Hoe u vervelende meldingen in macOS uitschakelt

Bent u de eindeloze stroom aan meldingen zat? Hier leest u hoe u die op Apple-computers kunt uitschakelen.

Leidt de eindeloze stroom aan meldingen in macOS u te veel af? Hier leest u hoe u deze opdringerige diensten het zwijgen oplegt.

Meer dan de helft van de macOS-gebruikers gebruikt nog altijd de vorige versie van het besturingssysteem volgens Statcounter, dus u vindt hier de stappen voor zowel de nieuwste versie van macOS, Big Sur, waarvan het interface-ontwerp een duidelijke iOS-invloed laat zien, en de vorige versie, Catalina.

Welke meldingen ingeschakeld moeten blijven

Sommige meldingen zijn van uw beveiligingssysteem. Andere kunnen met uw financiën te maken hebben. Er zijn meerdere redenen waarom het uitschakelen van álle meldingen waarschijnlijk geen goed idee is. Hier volgt een lijst van meldingen die u het beste aan kunt laten staan.

 • Antivirus-updates. Als u niet voor de beveiliging van uw computer zorgt, wie dan wel? Houd uw beveiligingssoftware up-to-date en u zult minder snel te maken krijgen met de gevolgen van een cyberaanval;
 • Systeem-updates. En we hebben het hier niet alleen over nieuwe macOS-versies. Safari-updates en andere softwarepatches zijn net zo belangrijk; cybercriminelen zijn dol op apparaten met een zich ophopende reeks updates. Het uitschakelen van updatewaarschuwingen met een Terminal-opdracht was vroeger een optie, maar dat achterdeurtje werd al in Catalina gesloten, dus deze aanbeveling geldt vooral voor Mojave-gebruikers;
 • Zakelijke chats en e-mail. Om voor de hand liggende redenen, weet u zelf het beste of u meteen van werkberichten op de hoogte moet zijn.

Het afstemmen van meldingen in macOS

Het uitschakelen van meldingen via het Berichtencentrum in macOS Big Sur

Als u Big Sur gebruikt, kunt u de meldingen van de meest irritante programma’s direct uitschakelen. Open het Berichtencentrum en klik op de datum en tijd op de meunbalk bovenin het scherm — of veeg met twee vingers vanaf de rechterkant van de trackpad naar links.

Zoek een enkele melding of een hele rits meldingen. Als de laatste een pijl heeft rechts van de naam van de app, klik daar dan op. (Zo niet, kunt u de volgende sectie van deze tekst overslaan.) Klik op de drie puntjes en kies de optie die het best voor u werkt. U hebt drie van de vier beschikbaar nodig:

 • Lever stil af: Meldingen van de applicatie verschijnen aan de rechterkant van het scherm, maar maken geen geluid;
 • Schakel uit: De applicatie zal geen meldingen versturen;
 • Voorkeuren voor berichten: Deze optie opent het menu Systeemvoorkeuren, waar u het formaat van meldingen van de applicatie kunt aanpassen (hierover leest u meer in de volgende sectie).

BMeldingen in bulk uitschakelen via Systeemvoorkeuren in macOS

Als u Catalina of een oudere versie van macOS gebruikt, opent u het Berichtencentrum en drukt u op het tandwielpictogram in de rechterbenedenhoek. U kunt ook naar de Systeemvoorkeuren gaan en daar Berichtgeving openen. Zoek de meest opdringerige apps in de linkerkolom en stel het notificatieformaat in:

 • Geen (schakel Sta berichtgeving toe uit in Big Sur): Schakel alle meldingen voor deze app uit;
 • Banners: Meldingen verschijnen maar verdwijnen ook weer automatisch;
 • Waarschuwingen: Meldingen blijven aan de rechterkant van het scherm staan totdat u ze handmatig sluit.

In dezelfde sectie kunt u instellen of meldingen in het Berichtencentrum moeten worden weergegeven, stil moeten worden afgeleverd, of op het vergrendelscherm moeten worden weergegeven, met of zonder voorbeeld. U kunt hier meer dan één optie selecteren, en wij raden u aan om previews op het vergrendelscherm uit te schakelen voor uw privacy.

Het uitschakelen van browsermeldingen in macOS

Meldingen van browsers kunnen nog meer afleiden dan chats met vrienden. Zo kom je in Safari af van opdringerige waarschuwingen van nieuwsbronnen en andere sites.

Open de browser en klik linksboven in het scherm op Safari. Selecteer Voorkeuren. In het venster dat opent, gaat u naar het tabblad Websites en klikt u op Berichtgeving. Kies de naam van de website in de lijst aan de rechterklant en selecteer Weigeren.

In dezelfde sectie kunt u van tevoren het eindeloze aanbod van websites om meldingen te ontvangen weigeren door Sta sites toe om toestemming te vragen om meldingen te versturen uit te vinken.

Als u het niet erg vindt om waarschuwingen te krijgen, maar u wilt wel het formaat wijzigen, open dan Systeemvoorkeuren, kies Berichtgeving, zoek Safari op in de lijst met apps en stel browsermeldingen in zoals u wilt.

Als u een andere browser gebruikt, bekijk dan onze handleidingen voor Chrome, Firefox en meer.

Niet storen-modus: Laat de wereld wachten

Wanneer u zich maximaal moet concentreren en een melding u alleen maar zou storen, is de modus Niet storen er om u te helpen.

Zolang uw computer in de modus Niet storen staat, worden meldingen stilletjes in het Berichtencentrum weergegeven totdat u Niet storen weer uitschakelt, maar u zult ze niet zien of horen.

Het activeren van de Niet storen-modus in macOS

Als u de buitenwereld nu wilt uitschakelen, houdt u Alt-Option ingedrukt en klikt u op het pictogram Berichtencentrum in de rechterbovenhoek van het scherm in Catalina of eerdere versies, of op de datum en tijd in Big Sur. Hierdoor wordt de modus Niet storen geactiveerd.

U kunt ook naar boven scrollen in het Berichtencentrum en de modus activeren met de schakelaar die u daar vindt. Hoe dan ook, meldingen zullen onderdrukt worden totdat u de stille modus uitschakelt.

Als u Big Sur gebruikt, kunt u het Bedieningspaneel openen (het pictogram links van de datum en tijd) en op het juiste item in het menu klikken. Stel een duur in voor de stille modus: een uur, tot vanavond, tot morgen, of tot u hem uitschakelt.

Het instellen van een Niet storen-schema in macOS

Als u wilt voorkomen dat instant messaging-apps u afleiden terwijl u werkt, of dat zakelijke mail u na het werk onderbreekt bij het spelen van videogames, stel dan de modus Niet storen zo in dat deze elke dag op hetzelfde tijdstip wordt geactiveerd: Klik in Systeemvoorkeuren op Berichtgeving en stel een interval in onder Niet storen.

macOS kan ook standaard de Niet storen-modus activeren terwijl uw computer slaapt of het scherm spiegelen naar een projector of tv – zorg er gewoon voor dat die vakjes zijn aangevinkt in dezelfde sectie van het menu.

Hier kunt u ook Niet storen zo instellen dat inkomende gesprekken wel door worden gelaten; schakel hiervoor gewoon de betreffende optie in. Als alternatief kunt u alleen persistente bellers toestaan, door Sta herhaaldelijke oproepen toe aan te vinken. Op die manier zal het systeem een inkomende oproep weergeven als het nummer in de laatste drie minuten heeft gebeld.

Meer macOS-zelfzorg

Het creëren van een aparte desktop voor een applicatie

Om u nog beter op uw taak te kunnen concentreren, kunt u een aparte Ruimte maken voor een toepassing die bijzondere aandacht vereist. Beweeg met de muis over de groene knop met twee pijlen in de linkerbovenhoek van het venster of klik erop en houd deze ingedrukt, en selecteer Volledig scherm in het contextmenu.

U kunt maximaal 16 van dit soort werkruimtes aanmaken. Met de Deelvenster-functie kunt u twee vensters in één Ruimte combineren, zodat u niet steeds heen en weer hoeft te schakelen. Om twee vensters naast elkaar te plaatsen, zweeft u over of houdt u de groene knop ingedrukt en selecteert u een vensterpositie (links of rechts) in het contextmenu. Klik vervolgens op het venster dat u aan de andere kant van het scherm wilt plaatsen.

Op uw ogen passen met Night Shift

Wanneer de werkdag overgaat in de avond of zelfs de nacht, merkt u misschien niets van de verandering van tijd en licht, maar uw ogen en hersenen ervaren het felle blauwe licht van het beeldscherm, dat uw circadiaanse ritme verstoort. Dat is een van de redenen waarom het moeilijker is om een goede nachtrust te krijgen na nachtelijke uren achter de computer, hoewel wetenschappers hier nog steeds over discussiëren. De Night Shift-functie verschuift de kleuren van het scherm naar het warmere uiteinde van het spectrum, waardoor uw ogen worden beschermd.

Om uw gezonde slaap terug te krijgen, gaat u naar Systeemvoorkeuren en klikt u op Weergaven. Selecteer in het tabblad Night Shift een van de opties in het keuzemenu Schema:

 • Zonsondergang tot Zonsopgang activeert automatisch de nachtverschuiving op basis van uw locatie;
 • Met Aangepast kunt u het interval van de modus aanpassen aan uw behoeften.

Eindelijk rust

Rustig werken en ontspannen zijn niet exclusief voor Macs. Hier leest u hoe u meldingen op uw iPhone en iPad uitschakelt, en dat kan natuurlijk ook voor Android-smartphones en -tablets.

Tips