk-app en stelt u de optie automatisch uploaden in. Net als bij Google Drive moeten alle andere bestanden (behalve foto’s en video’s) in de beperkte opslagruimte passen. Aan de positieve kant: als u video’s van hoge resolutie maakt, is Yandex.Disk een veel aantrekkelijkere optie voor het maken van een back-up van uw iPhone dan Google Drive.

Clouds van derden: hoe ziet het met de privacy?

Zowel Google als Yandex slaan uw foto’s en video’s niet alleen op hun servers op, maar sorteren ze ook en maken zelfs fotoalbums. Terwijl ze dat doen analyseren ze automatisch uw foto’s om de inhoud ervan te bepalen. Inhoud die erg persoonlijk kan zijn. In de Google Photos-app kunt u blokkeren dat het systeem foto’s op gezichten sorteert, maar als u liever niet hebt dat Yandex en Google weten wat voor foto’s u wanneer maakte, is het beter om hun onbeperkte cloud-opslag niet te gebruiken.

Waar kopieert u uw iPhone-bestanden naartoe: een ander apparaat

Als clouds van derden niet geschikt voor u zijn, waar kunt u dan een back-up maken van uw iPhone? Er resteren nog twee opties: een computer of externa media.

iPhone-back-up naar een computer met Windows of macOS (behalve Catalina)

Als u een computer heeft die op Windows of macOS Mojave draait (of eerdere versies), kunt u de bestanden van uw iPhone daarop kopiëren met gebruik van iTunes. Met deze app kunt u foto’s, video’s, albums, afspeellijsten, films, tv-programma’s, podcasts, audioboeken, geluidsopnames, contacten en agenda’s synchroniseren. Een back-up maken werkt als volgt:

 • Verbind uw telefoon met de computer met gebruik van een usb-kabel en open iTunes.
 • Als de iPhone vraagt of u deze computer vertrouwt, tik dan opVertrouwen
 • Selecteer het apparaat-pictogram links bovenin iTunes.
 • Selecteer in het linkermenu wat u naar uw computer wilt kopiëren: muziek, boeken, films, podcasts, enzovoorts. Schakel voor elk gegevenstype Synchroniseren
 • Controleer voor elk gegevenstype de vakjes naast de aanvullende bestanden die u wilt synchroniseren. Bij het tabblad Muziek kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om geluidsopnames en videoclips naar de computer te kopiëren.
 • Selecteer Toepassen
 • Als de app niet begint met het kopiëren van bestanden, selecteer dan Synchroniseren

iPhone-back-up naar een computer met macOS Catalina

Bij macOS Catalina zijn de iTunes-verantwoordelijkheden verdeeld: Apple Music gaat over muziek, Apple TV over video, Apple Books … afijn, u begrijpt het wel. En het kopiëren van bestanden tussen de iPhone en de computer is nu een taak voor Finder. Het synchroniseert dezelfde gegevensset als iTunes, en werkt veelal op dezelfde wijze. Om een back-up met Finder te maken onderneemt u de volgende stappen:

 • Verbind uw telefoon met de computer met gebruik van een usb-kabel en open Finder.
 • Selecteer het telefoonpictogram in het linkermenu.
 • Als de iPhone vraagt of u deze computer vertrouwt, tik dan op Vertrouwen
 • Selecteer in de lijst bovenaan wat u naar de computer wilt overzetten (muziek, boeken, films, enzovoorts), en selecteer voor elk gegevenstype Synchroniseren
 • Selecteer welke specifieke bestanden u wilt kopiëren.
 • Selecteer Toepassen
 • Als de app niet begint met het kopiëren van bestanden, selecteer dan <em>Synchroniseren

Nadat de app (iTunes of Finder) de bestanden naar een map op uw computer heeft gekopieerd, kunt u ze eventueel nog op een externe harde schijf overzetten. U kunt zo de meeste gegevens op uw iPhone opslaan. Voor de opslag van informatie zoals Face ID, Touch ID of Apple Pay is de gratis 5 GB van de iCloud meer dan genoeg.

iPhone-back-up naar een externe harde schrijf of usb-stick

Vanaf iOS 13 kunt u ook een externe harde schijf, een usb-stick of zelfs een SD-geheugenkaart aan uw iPhone of iPad koppelen, en zo bestanden rechtstreeks van het geheugen van het apparaat kopiëren. Dit is een relatief nieuwe optie, en uw telefoon zal niet genoeg batterijkracht hebben voor bepaalde harde schijven.

Maar externe harde schrijven kunnen beter overweg met tablets met iPadOS 13, dus u kunt deze methode wel gebruiken voor het maken van een back-up van uw iPad. Als u echter geen externe harde schijf heeft, dan zult u er een moeten kopen (en indien nodig een adapter om hem te verbinden). Maar dat zijn slechts eenmalige kosten, dus als u gedurende lange tijd back-up-opslag nodig heeft voor uw iPhone of iPad, is dit een goedkopere optie dan iCloud met de maandelijkse abonnementskosten.

Waar maakt u iPhone-back-ups: samenvatting

Zoals u kunt zien zijn er naast de iCloud meerdere opties voor het maken van een back-up van uw iPhone, en elke optie kent zo zijn voor- en nadelen. Als u geen plek heeft om uw enorme foto- en videoverzameling op te slaan en geen problemen heeft met de nieuwsgierige machine-learning-algoritmes, dan zijn Google Drive of Yandex.Disk prima opties. Deze twee oplossingen zijn ook het eenvoudigst: u hoeft alleen maar in te stellen dat er automatisch een back-up in de cloud wordt gemaakt.

Als u niet wilt dat uw foto’s en video’s worden bekeken door AI-robots, dan is het een beter idee om de bestanden naar een computer te kopiëren. En als u ze ook nog eens in compacte vorm wilt, probeer dan om uw iPhone kennis te laten maken met een usb-stick of een externe harde schijf. Het zou allemaal makkelijker moeten worden naarmate de tijd en dus ook technologie vordert. En om ervoor te zorgen dat niemand uw bestanden kan stelen of ermee kan sjoemelen, is het belangrijk om uw apparaten te beschermen. Wij bieden hier een gratis beveiligingssysteem voor aan dat compatibel is met alle populaire besturingssystemen: iOS, macOS, Windows en Android.

Tips