Tips om kinderen online te beschermen

Psychologe Emma Kenny’s advies over hoe u kinderen online kunt beschermen in het digitale tijdperk.

Ze zijn meer teruggetrokken en stiller dan gewoonlijk. Nu ik eraan denk, ze zitten al een tijdje op hun telefoon, maar hadden hun huiswerk uren geleden al af.
“Wat doe je daar?”
Geen reactie.
U probeert het opnieuw. “Schat, wat doe je op je telefoon?”
“Niets! Laat me met rust!” reageert uw normaal gesproken zo lieve kind geïrriteerd.
Wat is er aan de hand? Hebben ze iets gezien dat ze niet hadden moeten zien? Worden ze gepest? U weet niet precies wat er aan de hand is, maar u weet dat het waarschijnlijk iets te maken heeft met iets op hun apparaat en het internet. Maar hoe zoekt u dit het beste uit en lost u dit heikele probleem op?

De online wereld zit vol educatief materiaal, informatie en vermaak, en indien correct gebruikt, kan het enorme voordelen voor elk kind bieden. Het probleem is dat volgens een recent onderzoek van Kaspersky ouders het lastig vinden om hun kinderen online te beschermen, met 84% van de ouders die bezorgd zijn over waar hun kind aan kan worden blootgesteld tijdens het surfen op het internet.

Wereldwijd hebben meer dan 9 van de 10 kinderen in de leeftijdsklasse van 7 tot 12 jaar oud een apparaat met toegang tot internet, smartphone of tablet. Het lijkt erop dat ouders ondanks het feit dat ze zich zorgen maken over de vele online dreigingen voor kinderen — van blootstelling aan seksuele en gewelddadige inhoud tot actieve grooming — ze nog altijd denken dat kinderen online apparaten moeten hebben. Het is begrijpelijk dat deze exponentiële groei van technologie in onze moderne levens ervoor heeft gezorgd dat ouders niet precies weten hoe ze de balans moeten bewaren tussen het willen beschermen van kinderen op het internet en het bieden van toegang tot de online wereld voor basisbehoeftes zoals schoolwerk en het socializen met vrienden.

Ik heb twee tieners, en sinds die zijn opgegroeid, is het steeds belangrijker voor me geworden om mezelf te onderwijzen over de risico’s en verantwoordelijkheden van het toestaan van tijd online aan mijn kinderen — zeker aangezien het internet zelf zich ook heeft ontwikkeld.

 Als psychologe ben ik me zeer bewust van de schade die kinderen en jonge mensen kan worden berokkend als ze alleen worden gelaten in de complexe cyberwereld zonder passend advies, begeleiding en toezicht. Onder gezinnen zegt 60 procent dat ze rechtstreeks een online dreiging hebben ervaren of gezien, waarbij kinderen die seksuele of gewelddadige inhoud zagen en internetverslavingen het meest voorkwamen. Wat nog angstaanjagender is, is dat 13% online grooming heeft ervaren, en 14% identiteits- en informatiediefstal. We horen veel te vaak over vervelende situaties waarbij jonge mensen persoonlijke en gevoelige informatie toevertrouwen aan online contacten, om er vervolgens achter te komen dat die “vriend” een cybercrimineel in vermomming was.

Het gaat niet alleen om de opzettelijk kwaadaardige partijen waar ouders zich zorgen over moeten maken. We zien elke dag dingen die de druk verhogen om te voldoen aan bepaalde normen wat betreft lichaamsbeelden — ads met verontrustende berichten over dieetpillen, plastische chirurgie, en nog meer worden steeds vaker gezien door zeer jonge kinderen, en hoewel sommige ouders dit soort berichten niet al te verontrustend vinden, wijst steeds meer bewijs erop dat dit van invloed is op het zelfvertrouwen van jonge mensen en ontevredenheid over hun lichaam kan veroorzaken bij kinderen.

Ik heb talloze verhalen in de pers gelezen over kinderen die onopzettelijk duizenden euro’s uitgeven aan in-app aankopen zonder dat hun ouders het weten, en toch lijken deze verhalen niet als afschrikmiddel te werken, wat erop wijst dat ouders niet genoeg afweten van de risico’s die kinderen lopen door slimme technologie.

Ik begrijp heel goed dat ouders de online wereld niet willen vrezen; het is een rijk aan massa-informatie en een democratisch platform wat betreft educatie. Als moeder omarm ik al het positieve dat het internet aan mijn kinderen te bieden heeft, maar ik erken tevens dat het als volwassene in de familie aan mij is om mezelf te onderwijzen over hoe ik het beste toezicht kan houden en mijn kinderen kan beschermen bij hun online ervaringen. We moeten een balans vinden tussen toezicht en het stimuleren van onafhankelijkheid, wat erg lastigs is. Dit alles is niet iets dat we noodzakelijkerwijs begrijpen als we ouder, leraar of zorgverlener te worden, wat ook een reden is waarom we vaak naar betrouwbare educatieve hulpmiddelen kijken voor ouders en kinderen.

De gemiddelde ouder bespreekt online veiligheid met hun kinderen in het totaal gedurende ongeveer 46 minuten in hun hele kindertijd, en toch laat dit onderzoek zien dat jonge mensen vele uren zonder toezicht online doorbrengen. Denk aan alle andere gebieden waar kinderen nieuwe vaardigheden moeten leren, of dat nu een nieuw sport is, leren lezen, of begrijpen hoe te onderhandelen bij een kunstproject. In al die gevallen worden kinderen onderwezen, geadviseerd, begeleid en gestuurd om ervoor te zorgen dat ze volledig begrijpen wat ze doen. Dit soort onderwijs vindt bovendien gedurende hun hele opvoeding plaats.

Ouders moeten de online wereld op een vergelijkbare manier aanpakken. Dit betekent het regelmatig controleren van het online gedrag van uw kind — wat zo eenvoudig kan zijn als het vragen naar wat ze online hebben gedaan, en het bespreken van hun positieve en negatieve ervaringen. Het is ook van belang om te weten aan wat voor soort dingen ze worden blootgesteld, zodat u ze volledig kan informeren en beschermen.

Ik zie mijn online wereld op dezelfde manier als mijn fysieke wereld. Thuis heb ik vele veiligheidsmaatregelen, van ramen die op slot gaan tot een alarmsysteem dat me waarschuwt als er thuis iets mis is, want ik wil dat mijn kinderen veilig zijn. Ik weet dat als mijn kinderen veilig op hun kamer zitten, ze alsnog kunnen worden blootgesteld aan tal van gevaren online — tenzij ik een zeer effectief cybersecurity-systeem heb dat opties bevat zoals inhoudsfilters, controle van app-gebruik en real-time waarschuwingen.

Geen enkele ouder wil dat hun kind het slachtoffer wordt van phishing, doxing (het online publiceren van gegevens van een individu), pesten of ander gevaarlijk gedrag, en daarom is het essentieel om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen online dreigingen. Dit vereist een mix van ouderlijke controle en software-tools, zoalsKaspersky Safe Kids. Met deze technologie kunt u de beeldtijd van uw kind beheren en toezien op de apps die ze gebruiken, en u krijgt meldingen over hun Facebook-activiteit, zodat u eventuele nieuwe contacten ook ziet.

Sommige kinderen kunnen er door trolls worden uitgepikt, simpelweg omdat ze op een social media-post hebben gereageerd, dus het kan erg handig zijn om te volgen wat voor interacties ze online hebben.

Kaspersky verzekert dat volwassen websites worden geblokkeerd, waardoor uw kinderen niet worden blootgesteld aan ongepaste inhoud voor hun leeftijd, en we werken nauw samen met psychologische experts om u de informatie te bieden die u nodig heeft om ervoor te zorgen dat u zich klaar voelt om met uw kinderen over online gevaren te praten. De cybersecurity-industrie weet niet per se alles over het ouderschap, dus dit gedeelte is essentieel voor mij.

Maar soms is alleen software niet genoeg. Het kan zijn dat u een verandering in het gedrag van uw kind opmerkt nadat ze bijvoorbeeld alleen online zijn geweest. Zelfs met beschermende maatregelen, is er niets beter dan persoonlijke communicatie als het om de opvoeding van uw kinderen gaat. Dus ook als u deze soorten online cybersecurity-systemen gebruikt, betekent dat niet dat u het internetgedrag van uw kind niet regelmatig hoeft te bespreken.

Als u merkt dat uw kind bijzonder stil is, of juist erg bits na een tijdje online of op hun smart technologie, kan dat zijn omdat ze online een vervelende ervaring hebben gehad, en dan is het goed om een dialoog te aan te gaan.

Het geweldige aan dit soort open communicatie is dat u de risico’s en problemen kunt identificeren voordat ze escaleren, en u geeft uw kinderen zo tegelijkertijd een rechtstreeks signaal waaruit blijkt hoeveel u om ze geeft.

Onderwijs is macht, en als ouder is het uw plicht om ervoor te zorgen dat uw kinderen veilig én geïnformeerd zijn, in zowel de fysieke als de cyberwereld. Als u cyberveiligheid serieus neemt, dan doen zij dat ook, wat betekent dat ze zonder angst van hun online leven kunnen genieten, en tot tieners en jonge volwassenen opgroeien met een goed begrip van “Netiquette.”

Het is echt tijd voor actie als we onze kinderen de gelukkige, gezonde en veilige cybertoekomst willen bieden die ze ongetwijfeld verdienen.

Tips om uw kinderen online te beschermen

Dit zijn mijn beste tips om ervoor te zorgen dat uw kinderen online veilig zijn:

  • Surf samen. Door te kijken waar uw kind zijn of haar tijd online doorbrengt, weet u hoe u ze het beste veilig kan houden, en zo kunt u betekenisvollere gesprekken hebben over hun activiteiten. Door samen online tijd door te brengen door bijvoorbeeld spelletjes te spelen, kunt u van elkaar leren.
  • Zorg ervoor dat de apparaten zichtbaar zijn. In plaats van uw kinderen op hun kamer te laten internetten, is het beter om de apparaten in gemeenschappelijke ruimtes te laten zodat u er altijd snel bij bent in het geval van potentiële problemen. Bonus: het kind zal zelf ook beter opletten omdat u erbij bent.
  • Gebruik veilige zoektechnologie zoals Kaspersky Safe Kids voor een gerust gevoel als u er niet bent om toezicht te houden op het internetgebruik van uw kind.
  • Beperk hun tijd online. Kinderen hebben grenzen nodig, dus spreek af hoeveel tijd ze online kunnen zijn en houd daaraan vast. Kinderen hebben balans nodig wat betreft hun activiteiten om van een gezonde kindertijd te genieten. Bij de meeste besturingssystemen kunt u een timer instellen voor online activiteiten.
  • Blokkeer en rapporteer. Leer kinderen hoe ze iets kunnen blokkeren en rapporteren als ze iets problematisch online zien of ervaren. Dit helpt bij het creëren van goed online gedrag en het zorgt ervoor dat uw kind een gevoel van controle krijgt.

 

  • Deel verantwoordelijk. Leer uw kind dat ze zich online hetzelfde moeten gedragen zoals ze dat offline zouden doen. Als ze iets niet in de fysieke wereld zouden versturen, delen of zeggen, moeten ze dat ook niet online doen.
  • Praat regelmatig met uw kinderen om hun online ervaringen te bespreken. Dat betekent dat u moet ingaan op hun zorgen en hier open voor moet staan als ze hiermee naar u toe komen. Creëer een communicatiestrategie waarin ze begrijpen dat ze bij u terecht kunnen als ze zorgen hebben.
  • Oordeel niet! Zo nu en dan zullen uw kinderen online in onrustig vaarwater belanden en de manier waarop u dan reageert kan dan een grote impact hebben. In plaats van boos te worden, kunt u ze beter helpen om uit te vinden wat ze de volgende keer beter kunnen doen, en controleer vervolgens of ze deze les inderdaad hebben geleerd.
  • Wees duidelijk tegen uw kinderen over hoe informatie die online wordt gezet daar de rest van hun leven kan blijven staan. Praat over de gevolgen van foto’s die door een leraar of grootouder kunnen worden gezien, of over wanneer ze ouder zijn en een belangrijke carrière kunnen hebben. Help ze om in de potentiële gevolgen van potentiële acties in te zien.
  • Bespreek dit dagelijks! Besteed elke dag tien minuutjes voor ze naar bed gaan aan het bespreken van de dag van uw kinderen, inclusief hun online activiteit. Vraag ze om de positieve en negatieve punten te bespreken van wat ze die dag online zijn tegengekomen. Dit normaliseert het gesprek en draagt bij aan een cyberslimme aanpak wat betreft veiligheid — en na een tijdje zal het minder als een inspanning voelen om even te “in te checken”.
  • Onderwijs uzelf! Als u de cyberwereld begrijpt, bent u zelfverzekerder om er met uw kinderen over te praten. Neem de tijd om meer te lezen over opkomende trends, games, en kanalen om te begrijpen hoe dit van invloed kan zijn op de online activiteit van uw kind.
Tips