Hoe je je Instagramaccount kunt verwijderen (en je foto’s kunt back-uppen)

Hier volgt hoe je je Instagram account tijdelijk op inactief kunt zetten en je foto’s kunt back-uppen als je even een pauze wilt van deze sociale mediaservice.

Het is een trend om je social media accounts te verwijderen – de ironie is dat deze trend soms op social media platforms tot uiting komt, zoals met #VerwijderFacebook. Instagram is geen uitzondering. Hoewel mensen verschillende redenen hebben om hun accounts te verwijderen, is de algemene gedachte achter het verlaten van het op een na grootste social media platform, vandaag de dag nogal populair.

Misschien heb je, als we het over ironie hebben, deze post wel op social media gevonden.

Mijn reden om Instagram te dumpen is nogal populair: het scrollen door een feed van foto’s van anderen die heerlijk uit eten gaan en reizen naar prachtige vakantiebestemmingen, is nogal ontmoedigend en zorgt ervoor dat mijn eigen leven in vergelijking met die van hen nogal somber lijkt. Na 5 minuten op Instagram voelt het alsof mijn leven saai is (en dat is zeker niet zo), en daarom heb ik besloten om dit social media platform te verlaten.

In deze post leg ik uit hoe je je Instagramaccount kunt back-uppen en vervolgens tijdelijk kunt uitschakelen of zelfs definitief kunt verwijderen.

Hoe je je Instagramprofiel kunt back-uppen

Aan de ene kant is Instagram nogal vrijgevig wat betreft back-ups, met als mogelijkheid niet alleen het downloaden van al je foto’s, maar ook al je andere informatie: likes, commentaar, contacten, onderschriften van je foto’s (inclusief hashtags), zoekopdrachten, instellingen, en meer.

Daartegenover staat dat alles, behalve foto’s, als JSON bestanden (JavaScript Object Notation) wordt verzonden. Je kunt het nog steeds lezen (of beter gezegd ontleden), door een simpel tekstverwerkingsprogramma te gebruiken, zoals Notepad, WordPad, of TextEdit, maar het formaat is nogal onhandig.

Hoe dan ook, de hoofdzakelijke reden voor het aanvragen van een Instagram back-up, is waarschijnlijk het verkrijgen van de foto’s. Goed nieuws: je krijgt deze in JPEG-formaat, gesorteerd per datum in mappen. Het slechte nieuws is dat de resolutie laag is – namelijk 1080×1080. Instagram slaat foto’s op die manier op, en er is geen reden om meer te verwachten, dus wees voorbereid.

Hoe je je Instagram kunt back-uppen met Android of iOS-app

Om een back-up van je Instagram te downloaden op een smartphone of tablet, moet je het volgende doen: 

 • Open de Instagram-app.
 • Druk op je profielfoto rechtsonder.
 • Druk op het menu-icoon rechtsboven en vervolgens op Instellingen, die zich rechtsonder in het menu verstopt.
 • Scroll naar beneden naar Privacy en Beveiliging en selecteer Gegevensdownload.
 • Accepteer het opgegeven e-mailadres, of verander dit, voor de ontvangst van de download.
 • Bevestig het e-mailadres en voer je Instagramwachtwoord in.
 • Wacht tot 48 uur (normaalgesproken enkele minuten) voor de ontvangst van een link om het bestand met al je data te downloaden.
 • Klik op de link in de e-mail, login op de Instagramwebsite met je gebruikersnaam en wachtwoord en klik op Gegevensdownload om het ZIP-bestand met je foto’s en andere profielinformatie te downloaden.

Hoe je je Instagram kunt back-uppen met een internetbrowser

Het verkrijgen van een back-up van je Instagramaccount met een internetbrowser is wat makkelijker, vooral als je een PC of laptop gebruikt. Volg onderstaande stappen: 

 • Ga naar Instagram.com en log in.
 • Klik op je profielfoto rechtsboven in het scherm.
 • Klik op Profiel bewerken naast je naam.
 • Selecteer Privacy en Beveiliging in het menu links.
 • Scrol naar beneden en klik op Download aanvragen onder het kopje Gegevensdownload. Je krijgt vervolgens een e-mail met de link om het bestand te downloaden met al je profielfoto’s en andere informatie.
 • De rest is hetzelfde als hierboven: open het e-mailbericht en klik op de link.
 • Login op de Instagramwebsite.
 • Klik op Gegevensdownload om het ZIP-bestand met je foto’s en andere profielinformatie te downloaden.

Nu al je foto’s geback-upt zijn, kun je je Instagramprofiel verwijderen.

De geüpdatete beveiligings- en privacy-instellingen van Instagram

Hoe je je Instagramprofiel kunt verwijderen

Mocht je door je Instagraminstellingen rommelen door middel van een webbrowser, dan zul je slechts de optie vinden om je account tijdelijk uit te schakelen. Mocht je echter de geheime link kennen, dan kun je je account permanent verwijderen. We zullen beide opties bespreken. Let op dat het niet mogelijk is om via de mobiele app je account te verwijderen of tijdelijk uit te schakelen – hiervoor heb je een internetbrowser en de web-interface nodig.

Je Instagramaccount tijdelijk uitschakelen met een web interface

 • Open je internetbrowser en ga naar Instagram.com.
 • Login.
 • Klik op je profielfoto rechtsboven in het scherm.
 • Klik op Profiel bewerken, naast je naam.
 • Scrol naar beneden en klik op de knop Mijn account tijdelijk uitschakelen.
 • Selecteer de reden waarom je je account wilt uitschakelen, voer je wachtwoord in en klik op de grote rode knop Mijn account definitief verwijderen.
 • Klik op Ja. Je account is nu uitgeschakeld, wat betekent dat je profiel, commentaar en likes verborgen zullen worden, totdat je je account opnieuw inschakelt.

Je Instagramaccount permanent verwijderen met een web interface

Dat is alles, je account is nu verwijderd. Let erop dat het in dit geval niet mogelijk is om je account opnieuw in te schakelen. Mocht je twijfels hebben, kies dan voor de veiligere optie en schakel je account tijdelijk uit.

Hoe je je Instagramaccount opnieuw kunt inschakelen

Als je kiest voor het tijdelijk uitschakelen van je account, in plaats van het definitief verwijderen, dan kun je het opnieuw inschakelen door simpelweg in te loggen met de app of de web interface op Instagram.com.

In tegenstelling tot Twitter, verwijdert Instagram je account niet definitief nadat je je account een bepaalde tijd uitgeschakeld hebt, dus wees niet bang dat het na een tijdje definitief verdwijnt, mocht je het vergeten. Desondanks – en ook in tegenstelling tot Twitter – laat Instagram het niet toe om je account opnieuw in te schakelen direct na het uitschakelen. Volgens Instagram duurt het enkele uren voordat een account in uitgeschakeld, dus na het klikken op uitschakelen, moet je enkele uren wachten voor je het opnieuw kunt inschakelen.

Tips