Toezicht op uw thuisnetwerk met Kaspersky Security Cloud

U hebt uw thuisnetwerk vergrendeld. En nu?

Verbonden zijn is nog nooit zo eenvoudig geweest. Nog niet zo heel lang geleden had u wellicht nog een soort van technische certificatie nodig om een wifi-netwerk thuis in te stellen, maar dat is al een aantal jaar niet meer het geval. Vandaag de dag is het opzetten van een thuisnetwerk bijna zo eenvoudig als het aansluiten van wat stekkers en klaar is kees.

U hebt vast al gemerkt dat we met nog geen woord over beveiliging hebben gerept. Natuurlijk weten de lezers van dit blog al dat dat een valstrik is. De uitdaging van thuis- en externe netwerken is om een betrouwbare verbinding op te zetten, maar vooral ook een veilige.

Bij thuisnetwerken raden we u niet aan om de weinige stappen die nodig zijn om veilig verbonden te zijn over te slaan. Dat betekent dat u de standaard netwerknaam en het wachtwoord moet wijzigen, toegang op afstand moet uitschakelen en nog een paar andere zaken moet regelen.

Hoe Kaspersky Security Cloud de beveiliging van uw thuisnetwerk verbetert

De eerste keer dat u de nieuwste versie van onze all-in-one beveiligingsoplossing Kaspersky Security Cloud draait, leert die automatisch uw thuisnetwerk kennen. Behalve het beschermen van de apparaten waarvan u weet dat die met het netwerk verbonden zijn, catalogiseert het alle netwerkapparaten voor het geval er iets zitten zit dat er niet thuishoort.

Een voorbeeld van een netwerkkaart in Kaspersky Security Cloud

In de Thuisnetwerk-interface van het programma kunt u een lijst met verbonden apparaten bekijken, vriendelijke namen toevoegen en wat lichte administratie doen. Belangrijk: de apparatenlijst omvat MAC-adressen voor alle verbonden apparaten (evenals het apparaat-type, de naam, het besturingssysteem, IP-adres en een notitie over welke apparaten Kaspersky-software draaien). Als u iets ziet dat niet in de lijst thuishoort, kunt u de beheerderssoftware van de router gebruiken om dit van het netwerk te verwijderen en voorgoed te blokkeren.

Informatie over een apparaat dat met uw netwerk verbonden is omvat het MAC-adres, wat u kunt gebruiken om het apparaat van het netwerk te verwijderen en het in de instellingen van uw router te blokkeren

Zodra u uw netwerk in kaart hebt gebracht en ervoor hebt gezorgd dat elk apparaat ook daadwerkelijk welkom is, zouden buitenstaanders niet in staat moeten zijn om uw netwerkverbinding binnen te komen. Als er echter toch een nieuw apparaat uw netwerk binnenglipt, waarschuwt Kaspersky Security Cloud u, zodat u de toegang snel kunt blokkeren.

In het geval dat u niet op de hoogte gebracht wilt worden over nieuwe apparaten die op uw netwerk komen, kunnen Windows-gebruikers de meldingen uitschakelen via de link Meldingen voor dit netwerken uitschakelen in de melding of via de voorkeuren van de applicatie:

  • Open het hoofdapplicatie-venster;
  • Klik op het netwerkpictogram dat overeenkomt met uw verbindingstype (bijv. draadloos of bekabeld) onderin het venster;
  • Klik in het venster “Apparaten in mijn netwerk” op het menu-pictogram (drie punten);
  • Selecteer Meldingen inschakelen.

U kunt de bovenstaande instructies ook gebruiken om te bevestigen dat uw meldingsvoorkeuren overeenkomen met uw voorkeuren.

Wat is er nog meer nieuw in Kaspersky Security Cloud?

Als we zeggen dat Kaspersky Security Cloud uw thuisnetwerk leert kennen, moeten we daar ook bij vermelden dat we in de laatste versie bekabelde verbindingen aan de kaart hebben toegevoegd. Hoewel de meeste verbindingen tegenwoordig draadloos zijn (smartphones, tablets, laptops), is het heel goed mogelijk dat u een of twee stationaire apparaten via een ethernetkabel rechtstreeks met uw router hebt verbonden.

Hoe snel wifi-verbindingen ook zijn, apparaten die in de buurt van uw router staan kunnen nog altijd hun voordeel doen met die ultrasnelle ethernetverbinding; en veel gezinnen hebben nog altijd een centrale desktopcomputer die als hub van het huishouden dienstdoet. Daarom hebben we dit ook zichtbaar gemaakt in de nieuwe Kaspersky Security Cloud.

We hebben ook tools toegevoegd om het proces voor het toevoegen van bescherming aan andere gebruikersapparaten eenvoudiger te maken. Deze omvatten de mogelijkheid om QR-codes te genereren en links te delen om gezinsleden he helpen Kaspersy-beveiliging aan hun apparaten toe te voegen.

U kunt eenvoudig beschermingsopties met uw gezin delen met gebruik van QR-codes

Functies zoals het automatisch controleren van e-mailadressen op mogelijke gegevenslekken zijn ook verder uitgebreid. Account Check laat gebruikers al weten of gegevens die geassocieerd zijn met hun e-mailadressen online gelekt zijn, en nu is deze functie aanzienlijk makkelijker te gebruiken geworden. Hij controleert de e-mailadressen die de gebruiker invoert bij het inloggen op accounts en biedt tevens de optie om e-mailadressen toe te voegen aan de lijst met adressen die dit product controleert.

De functie Account Check informeert u als de gegevens die geassocieerd zijn met uw e-mailadressen online gelekt zijn.

Ga voor thuisnetwerkbeveiliging en meer

De beveiliging van uw thuiswerk is een reden te meer om de best mogelijk bescherming te installeren en onderhouden. Nu bijna alles ongeveer met alles is verbonden en cybercriminelen zich hebben georganiseerd om overal gebruik van te maken, van veel gebruikte wachtwoorden tot een kwetsbaarheid in een enorm netwerk, bestaat er niet slechts één beveiligingstip die alle problemen oplost.

U hebt uiteindelijk toch een product nodig om uw netwerk te beschermen. De gespecialiseerde module voor thuisnetwerkbeveiliging Kaspersky Security Cloud biedt deze beveiliging voor thuisgebruikers.

Tips