Stop iOS tracking

Wist je dat sommige apps op je iPhone of iPad jouw locatie tracken, toegang hebben tot je camera en kalender, en meer? In Deel 1 van dit verhaal laten we zien hoe je tracking in iOS kunt uitschakelen in de privacy-instellingen.

Kom je net om de hoek kijken wat betreft iOS? Geweldig, en we willen geen spelbrekers zijn, maar we adviseren je sterk om even stil te staan bij het aanpassen van je privacy-instellingen van je nieuwe gadget. Het tracken van je locatie en data zijn krachtige opties dat jouw persoonlijke informatie uit handen kunnen geven, en dit wil je graag voorkomen. Haal je voordeel uit deze tips en houd je persoonlijke data voor jezelf.

Om duidelijk te zijn, raden we niet aan om tracking compleet uit te zetten. Dat betekent namelijk dat je een boel extreem handige functies van de kaart veegt. Maar deze nuttige functies hebben een prijskaartje – jouw privacy, en wij geloven dat het alleen eerlijk is voor gebruikers om te weten welke informatie ze inleveren voor het gebruik van deze coole Applefuncties.

Het is niet zo makkelijk of intuïtief als je zou denken om iOS juist in te stellen. Onze eerste tip is daarom: als je een instelling niet kunt vinden in iOS, zoek er dan naar. De zoekfunctie bevindt zich bovenaan het Instellingen-scherm. Apple heeft de meest interessante privacy-instellingen diep verborgen in verschillende menu’s en de zoekfunctie beidt de snelste manier om ze te vinden.

Laten we dieper ingaan op de verschillende privacy-instellingen van iOS 9.

Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen

De Locatievoorzieningen van Apple houden al je bewegingen gedurende de dag bij. Apple gebruikt deze data om jou weersvoorspellingen te doen en routes uit te stippelen op Apple Maps of Google Maps. De service gebruikt informatie van gsm-masten, Wi-Fi, en GPS om uit te zoeken waar je bent. Behalve dat het je in de gaten houdt, verbruikt de functie locatievoorzieningen ook je accu, en nogal snel.

Je kunt de toegang tot jouw locatiegegevens apart toe- en afstaan voor de verschillende apps. Ga simpelweg na welke apps niet hoeven te weten waar je bent – en schakel de locatievoorziening voor die apps uit. Zo hebben weer- en kaartapps zoals Waze of Apple Maps absoluut je locatie-data nodig om goed te kunnen werken. Siri en de Dicteer-app gebruiken locatie-data om lokale zoekresultaten te kunnen bieden op het gebied van bijvoorbeeld hotels, cafés, bioscopen, en andere faciliteiten in de buurt. Maar Facebook, Twitter en de meeste andere apps werken prima zonder te weten waar je je precies bevindt.

Let erop dat je de toegangsmodus kunt selecteren: Nooit, Bij gebruik van app en Altijd.

  • Nooit: De applicatie heeft geen toegang tot jouw locatie-data;
  • Bij gebruik van app: De applicatie heeft toegang tot jouw locatie wanneer het open is en op de voorgrond wordt gebruikt;
  • Altijd: De applicatie in kwestie heeft altijd toegang tot jouw locatie, zelfs als het op de achtergrond opereert;

Instellingen > Privacy > Contacten, Agenda’s en Herinneringen

Slechts enkele apps vragen toegang tot deze data. Ze gebruiken het voor back-ups, het delen van contacten of een contact toevoegen in je contactenlijst. Als je denkt dat een app geen toestemming zou moeten hebben tot jouw contacten of agenda, schakel het dan uit.

Settings > Privacy > Foto’s, Camera en Microfoon

Video- en stemberichtenapps zoals Skype, Viber en WhatsApp vragen om toestemming tot jouw camera en microfoon – en jouw foto’s. In deze instellingen kun je ook alle camera-apps vinden (naast alle standaard ingebouwde, die automatisch toestemming hebben), stemopname-tools en apps die bestanden delen, zoals Dropbox (die toestemming nodig heeft om foto’s te kunnen synchroniseren) en Evernote (die mogelijk om toestemming vraagt om afbeeldingen aan notities toe te kunnen voegen), en enkele andere apps.

Mocht je niet zeker weten of een applicatie jouw camera of microfoon nodig heeft, of toegang tot jouw foto’s, schakel het simpelweg uit en kijk of er iets verandert. Je kunt de toestemming altijd weer inschakelen als je ziet dat het strikt nodig is om de app correct te laten werken.

Instellingen > Privacy > Beweging en conditie

Een aantal gezondheids- en fitnessapps hebben toegang nodig tot de ingebouwde Fitness Tracking service, die onze lichaamsbeweging bijhoudt, onze stappen en zelfs traptreden telt, en meer. Hier kun je de verschillende apps verschillende soorten data over je activiteit toekennen of juist ontzeggen. Ben je geen fitnessliefhebber? Schakel de functie dan uit voor alle apps.

Heb je een smart-huis? Dan ben je waarschijnlijk bekend met deze functie: Het bestuurt verbonden huishoudelijke producten, zoals lichten en andere apparaten. In deze instellingen kun je de accessoires vinden die verbonden zijn aan je gadget.

Instellingen > Privacy > Reclame > Beperk reclametracking

Apple houdt jouw data bij, inclusief gender en afkomst, boeken die je leest en muziek waar je naar luister, je locatie, het type apparaat, zelfs jouw officiële naam, adres, leeftijd en andere data.

Geen zorgen, het wordt allemaal als big data gebruikt – gegroepeerd in data van 5.000 andere mensen om relevante reclame te bieden. De datasets kunnen door Apple zelf of door derden worden gebruikt (opnieuw, zonder individueel identificeerbare data). Als je geen liefhebber bent van de grote reclamemarkt en waarde hecht aan jouw privacy, dan kun je de functie uitschakelen:

  1. Ga naar: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Reclame.
  2. Schakel Beperk reclametracking
  3. Druk op Stel reclame-ID opnieuw in om alle informatie die al is verzameld, te verwijderen en als een nieuwe gebruiker te verschijnen.
  4. Mocht je meer willen weten over welke data Apple van jou verzamelt voor reclamedoeleinden, druk dan op de link Info over reclame en privacy in het menu Beperk reclametracking.

Je kunt ook onze AdCleaner gebruiken geen enkele reclame meer te krijgen.

In de volgende post zullen we dieper ingaan op de geheimen van Locatievoorzieningen en hoe je het beste de functie kunt instellen die past bij jouw apparaat en het door jou gewenste privacy-niveau.

Tips