Gratis ransomware-beveiliging en decoderingstools

Hoe u zich kunt beveiligen tegen ransomware met gratis bescherming tegen cryptors en gratis decoderingstools.

Wat is ransomware?
Waarom het een slecht idee is om het losgeld te betalen
Kun je een ransomware-aanval voorkomen? Test uzelf
Download links naar gratis ransomware-bescherming
Links naar gratis ransomware-decoderingstools

Ransomware lijkt nooit uit de mode te raken, en de laatste tijd hebben we veel verzoeken gezien van mensen om ze te helpen de strijd aan te gaan. Daarom hebben we deze post opgesteld met alles wat u moet weten over hoe u zichzelf kunt beschermen tegen ransomware, hoe u de schade kunt beperken als het al te laat is, en de opties die u hebt om dit te doen.

What is ransom-ware?

Maar laten we eerst de basics eens bespreken. Ransomware is malafide software die een verscheidenheid aan methodes gebruikt om zich in apparaten te nestelen, vervolgens sommige of alle bestanden daarop versleutelt, waarna er een betaling word geëist om weer toegang te verkrijgen tot uw waardevolle gegevens.

De software kan uw computer infecteren als u bijvoorbeeld een onbekende USB-stick in uw computer stopt, een malafide website bezoekt of een schadelijk bestand van het internet downloadt en opent, of een e-mailbijlage. Zelfs als u op hetzelfde netwerk zit als een geïnfecteerde computer en verder niets fout doet, kan dit genoeg zijn om geïnfecteerd te raken met ransomware. Er is zelfs een type ransomware dat op een Windows-update lijkt.

Het verzoek om losgeld specificeert een betaling in bitcoins (of een andere cryptovaluta), waardoor het erg moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om de betaling te traceren.

Moet ik het losgeld betalen?

De boosdoeners beloven dat u weer toegang tot uw bestanden krijgt als u het losgeld betaalt. Maar in werkelijkheid is het betalen van losgeld geen garantie voor een veilige terugkeer van uw bestanden. Volgens ons onderzoek krijgt 20% van de ransomeware-slachtoffers die wel betaalden hun bestanden niet terug.

Hier is een voorbeeld: nadat het Kansas Heart Hospital het losgeld betaalde, decodeerden de criminelen die achter de ransomware-aanval op het ziekenhuis zaten sommige van de bestanden, maar eisten ze vervolgens nog meer geld voor de rest van de bestanden.

Betaal nooit losgeld: 20% van de mensen die betaalden kreeg hun bestanden nooit terug

Het gemiddelde bedrag dat wordt geëist is ongeveer € 270. Als we rekening houden met de kansen dat u het probleem met een betaling oplost, raden we sterk aan eerst goed na te denken in plaats van in alle haast aan de eisen te voldoen.

Als ik gedupeerd ben, komt het dan nog goed?

Bent u bereid om de dreiging onder ogen te zien? Doe onze quiz voor een reality check:

Hoe kan ik mezelf beschermen? Gratis ransomware-bescherming

Herstel van ransomware is erg lastig, en het voorkomen van een infectie is hoe dan ook het beste. Download geen verdachte bestanden, klik niet op verdachte links en open geen e-mailbijlages van onverwachte of onbekende afzenders.

Maak ook regelmatig een back-up van uw bestanden. Op die manier kunt u in het geval van een ransomware-aanval nog altijd bij uw bestanden zonder losgeld te hoeven betalen. Onze introductie tot back-ups legt uit hoe.

Gebruik een betrouwbaar beveiligingssysteem. De gratis Kaspersky Security Cloud beschermt persoonlijke apparaten niet alleen tegen ransomware, maar ook tegen vele andere bedreigingen, en de Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business, die ook gratis is, kan naast andere beveiligingssystemen worden geïnstalleerd en deze systemen zitten elkaar niet in de weg.

Mijn apparaat is geïnfecteerd met ransomware, wat nu? Gratis ransomware-decoderingstools

Ga naar NoMoreRansom.org, waar gratis ransomware-decoderingstools te vinden zijn die constant worden geüpdatet. Als er een geschikte tool op deze site beschikbaar is, gebruik die dan. We raden u hoe dan ook af om het losgeld te betalen; wacht indien mogelijk om te zien of onderzoekers een nieuwe tool kunnen creëren voor deze specifieke vorm van ransomware.

Tips