Heb je een betaald antivirus nodig voor Android?

Het verschil tussen de betaalde en onbetaalde versies van Kaspersky Internet Security voor Android.

Velen geloven dat Android apparaten helemaal geen antivirus nodig hebben, maar er bestaan talloze soorten malware voor mobiele besturingssystemen, sommige zijn zelfs in officiële app stores te vinden, zoals Google Play. In andere woorden, een antivirussoftware zou zomaar heel handig kunnen zijn. Dus, welke moet je kiezen?

Welk antivirus voor je mobile?

Natuurlijk raden we die van ons aan — Kaspersky Internet Security voor Android. Het is niet alleen een antivirusuitkomst, het is een complete bescherming voor je mobiel, met een antidiefstal module, de mogelijkheid om nummers op een zwarte lijst te zetten, en nog vele andere opties. Kaspersky Internet Security voor Android is er in twee smaken: gratis en betaald.

Wat is het verschil tussen beide, en welke versie heb je nodig?

Wat zit er in de gratis versie?

Simpelweg gezien heeft de gratis versie van Kaspersky Internet Security de drie bovengenoemde onderdelen. De eerste is een antivirusmodule– gelijk aan die van de betaalde versie.

De tweede is een module antidiefstal, die in het geval van diefstal of verlies, de eigenaar de mogelijkheid biedt een commando te sturen om het apparaat te blokkeren, de gps-coördinaten te verspreiden, een hoorbaar alarm af te laten gaan (wat als de smartphone achter de bank is gevallen), of een geheime foto te laten maken met de frontcamera. Kaspersky Internet Security voor Android kan ook controleren of de simkaart vervangen is, en indien het geval, informatie over deze nieuwe simkaart versturen.

De derde is de mogelijkheid om nummers van ongewenste gebruikers op een zwarte lijst te zetten. Dit kan door simpelweg de nummers handmatig in te voeren, zodat het programma deze herkent. Vanaf dat moment worden telefoongesprekken en berichten afkomstig van deze nummers geblokkeerd.

Extra functies in de betaalde versie

Het belangrijkste verschil tussen de gratis en de betaalde versie is automatische en real-time scanning. In de gratis versie dient de malware scanner handmatig geactiveerd te worden. De applicatie zal je er van tijd tot tijd aan herinneren. De betaalde versie activeert scanning automatisch. Iedere keer dat je een bestand downloadt, wordt het automatisch gescand, zodat je je niet druk hoeft te maken.

De betaalde versie van Kaspersky Internet Security voor Android heeft een real-time antivirus scanner

Bovenop dit alles heeft de betaalde versie van Kaspersky Internet Security voor Android andere nuttige functies. Bijvoorbeeld, App Lock biedt de gebruiker de mogelijkheid om de toegang tot bepaalde apps te beschermen met een pincode. Dit is nuttig als je je tablet aan kinderen geeft om mee te spelen en als je wilt voorkomen dat ze bijvoorbeeld per ongeluk al je contacten wissen of dat ze een nonsensbericht sturen naar je baas.

De betaalde versie beschermt je apparaten ook tegen phishing-aanvallen, door bijvoorbeeld de authenticiteit van teksten van je bank te controleren. Oplichters zijn dol op andermans bankrekeningen, dus de toegevoegde waarde van deze functie mag niet worden onderschat.

Daarbij komt kijken dat de betaalde versie een module heeft die beschermt tegen gevaarlijke websites door alle pagina’s te analyseren die je probeert te bezoeken. Als een website gevaarlijk wordt geacht, dan is het niet mogelijk om deze te laden.

Tot slot, de betaalde versie staat toe om bepaalde belangrijke contacten te verbergen; als iemand toegang tot je telefoon krijgt, dan kunnen ze deze niet terugvinden in je contactenlijst of gesprekslijst.

Al met al heeft de betaalde versie van Kaspersky Internet Security voor Android een aantal extra functies vergeleken met de gratis versie.

Upgraden naar de betaalde versie is gemakkelijk en kan vanuit de app worden ingeschakeld. Je kunt je per jaar of per maand abonneren. Als je je abonnement niet verlengt, dan zal de bescherming doorgaan in de gratis variant.

Welke versie moet ik kiezen?

Als je het ok vindt om ieder bestand dat je downloadt handmatig te moeten scannen, dan kun je zeker een aantal euro’s besparen en de gratis versie gebruiken, die net zo effectief is in het identificeren van malware. Het enige nadeel is dat je zelf moet onthouden om je scans uit te voeren.

Als je je Android apparaten wilt gebruiken zonder je druk te hoeven maken over mogelijke bedreigingen, dan zou je de betaalde versie moeten overwegen; deze zal je apparaat automatisch scannen op malware en is in staat je te beschermen tegen phishing websites en berichten.

Tips