Zo bespaart u veilig op videogames

De gevaren van illegaal verkregen games, activeringscodes op de grijze markt en kant-en-klare accounts in officiële winkels.

Moderne AAA-spellen kunnen behoorlijk duur zijn, dus niet iedereen kan de reguliere prijs zomaar ophoesten. Sommige gamers geloven dat het niet rechtvaardig is dat entertainment zo veel kost. Maar mensen willen toch spelen en gaan dus op zoek naar alternatieven, inclusief opties die zich op de rand van de illegaliteit bevinden. Wees als u een van deze mensen bent op uw hoede voor onaangename verrassingen die op de loer liggen.

Illegale versies

Een veel voorkomende manier om op goedkope wijze een game te krijgen is om een illegale versie te downloaden. Dit is natuurlijk niet legaal of ethisch, maar laten we eerlijk zijn: daar laat niet iedereen zich door tegenhouden. Maar soms betaalt u voor deze gratis games een hoge prijs: Scammers verspreiden malware, vaak vermomd als game cracks en activeringscodes, en hun vallen zijn soms lastig te ontwijken.

Malafide activeringscodes

Een andere manier om geld op games te besparen, die op het eerste gezicht volkomen legaal lijkt, is om in een niet-officiële winkel activeringscodes te kopen. De prijzen zijn daar normaal gesproken lager dan op officiële websites, waardoor zuinige gamers er als vliegen op stroop op af komen.

Maar de grijze markt kan ook schimmig zijn, vandaar ook de naam. Naast eerlijke verkopers die in grote getalen codes opkopen en ze tegen korting verkopen, is er hier ook sprake van scammers. En die ertussenuit halen is niet eenvoudig.

Codes die te koop staan kunnen gestolen zijn of waren wellicht enkel voor journalisten bedoeld. Zulke codes worden vaak weer ingetrokken door de uitgevers, waardoor hij niet langer werkt of het spel het spel van uw account verdwijnt. Het is mogelijk dat u na een hoop gedoe kunt bewijzen dat u de code in goed vertrouwen kocht, zonder dat u zich van de twijfelachtige herkomst bewust was, maar zijn die paar euro al deze moeite echt waard?

Hoe dan ook, het voornaamste punt van het betalen voor games is om de ontwikkelaars ervan te steunen zodat die de multiplayer-servers kunnen onderhouden en nieuwe spellen en vervolgen kunnen maken. Als u een gestolen code koopt, gaat dat geld rechtstreeks naar de dieven en ontvangt de ontwikkelaar niets.

Bovendien moeten ontwikkelaars en uitgevers veel middelen uitgeven aan het onderzoeken van zulke gevallen en het omgaan met getroffen klanten en schadevergoedingen. Het resultaat hiervan was dat sommige onafhankelijke studio’s tegen gamers zeiden dat het zelfs beter was om een illegale versie te downloaden dan om verkopers op de grijze markt te betalen.

Kant-en-klare accounts

Het is niet moeilijk om een aantrekkelijke aanbieding te vinden voor een kant-en-klaar account met games op een platform zoals Steam of Origin. Vergeleken met de prijs van elke individuele game, kunnen dit soort accounts echt een buitenkansje lijken. De verkopers leggen zo’n geweldige aanbieding uit door bijvoorbeeld te zeggen dat ze stoppen met gamen en in ieder geval een gedeelte van hun uitgaven willen terugverdienen.

Wat kan er nu mis gaan? Veel. Ten eerste kan de verkoper een schaamteloze scammer zijn die uw geld in ontvangst neemt en vervolgens verdwijnt, waardoor u achterblijft zonder account en met een lege portemonnee. Het grootste nadeel is echter dat u in zo’n geval nergens verhaal kunt halen: de overdracht van accounts op gaming-platforms is ten strengste verboden, en uw aankoop is dus illegaal.

Ten tweede kan het zo zijn dat het account in werkelijkheid gestolen is. Het kan zijn dat de echte eigenaar ervan hem vroeg of laat terug wil (wat logisch is), en in zo’n geval bent u het geld dat u aan de criminelen hebt betaald ook kwijt. Nogmaals, als de oorspronkelijke aankoop tegen de regels van het platform indruiste, heeft het indienen van een klacht weinig nut.

Ten derde, als het account daadwerkelijk bestaat én aan de verkoper toebehoort, en zelfs als de verkoper het account ook echt aan u geeft, is dit nog geen garantie dat alles goed zit. De verkoper kan na het geld te hebben ontvangen een aanvraag indienen om het account te herstellen en beweren dat u het heeft gestolen.

Ten vierde zijn gaming-platforms niet bepaald blij met dit soort schaduwtransacties. Bij het detecteren van de overdracht van een account, kan het zijn dat het systeem zo’n account simpelweg blokkeert “tot de omstandigheden omtrent zo’n overdracht opgehelderd zijn”. En de omstandigheden kunnen dan zijn dat u het account nooit in bezit krijgt.

En de overdracht van accounts is verboden door gaming-platforms, dus als de transactie verkeerd gaat, wordt u niet in het gelijk gesteld. Daarom is het kopen van tweedehands accounts voor gaming-platforms wellicht de meest risicovolle manier om op games te besparen. Het is beter om u niet met deze optie in te laten.

Games in officiële winkels

Als u geld wilt besparen en niet graag risico’s neemt, kies dan voor de legale methodes (wat we sowieso aanraden) en houd dus uitverkopen en speciale aanbiedingen in de gaten en download goedkope of gratis games vanaf de officiële websites.

U kunt ook wachten tot de nieuwigheid van bepaalde games afneemt. Een aantal jaar na de uitgave van games kan er sprake zijn van prijsverlagingen van 80-90%, dus met wat geduld kunt u ook een hoop geld besparen.

Het is hoe dan ook erg belangrijk om waakzaam te blijven, want zelfs Steam is niet immuun voor malware. In 2018 uploadden scammers bijvoorbeeld een miner vermomd als een eenvoudige platformer.

Daar komt bij dat cybercriminelen soms nepgamepagina’s creëren door zelf een aparte site te maken of op Steam zelf. Als u per ongeluk op zo’n neppagina belandt, loopt u het risico om geïnfecteerd te raken en uw account kwijt te raken, dus zorg ervoor dat u alles goed controleert.

Hoe bespaart u zonder risico’s op games

Houd rekening met de volgende tips om problemen te voorkomen tijdens uw zoektocht naar goedkope games:

  • Koop alleen games op officiële sites en wacht op aanbiedingen. Die zijn er vrij vaak, dus u hoeft niet eindeloos te wachten.
  • Koop niet het eerste wat in beeld komt. Ja, lees zelfs tijdens de zomeruitverkoop op Steam eerst even wat reviews voordat u uw geld op tafel legt voor een vrij onbekende titel. Als iets niet klopt, dan zijn daar vast al andere mensen achter gekomen.
  • Gebruik een betrouwbaar beveiligingssysteemwaardoor er geen verdachte programma’s op uw computer kunnen komen, hoe mooi het er allemaal ook uitziet.
Tips