The Lord of the VPNs

Kaspersky VPN Secure Connection is de duidelijke winnaar in tests van VPN-prestaties, privacy en transparantie, uitgevoerd door het onafhankelijke IT-beveiligingsonderzoeksinstituut AV-TEST, en is erkend als de “Approved Virtual Private Network Solution” van het instituut.

Kaspersky VPN Secure Connection is de duidelijke winnaar in tests van VPN-prestaties, privacy en transparantie, uitgevoerd door het onafhankelijke IT-beveiligingsonderzoeksinstituut AV-TEST, en is erkend als de

Kaspersky VPN Secure Connection heeft voor het derde jaar op rij deelgenomen aan de openbare VPN-certificeringstests uitgevoerd door AV-TEST, het onafhankelijke onderzoeksinstituut voor IT-beveiliging in Maagdenburg, Duitsland, en heeft opnieuw voor het derde jaar op rij het keurmerk “Approved Virtual Private Network Solution” ontvangen.

Vreemd genoeg is er een constante daling van het aantal deelnemers van wie de oplossingen het einde van de tests bereikten en werden gecertificeerd. Om precies te zijn: in 2020 waren er zes VPN-pakketten, in 2021 drie en dit jaar waren er nog maar twee over: Kaspersky VPN Secure Connection en Norton Secure VPN (wat doet denken aan de slogan van de film “Highlander”: “There can only be one”). De reden hiervoor is dat deelnemers aan een openbare certificeringstest ervoor kunnen kiezen hun resultaten niet te laten publiceren indien ze er niet tevreden over zijn of indien hun producten niet aan de certificeringseisen voldoen.

Deze certificeringstest evalueert allerlei factoren die het gebruik van een VPN beïnvloeden: bruikbaarheid, compatibiliteit van besturingssystemen, serverlocaties, upload- en downloadsnelheden, beveiliging, transparantie, enz. Wij hadden voldoende vertrouwen in zowel de stabiliteit als het beveiligingsniveau van onze VPN-oplossing, dus waren we het meest geïnteresseerd in de aanvullende prestatievergelijkingen met de andere VPN-producten die op de markt verkrijgbaar zijn. Met dat in gedachten en voordat de publieke certificeringstest van start ging, hebben we AV-TEST gevraagd om nog eens zes VPN-oplossingen volledig parallel aan de openbare certificeringsprestatietest en in volledige overeenstemming met haar methodologie te testen. Naar aanleiding daarvan werd er een uitgebreid vergelijkend rapport over de prestaties gepubliceerd.

De deelnemende VPN’s werden getest op hun download- en uploadprestaties, torrent-downloadprestaties, YouTube-streaming en gemeten latentie op drie geografische locaties, namelijk de Amerikaanse westkust, Nederland en Japan. Alle tests werden uitgevoerd voor de “beste” lokale verbinding en voor twee geografische verbindingen overzee. Bij de openbare certificeringstest was er slechts één verschil: de resultaten van elk van de geteste producten werden niet uitgesloten.

The Magnificent Seven waren: Avast SecureLine VPN, ExpressVPN, Kaspersky VPN Secure Connection, Mullvad VPN, NordVPN, Norton Secure VPN en Private Internet Access.

AV-TEST voerde deze test parallel uit voor alle producten, meerdere keren per dag gedurende een week, waardoor ze het gemiddelde konden nemen van de resultaten van de prestatietest. Laten we dus dieper in de cijfers duiken en zien hoe moderne VPN-oplossingen beter presteren dan de goede oude inbeltoegang of ADSL.

De snelheidstest, of There and Back Again

Voor de meeste VPN-gebruiksgevallen in het dagelijks leven is de downloadsnelheid belangrijker dan de uploadsnelheid, maar voor een volwaardige test moet men beide snelheden analyseren. De prestatietest maakte gebruik van virtuele machineconfiguraties die werden gehost in de Microsoft Azure-cloud, en alle producten werden uitgevoerd met hun standaard, out-of-the-box-configuraties. En geloof me, die VM’s waren behoorlijk goed en hadden een stabiele en zeer, zeer snelle internetverbinding, met niet-versleutelde download- en uploadsnelheden tot 9 Gbps. Inderdaad, dat zijn dus gigabits per seconde!

De eerste reeks tests (download-, upload- en latentieprestaties) werden uitgevoerd met de “industriestandaard” Ookla LLC speedtest.net-commandoregeltoepassing en vergeleken met een niet-versleutelde referentiesnelheidsbenchmark. Die laten zien hoe snel u overal ter wereld anoniem kunt surfen, aangezien al deze tests zijn uitgevoerd voor zowel lokale als overzeese locaties, zoals hieronder afgebeeld.

De vergelijkende testkaart met lokale en overzeese verbindingen

De vergelijkende testkaart met lokale en overzeese verbindingen

Door de aard van de technologie vermindert het gebruik van een VPN-verbinding bijna altijd de prestaties, en in de onderstaande grafiek zien we een aanzienlijke snelheidsdaling in vergelijking met een onbeveiligde verbinding. Dat is nu eenmaal de prijs die u voor anonimiteit betaalt. Maar laten we eerlijk zijn: vergelijk deze waarden eens met de bandbreedte die uw ISP biedt, en u zult zien dat u in de meeste gevallen nooit een snelheidsdaling zult merken omdat uw verbinding nog steeds trager is.

De vergelijkende lokale en overzeese resultaten voor de niet-versleutelde download- en uploadprestaties, en de industriegemiddelden voor de drie geteste locaties (hoe meer, hoe beter)

De vergelijkende lokale en overzeese resultaten voor de niet-versleutelde download- en uploadprestaties, en de industriegemiddelden voor de drie geteste locaties (hoe meer, hoe beter)

Maar “gemiddelde prestaties” zijn goed voor statistieken en vergelijkingen, maar in het dagelijks leven zult u waarschijnlijk niet de voorkeur geven aan een “gemiddelde auto”. Laten we dus eens vergelijken hoe snel alle testdeelnemers zijn, en we zien een merkbaar verschil in prestaties tussen de winnaars en de rest:

De gecombineerde gemiddelden voor download- en uploadprestaties voor lokale en overzeese aangesloten VPN-servers (hoe meer hoe beter)

De gecombineerde gemiddelden voor download- en uploadprestaties voor lokale en overzeese aangesloten VPN-servers (hoe meer hoe beter)

Kaspersky wint bijna alles, met uitzondering van de gemiddelde overzeese uploadprestaties als gevolg van een ongepatcht serverprobleem dat ten tijde van de test nog niet was opgelost.

De latentie van clouds

– Wat willen we?
– Wanneer willen we het?
– Lag-free gaming!
– Nu!

Ping-tijd is van levensbelang voor gamers Als de ping te traag is, kunnen spelers zo snel reageren als ze willen, maar hun reactie in de spellen die ze spelen doet er dan niet meer veel toe vanwege de latentie. In de publieke certificeringstest toonde Kaspersky VPN een gemiddelde lokale latentie van 5,3 milliseconden over alle locaties vergeleken met de gemiddelde latentie van Norton Secure VPN van 13 milliseconden.  (Boom! You lose). In de uitgebreide vergelijkende test deelt Kaspersky de tweede plaats in de lokale latentietest met NordVPN – net achter Mullvad VPN – en verslaat daarmee het industriegemiddelde voor VPN’s. De overzeese latentietest liet geen noemenswaardige verschillen zien bij het vergelijken van VPN-producten, noch bij het vergelijken met een niet-versleutelde referentie.

Leechers in de duisternis

Wanneer hechten we de meeste waarde aan privacy? Als we met torrents aan de slag gaan natuurlijk. Daarom is de leeching-snelheid door een VPN-tunnel cruciaal voor alle torrentliefhebbers. Bij de test werd de tijd gemeten tussen het begin van het downloaden van een torrent en het einde van het schrijven van het torrentbestand naar de harde schijf via een torrent-client van een derde partij.

De gecombineerde gemiddelden voor de torrent-downloadsnelheden (hoe meer hoe beter).

* Norton Secure VPN ondersteunt geen torrents op geteste servers

De gecombineerde gemiddelden voor de torrent-downloadsnelheden (hoe meer hoe beter).
* Norton Secure VPN ondersteunt geen torrents op geteste servers

En hier wint Kaspersky VPN Secure Connection opnieuw voor zowel lokale als overzeese torrent-leeching.

En de streamingdiensten dan?

We zijn allemaal dol op Netflix. Videostreamingdiensten zijn booming en genereren vandaag de dag het meeste internetverkeer. En het zijn deze videostreamingdiensten die de gebruiker het meest irriteren met geo-blocking. Maar dat kan worden omzeild met een VPN! Daarom is een stabiele videostream zonder frameverlies en vertragingen via VPN zo belangrijk. En er is goed nieuws voor de filmliefhebbers onder jullie: Kaspersky VPN Secure Connection, net als alle andere geteste oplossingen, hebben de 4K-streamingtest met succes doorstaan, met kleine problemen die gebruikers niet zullen opmerken (zoals een paar verloren frames en milliseconden vertraging).

Over Hill and Under Hill

Naast de prestaties is het echter ook de moeite waard om andere parameters van de geteste oplossingen in de openbare certificeringstest te vergelijken. In vergelijking met Norton Secure VPN ondersteunt Kaspersky VPN Secure Connection – waar het OpenVPN-protocol wordt gebruikt – meer besturingssystemen (waaronder Linux, ChromeOS, AndroidTV en FireTV), heeft het drie keer meer serverlocaties (90 vs. 29), en doorstond het met succes alle transparantietests. Maar wat cruciaal is, is dat Kaspersky VPN Secure Connection onberispelijke ‘lekbestendigheid’ toonde in alle beveiligingstests, terwijl Norton Secure VPN een DNS-lek toestond bij het opnieuw verbinden, waarbij de DNS-query’s van het apparaat kortstondig werden blootgesteld.

Transparantie is een kostbaar goed

Op het gebied van transparantie en vertrouwelijkheid neemt Kaspersky de privacy van klanten zeer serieus: de oplossing verzamelt niet meer gegevens dan nodig, gebruikt de hoogste industrienormen om verzamelde gegevens te beveiligen, en het bedrijf wordt regelmatig gecontroleerd én publiceert transparantierapporten.

De productbeveiliging wordt gewaarborgd door Kaspersky’s programma voor het beheer en de openbaarmaking van kwetsbaarheden, waaronder het Bug Bounty-programma. Kaspersky staat ook bekend als een pionier in de oprichting van Transparency Centers over de hele wereld om onafhankelijke beoordelingen van de beveiliging en veiligheid van de oplossingen van het bedrijf mogelijk te maken.

De laatste fase

Met ongeëvenaarde prestaties in de meeste van de uitgevoerde snelheidstests is Kaspersky VPN Secure Connection  over het algemeen het snelste VPN-product in de prestatietests, en was dan ook nummer 1 in de meeste geteste categorieën. Het toonde een uitstekende download- en torrentsnelheid in zowel lokale als overzeese scenario’s. De oplossing presteert bovendien ten minste twee keer beter dan andere deelnemers wat betreft overzeese gegevensoverdracht. Kaspersky VPN Secure Connection is het toonaangevende product voor de lokale uploadtest, met resultaten die het dubbele zijn van het industriegemiddelde.

De gemeten latentie staat in de top drie van alle geteste producten. Net als alle andere producten had Kaspersky VPN Secure Connection geen problemen met het afspreken van 4K-video over een lokale of overzeese verbinding. Verwacht wordt dat zodra het probleem met de ongepatchte overzeese servers is opgelost, de prestaties van overzeese uploads, die momenteel onder het gemiddelde liggen, ook aanzienlijk zullen verbeteren. Kaspersky VPN Secure Connection heeft alle beveiligingstests met succes doorstaan en kreeg hierdoor het keurmerk “Approved Virtual Private Network Solution“.


 
En als u ten slotte ook nog graag alle cijfers eens wilt bekijken, dan kunt u hier en hier beide pdf-rapporten bekijken.

Tips