Maak uw smartphone en gegevens diefstalproof

Niemand is immuun tegen diefstal van smartphones, maar u kunt er wel voor zorgen dat de dieven geen byte van uw belangrijke gegevens in handen krijgen.

Als uw smartphone gestolen wordt, kan de schade verder reiken dan alleen het verlies van het apparaat zelf. Een dief kan nog veel meer schade aanrichten met uw bank-apps, belangrijke documenten en persoonlijke foto’s en video’s. Als u vooraf uw verdediging versterkt, zitten de dieven vervolgens met een onbruikbaar apparaat zonder de mogelijkheid om toegang te krijgen tot uw persoonlijke informatie die erop staat. Laten we aan de slag gaan.

Wat kan een dief met een telefoon doen?

Laten we eerst eens kijken wat er daadwerkelijk met een gestolen telefoon kan gebeuren en waarom u de moeite moet nemen om hem te beschermen.

Voor onderdelen verkopen

In het meest gebruikelijke scenario wordt de smartphone simpelweg voor onderdelen verkocht, zeker als hij vergrendeld is. Als het stelen van een telefoon het doel was, en niet om specifiek u schade te berokkenen, is de kans groot dat de dief niet zal proberen hem te hacken. Het manipuleren van een apparaat dat aanstaat en verbonden is met het internet verhoogt het risico om gesnapt te worden voor de dief.

Geld van een bank opnemen

In sommige situatie kan de verleiding om geld te verdienen ervoor zorgen dat deze voorzichtigheid overboord gaat. Dit scenario is voornamelijk van toepassing op telefoons die niet vergrendeld zijn — bijvoorbeeld wanneer een dief deze uit de handen van de eigenaar heeft gesnapt of als hij onbewaakt is achtergelaten. Als er een bank-app openstond, kan de dief binnen enkele momenten geld opnemen of zelfs een lening aanvragen.

Sommige banken laten gebruikers geld overmaken door een sms’je naar bepaalde nummers te sturen. Hierdoor wordt het stelen van geld makkelijker; eventuele verificatiecodes worden namelijk naar de gestolen telefoon gestuurd.

Terugzetten naar de fabrieksinstellingen en verkopen

Als een dief erin slaagt — vaak met behulp van social engineering — om op uw Google of Apple ID-account in te loggen en uw wachtwoord te wijzigen, kunt u het apparaat niet langer op afstand vergrendelen en kan de dief hem resetten om er een werkende smartphone van de maken, die ze veel duurder kunnen verkopen dan wanneer ze voor onderdelen worden verkocht.

Gebruik van persoonlijke informatie voor afpersing of om simpelweg online te lekken

Dieven kunnen om losgeld vragen als ze belangrijke documenten op uw telefoon vinden, dreigen deze te verwijderen of naar uw contacten te sturen. Hetzelfde geldt voor persoonlijke bestanden die u of iemand die u kent in de problemen kunnen brengen. Een dief kan informatie van de Bestanden-app op een iPhone (voornamelijk alle iCloud-content), het volledige smartphonegeheugen op Android en de cloud waar uw telefoon toegang tot heeft kopiëren en analyseren.

Daarnaast kan een dief gesprekken scannen, te beginnen met rechtstreekse berichten, voor materiële belangen of om uw Facebook- of Instagram-accounts te hacken, en vervolgens uw vrienden en kennissen om geld vragen. In theorie kan een dief ook proberen uw bankrekening aan een ander apparaat te koppelen, maar dat is een onwaarschijnlijk scenario. De dief zou de telefoon dan aan moeten houden, wat het risico op gesnapt worden verhoogt.

Onze tips helpen bij het beperken van de opties van dieven om uw telefoon voor onderdelen te verkopen door andere mogelijke plannen die ze hebben te dwarsbomen.

Hoe uw smartphone op veilige wijze vergrendelt in het geval van diefstal

Hier leest u hoe u uw informatie beveiligt en hoe u de mogelijkheid behoudt om deze informatie indien nodig op een nieuw apparaat te herstellen.

Schermvergrendeling instellen

Zorg er allereerst voor dat uw telefoon automatisch het scherm vergrendelt. Android-gebruikers vinden deze optie onder Instellingen in de sectie Beveiliging. Houd er rekening mee dat de meeste fabrikanten van Android-apparaten hun interfaces aanpassen, dus de instellingen kunnen per telefoon enigszins variëren. Voor deze post gebruikten we Android 11 op een Google Pixel, omdat deze een zeer veel voorkomende implementatie heeft. Op iPhones vindt u deze optie in de sectie Face ID en toegangscode (of Touch ID en toegangscode op de iPhone 8 en oudere versies).

Niet elke manier om het scherm van uw telefoon te vergrendelen is even betrouwbaar. In het geval van Android moet u bijvoorbeeld niet te veel vertrouwen op gezichtsherkenning; sommige implementaties zijn namelijk relatief eenvoudig te omzeilen met een simpele foto. Het Face ID van de iPhone is veel robuuster. Een grafische sleutel is eenvoudig om te zien door over uw schouder mee te kijken, en veel mensen gebruiken nou eenmaal voorspelbare patronen. Lange wachtwoorden en een vingerafdrukscanner zijn het veiligst. Hoewel het mogelijk is om een vingerafdruk te vervalsen, hebben de meeste zakkenrollers geen toegang tot dit soort technologie.

Dat gezegd hebbende: het belangrijkste is om uw telefoon te vergrendelen, dus gebruik de methode die u het prettigst vindt.

Een pincode voor de simkaart instellen

Het moeten invoeren van een pincode voor uw simkaart elke keer als u uw apparaat opnieuw opstart of een nieuwe koopt is wellicht wat moeite, maar dit gebeurt niet heel vaak, en de extra beveiliging maakt het de moeite waard. Als de simkaart niet vergrendeld is met een pincode, kan een dief hem simpelweg in een andere telefoon stoppen en zichzelf bellen om achter het nummer te komen. En met dat nummer kunnen ze inloggen op bepaalde websites, tweestapsverificatie doorstaan en sms’jes gebruiken om geld over te maken vanaf bankpassen. Het spreekt voor zicht dat uw simpincode anders moet zijn dan de code die u voor het ontgrendelen van uw telefoon gebruikt.

Hoe u een sterke pincode voor een simkaart instelt op Android:

  • Ga naar uw telefooninstellingen en selecteer Beveiliging;
  • Klik op Simkaartvergrendeling en schakel Simkaart vergrendelen in;
  • Voer een pincode in en bevestig deze.

Hoe u een sterke pincode voor een simkaart instelt op iOS:

  • Ga naar Instellingen en open Mobiel netwerk;
  • Selecteer Simpincode en schakel deze optie in;
  • Voer een pincode in en bevestig deze.

Gegevens versleutelen

Full-disk encryption (FDE, volledige schijfversleuteling) is een andere functie die uw informatie beschermt. Als deze functie is ingeschakeld, worden alle bestanden die op de smartphone zijn opgeslagen standaard versleuteld en kunnen ze niet worden gelezen zonder de smartphone te ontgrendelen. Op iPhones en smartphones met Android 5 en hoger is gegevensversleuteling standaard ingeschakeld. In eerdere versies van Android, moet dit handmatig worden geactiveerd.

Hoe u volledige schijfversleuteling inschakelt op Android

  • Ga naar uw telefooninstellingen en selecteer Beveiliging;
  • Ga naar Versleuteling en gegevens en tik op Telefoon versleutelen. Volg de instructies.

Met een wachtwoord beveiligde apps en meldingen

Stel een apart wachtwoord, PIN of grafische sleutel in voor kritieke apps. Schakel vervolgens de meldingen voor deze apps uit, zeker meldingen die op een vergrendeld scherm verschijnen. Dat maakt het lezen van meldingen en sms’jes iets minder gemakkelijk, maar het maakt het voor buitenstaanders ook bijna onmogelijk om uw eenmalige verificatiecodes te onderscheppen of uw geld naar een andere rekening over te maken.

Privacy-instellingen kunnen per Android-smartphonemodel verschillen. Op de website van de fabrikant vindt u specifieke instructies voor uw model, maar hier volgt een algemeen overzicht:

  • Open Instellingen en ga naar Beveiliging of Privacy;
  • Tik op App-vergrendeling;
  • Selecteer de apps die u wilt vergrendelen. Het apparaat zal nu om de pincode vragen voordat u deze apps opent.

Helaas bieden niet alle fabrikanten de functie voor app-vergrendeling. Als u deze niet in uw instellingen kunt vinden, zoek dan op Google Play naar oplossingen of installeer Kaspersky Internet Security for Android, dat deze functie bevat.

iOS heeft geen functie voor het vergrendelen van applicaties, maar u kunt uw apps wel beschermen door een schermtijdlimiet in te stellen. Om dat te doen:

  • Open Instellingen en ga naar Schermtijd;
  • Tik op Gebruik toegangscode voor schermtijd en stel een toegangscode in;
  • Ga naar Applimieten en selecteer de gewenste appcategorie;
  • Stel een limiet in door Voeg limiet toe te selecteren;
  • Stel een tijdslimiet in, bijvoorbeeld, 2 minuten;
  • Bevestigd je keuzen door op Toevoegen te tikken.

Als de tijd om is, wordt de app vergrendeld, en de persoon die uw telefoon gebruikt zal niet verder kunnen gaan tenzij ze de toegangscode kennen.

Stel back-ups van gegevens in

Als u regelmatig back-ups van uw gegevens maakt, dan zult u ook als u uw telefoon voorgoed kwijtraakt niet meteen uw contacten en andere informatie kwijt zijn. U downloadt dan simpelweg een kopie van de gegevens op uw nieuwe apparaat.

Hoe u een back-up op Android instelt:

  • Ga naar de sectie Systeem in de instellingen;
  • Selecteer Back-up;
  • Schakel de Google Drive-back-up in of selecteer een computer of andere externe media als doel, als uw apparaat deze optie heeft.

Met een iPhone hebt u twee back-up-opties. Het gemakkelijkste is om automatische iCloud-reservekopie te gebruiken:

  • SchakeliCloud-reservekopie in:
    • Open Instellingen —> [accountnaam] —> iCloud;
    • Selecteer Reservekopie.
  • Sluit uw telefoon aan en verbindt het met wifi met een onbeperkt abonnement (de initiële upload verbruikt veel stroom en data);
  • Kijk hoeveel opslagruimte u nog hebt. Alle iCloud-gebruikers krijgen 5 GB gratis opslagruimte, maar als u meer nodig hebt, kunt u een abonnement bij Apple kopen of een gratis alternatief;
  • Vergrendel het scherm zodat u het proces niet verstoort met een willekeurige tik.

Als u liever niet van de cloud gebruikmaakt, probeer dan een computer-back-up — Apple biedt een gedetailleerde gids op hun website.

Mijn apparaat vinden inschakelen

Mijn apparaat vinden (Android) en Vind mijn iPhone (iOS) kunnen de locatie van een verloren of gestolen smartphone bepalen via een Google- of Apple ID-account U kunt deze functies gebruiken om het apparaat op afstand te vergrendelen of zelfs om alle gegevens erop volledig te wissen. De functie moet echter wel actief zijn op het moment dat het apparaat wordt gestolen of verloren —dus u moet het nu inschakelen.

Mijn apparaat vinden inschakelen op Android:

  • Open Instellingen en ga naar Beveiliging;
  • Schakel Mijn apparaat vinden

Vind mijn iPhone inschakelen:

  • Open Instellingen en tik op uw naam;
  • Selecteer Vind mijn en schakel Vind mijn iPhone in;

Ga vervolgens naar de sectie Beveiliging in uw Google-account of de Vind mijn-app op uw iPhone of iPad en zoek uw apparaat in de lijst. U ziet hier opties voor het vergrendelen en wissen van het apparaat. Die zijn handig als de telefoon in niet-vergrendelde toestand wordt gestolen en er vertrouwelijke informatie op staat.

U kunt instellen dat een bericht en het nummer van een reservecontact op het scherm worden weergegeven wanneer u de telefoon op afstand vergrendelt. Dat geeft iedereen die uw telefoon heeft de mogelijkheid om u te vinden en hem terug te geven.  U moet echter waakzamer zijn dan gewoonlijk, want dieven kunnen uw reservecontact gebruiken voor phishing — bijvoorbeeld om nep-ondersteuningsberichten te sturen om te proberen uw Google- of Apple ID-accountwachtwoord te achterhalen zodat ze uw apparaat kunnen loskoppelen. In dat geval moet u uw hoofd koel houden en geen verdachte links volgen, laat staan vertrouwelijke gegevens op die websites invoeren.

Uw smartphone verliezen of slachtoffer worden van diefstal is nooit leuk, daar kunt u niet omheen. Maar door voorzorgsmaatregelen te nemen om uw gegevens te beveiligen en er een back-up van te maken in geval van diefstal, kunt u die ramp tot een eenvoudig ongemak maken. Wij hopen in ieder geval dat het nooit zover komt, maar we raden u aan een paar minuten uit te trekken om u voor te bereiden.

Tips