Zo houdt u de losgelaten kleintjes in de gaten

Bang dat uw kind verdwaalt of wordt weggelokt door vreemden? Smartwatches, trackers en speciale apps kunnen uw zorgen wegnemen.

Bij sommige kinderen zijn een paar seconden afleiding genoeg terwijl de hele familie in het winkelcentrum is. Als uw kind aan uw zicht ontsnapt, zijn ze normaal gesproken ook binnen een mum van tijd weer terug. Maar toch maakt u zich zorgen.

En later, als ze oud genoeg zijn om alleen vanuit school naar huis te gaan maar nog niet bepaald op de tijd letten, is er waarschijnlijk nog geen reden om in paniek te raken als ze 15 minuten te laat zijn. Vrienden kunnen immers erg afleidend zijn. Maar datzelfde geldt voor vreemden.

Het is moeilijk om u géén zorgen te maken als u niet weet waar uw kind is. Vandaag de dag is er echter een uitkomst (of meerdere) voor dit eeuwenoude probleem: tracking-apparaten voor de locatie van kinderen. Hier kijken we in detail naar een aantal tracking-apparaten om u te helpen de meest geschikte uit te kiezen. 

Welke kinder-trackers zijn er beschikbaar?

Trackers zijn er in alle soorten en maten, en het is onmogelijk om te stellen dat één soort beter is dan de andere. De keuze hangt van verschillende factoren af, inclusief de leeftijd van uw kind, hoe onafhankelijk ze zijn, of ze een smartphone hebben en meer. Het is tenslotte één ding om te garanderen dat uw kleuter niet opeens verdwijnt in het park, en iets heel anders om een vrijheidslievende tiener scherp in de gaten te houden.

Noodbakens

Als uw kind nog niet alleen op pad mag, of alleen in de buurt van uw huis, kan een noodbaken met een bereik van enkele tientallen meters volstaan. Op die manier kunt u zodra uw kleuter u aan het zicht ontsnapt gewoon op de knop op de afstandsbediening drukken zodat de noodbaken een geluid uitzendt. Bij sommige modellen kunt u een alarm op de afstandsbediening instellen als uw kind de vooraf ingestelde afstand overschrijdt.

In tegenstelling tot gps-trackers, die de locatie tot op enkele meters bepalen, helpen bakens om uw kind snel te vinden, zelfs op drukke (maar niet te lawaaierige) plekken. De keerzijde is dat de verbinding verloren raakt als uw kind zich te ver van de afstandsbediening begeeft. 

Voordelen noodbakens:

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Compact
 • Werkt goed in klein gebied
 • De goedkoopste optie

Nadelen noodbakens:

 • Beperkt bereik
 • Geen SOS-knop
 • Niet effectief in lawaaierige omgeving

Gps-trackers: Sleutelhangers, kettinkjes, clip-ons

Als uw kind al zonder u op pad gaat, dan bent u op zoek naar een gps-tracker. De lichtste en compactste opties zijn sleutelhangers, kettinkjes en clip-ons. Deze kunnen als sieraad worden gedragen of aan de rugzak of kleding van het kind worden bevestigd. Dit soort apparaten kan eenvoudig aan het zicht worden onttrokken, en sommige modellen kunnen worden vastgezet waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn.

De functionaliteit van mini-trackers varieert afhankelijk van het model. Met de simpelste opties kunt u de locatie van uw kind volgen en veilige zones instellen (zoals de school of thuis) die ze op bepaalde tijden niet mogen verlaten. En als ze dat wel doen, wordt u onmiddellijk op de hoogte gesteld.

Veel trackers hebben een grote en duidelijke SOS-knop (vaak de enige knop op het apparaat). Zelfs kleuters kunnen deze indrukken als ze gevaar lopen, en u ontvangt dan onmiddellijk een melding met hun locatiegegevens. Sommige modellen met een ingebouwde microfoon kunnen ook een geluidsopname vanaf het apparaat verzenden, zodat u de situatie kunt evalueren. U kunt ook de app voor ouderlijk toezicht gebruiken om audio van de microfoon op te vragen.

Andere apparaten bieden unieke features. Behalve de locatie kan een bepaalde tracker ook aangeven met welk familielid het kind op een bepaald moment is. De app van een ander apparaat biedt behalve de gebruikelijke kaart ook een beeld met augmented-reality als u de telefoon omhoog houdt, waardoor u kunt zien welke kant u op moet om uw zoon of dochter te vinden.

Het grootste nadeel van sleutelhangers en clip-ons is dat ze vaak bevestigd zijn aan een rugzak of jas, dus als uw kind deze niet draagt tijdens het spelen, ziet u alleen de locatie van de tracker zelf. Ook kunnen kinderen de tracker express verwijderen om te voorkomen dat ze in de gaten worden gehouden, en het kan moeilijk zijn om ze ervan te overtuigen dat het voor hun eigen veiligheid is.

Bovendien zijn gps-trackers relatief dure apparaten en er is mobiel internet voor vereist, dus daar komen ook nog die maandelijkse kosten bovenop.

Voordelen gps-tracker:

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Compact
 • SOS-knop
 • Veilig bevestigd

Nadelen gps-trackers:

 • Kan worden verwijderd met kleding of rugtas

Smartwatches

In tegenstelling tot bijvoorbeeld sleutelhangers, zitten smartwatches om de pols van uw kind, en daardoor zullen ze minder snel worden afgedaan dan als ze aan een rugtas of jas bevestigd zitten. Over het algemeen hebben ze ook meer opties, inclusief bellen (met of zonder video), sms’en, het tellen van stappen, educatieve spellen en meer. Hierdoor is het een interessantere gadget voor kinderen, wat een groot voordeel is.

Smartwatch-trackers hebben ook een SOS-knop zoals hierboven beschreven, en sommige modellen zijn voor zien van een ingebouwde sensor om te detecteren op het kind (of iemand anders) probeert om de smartwatch te verwijderen. Een ander voordeel van een horloge (in vergelijking met telefoons) is dat uw kind ook in lawaaierige omgevingen geen telefoontje zal mislopen. 

Een smartwatch is een van de meest gebruikte gadgets om je kind in de gaten te houden

Veel bedrijven maken smartwatches voor kinderen, en de grote merken domineren dit marktsegment nog niet. Daarom varieert de kwaliteit van de apparaten en apps nog behoorlijk. Zorg ervoor dat u voor de aankoop van een gadget eerst wat reviews leest.

Bij sommige modellen is de precisie van de locatiegegevens niet erg goed, is er sprake van gebrekkig mobiele verbinding of andere bugs. Het blijkt bovendien dat miljoenen smartwatches voor kinderen die door verschillende merken zijn geproduceerd niet eens tegen cybercriminelen zijn beschermd. Iedereen kan de locatie van het kind, bewegingsgeschiedenis en andere persoonlijke informatie achterhalen; of zelfs het account van de ouders hacken en doen alsof ze de ouders zelf zijn.

Onthoud ook dat het apparaat behalve geschikt voor gebruik door kinderen ook stevig genoeg moet zijn om bestand te zijn tegen meer dan alleen handen wassen; kinderen zijn actief en het spelen gaat er soms ruw aan toe. Als een model niet voldoende schokbestendig of waterdicht is, is hij binnen de kortste keren kapot, en zoals al eerder gezegd: dit soort gadgets is vaak niet goedkoop.

Voordelen smartwatch:

 • Altijd op uw kind
 • SOS-knop

Nadelen smartwatch:

 • Bugs in sommige modellen
 • Relatief duur

Smartphone-apps

Zodra uw kind wat ouder is en een eigen smartphone heeft, is de meest betaalbare en handige manier om ze in de gaten te houden een app. Met het gebruik van een app hoeft uw tiener niets bij zich te dragen en hoeft u ook geen extra gadget aan te schaffen. De meeste app stores bieden simpele trackers aan zonder aanvullende features. Voor een uitgebreidere oplossing kunt u echter ook kiezen voor een volwaardige app voor ouderlijk toezicht, en zo slaat u drie vliegen in één klap: u weet waar uw kind is, houdt hun online veiligheid in de gaten en beperkt hun apparaatgebruik.

Google Play en Apple’s App Store bieden apps voor ouderlijk toezicht aan die oftewel helemaal gratis zijn of waar een goedkope licentie of abonnement voor nodig is. De eerste optie is natuurlijk beter voor uw portemonnee, maar hun functionaliteit is dan ook beperkt. En als de ontwikkelaars van een gratis app hun brood verdienen dankzij advertenties, houd er dan rekening mee dat ad-modules erg laks kunnen omspringen met uw persoonlijke gegevens.

Wij geloven dat cybersecurity op de eerste plaats moet staan bij het kiezen van apparaten en apps voor kinderen. Daarom raden we aan om eerst wat online onderzoek te doen voor u een product koopt of downloadt. Als de verkoper problemen heeft met bugs en kwetsbaarheden, kijk dan nog even verder. Of beter nog: kies meteen voor eenbetrouwbare oplossing van een verkoper die bekend staat om zijn veiligheidsbewustzijn.

Voordelen van kinder-tracking-apps:

 • Goedkoop
 • Geïnstalleerd op elk soort smartphone
 • Veel handige features behalve het tracken van locatie

Nadelen van kinder-tracking-apps:

 • Er is een smartphone vereist

De veiligheid van uw kind in de gaten houden is erg eenvoudig

Zoals u ziet is het niet al te moeilijk om onnodige bezorgdheid te voorkomen als u uw kind uit het oog verliest. Met de vele beschikbare apparaten en apps voor locatie-tracking, is het het belangrijkst om een goede keuze te maken op basis van uw omstandigheden. Leg ook aan uw kind uit dat het dragen van zo’n tracker er juist voor zorgt dat u ze de vrijheid kunt geven die ze zo graag willen.

Tips