Het aanwenden van technologie om overlast van buren te verminderen

Of u nu aan het werk bent of juist wilt uitrusten: lawaaierige buren kunnen thuis erg vervelend zijn. Moderne technologieën kunnen daar iets aan doen.

Ongeveer een jaar geleden zorgden de COVID-19-pandemie en daaropvolgende lockdowns en zelfisolatie ervoor dat onze huizen ook gingen fungeren als kantoren en leslokalen. Dit nieuwe werkformaat kent zijn voordelen, maar levert ook problemen op, zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast.

Op dat gebied merken thuiswerkers dat ze van alle kanten worden aangevallen. Ook in normale tijden zijn een buurman met een boormachine of een krijsende baby vervelend, maar als u ook nog eens vanuit huis probeert te werken, kan alleen het hebben van gezinsleden, huisgenoten, huisdieren of zelfs wasmachines of televisies al teveel zijn.

Geluidsoverlast in huis stoort u niet alleen tijdens uw werk, het kan ook uw humeur en welzijn beïnvloeden. Met de vele onderzoeken hoeven we het vanzelfsprekende niet te bevestigen, maar een groep Deense onderzoekers ontdekte dat irritante geluiden van buren kunnen leiden tot fysieke en mentale stoornissen. Gelukkig kan de moderne technologie ons bij dit probleem helpen.

Zo raakt u van geluidsoverlast af: passieve geluidsisolatie

U kunt passieve of actieve maatregelen nemen om geluidsoverlast van buren tegen te gaan. Passieve methodes omvatten het geluiddicht maken van uw huis met speciale geluidsabsorberende panelen op de muren en vloer — een omslachtige en dure keuze, al is het wel effectief.

Een betaalbaardere optie voor passieve bescherming vormen oordopjes. De meest gebruikelijke dopjes van polypropyleen zitten niet bij iedereen prettig in het oor. Duurdere varianten, gemaakt van was of siliconen, bieden vaak betere bescherming tegen geluidsoverlast en zijn comfortabeler.

Oordopjes zijn over het algemeen erg specifiek voor elk persoon, en het kan zijn dat u even moet experimenteren voordat u de juiste voor uzelf vindt. Zodra u een passend stel hebt gevonden, vergeet dan niet om ze regelmatig te vervangen of desinfecteren, en draag ze ook niet constant, want dat is niet goed voor uw oren.

Laten we ook het grootste nadeel van deze goedkope en eenvoudige keuze voor het tegengaan van geluidsoverlast niet vergeten: oordopjes dempen niet alleen ongewenst lawaai, maar ook de zaken die u wel zou moeten horen, zoals uw collega’s tijdens een videogesprek. Voor een selectievere manier van ruisonderdrukking moeten we actieve methodes overwegen.

Zo raakt u van geluidsoverlast af: actieve ruisonderdrukking

Actieve methodes zijn niet bedoeld om ongewenste geluiden helemaal te verwijderen, maar om deze te dempen of filteren. De Duitse wetenschaper Paul Lueg, die een methode voor het neutraliseren van geluid met gebruik van een geluidsignaal patenteerde, kwam bijna een eeuw geleden voor het eerst met het idee van actieve ruisonderdrukking.

Om te begrijpen hoe actieve ruisonderdrukking werkt, moeten we begrijpen wat geluid precies is. Geluid bestaat uit trillingen die we, om het simpel te houden, als golven of oscillaties kunnen zien die in een cyclus van pieken naar dalen gaan.

Lueg stelde voor om een reeks aan elkaar gespiegelde oscillaties te genereren zodat de pieken van het onderdrukkende geluid overeen zouden komen met de dalen van het omgevingsgeluid, en vice versa. Als de golven perfect symmetrisch zijn voor het ontvangende oor, heffen ze elkaar op. Door geluid aan geluid toe te voegen, kan men zo totale stilte creëren, hoewel de luisteraar op één plek moet blijven, want anders lopen de golven niet meer synchroon.

Ruisonderdrukkende headsets

Ruisonderdrukkende headsets werken volgens Luegs methode. Ze bevatten ingebouwde microfoons die het omgevingsgeluid oppikken, en als reactie daarop creëert de headset een tegengeluid. Naast headsets bieden sommige slimme oordopjes nu ook de optie tot actieve ruisonderdrukking.

Dit soort gadgets kan echter niet alle vreemde geluiden onderdrukken en ze bieden dus geen complete stilte. Ze kunnen het monotone gezoem van een vliegtuig bijvoorbeeld effectief dempen, maar niet het schelle geblaf van een hond.

Als u besluit om een ruisonderdrukkende headset of oordopjes te kopen, lees dan eerst de reviews en feedback en test indien mogelijk uw keuze in de winkel om onnodige kosten en frustratie te voorkomen.

Ruisonderdrukkende microfoons voor conferentiegesprekken

Als u vaak deelneemt aan online vergaderingen, houd dan ook rekening met de mensen aan de andere kant, want zij willen net zomin die boor van uw buurman horen. Hier kan een ruisonderdrukkende microfoon uitkomst bieden.

Dit soort microfoons maakt vaak gebruik van een tweede microfoon. Zowel de hoofdmicrofoon als de secundaire microfoon pikken ongeveer hetzelfde omgevingsgeluid op, maar de eerste microfoon vangt het belangrijke signaal — uw stem — veel beter op. Het apparaat filtert de overlappende geluiden om ruisvrije spraak te produceren.

Als u geen nieuwe headset wilt aanschaffen, overweeg dan het aansluiten van een ruisonderdrukkende adapter aan de microfoon die u al gebruikt. Dit soort adapters kan duur zijn, maar ze zorgen ervoor dat uw stem veel duidelijker klinkt aan de andere kant van de lijn.

Ruisonderdrukking via de instellingen van uw besturingssysteem

U kunt in plaats daarvan ook proberen om omgevingsgeluiden te onderdrukken met gebruik van reguliere computerhulpmiddelen. In de instellingen van uw besturingssysteem kunt u soms bijvoorbeeld functies voor ruisonderdrukking vinden. Net als bij een speciale microfoon zijn deze instellingen voor de andere mensen in het gesprek, niet voor uzelf.

De relevante instellingen in Windows kunnen verschillende namen gebruiken afhankelijk van de geluidskaart, en in sommige gevallen zijn deze niet beschikbaar. Maar om u een idee te geven van hoe u ruisonderdrukking configureert met als voorbeeld Realtek, opent u het Beheerpaneel, selecteert u het tabblad Geluid, gaat u naar de microfooneigenschappen, en in het tabblad Verbeteringen schakelt u ruisonderdrukking en echo-onderdrukking in.

Onder Niveaus kunt u ook nog de instelling Microfoonboost lager zetten, die zowel de ruis als de stem van de spreker versterkt.

Zo kent ook macOS de optie van ingebouwde ruisonderdrukking. U gaat hiervoor naar de Systeemvoorkeuren, selecteert Geluid, gaat dan naar het tabblad Invoer, selecteert de microfoon en vinkt het veld Onderdruk omgevingsgeluid aan.

Apps voor geluidsbeheer

Gespecialiseerde apps voor geluidsfiltering kunnen ook helpen. Sommige verwijderen ongewenste geluiden van uw eigen microfoon, en andere onderdrukken ook de ruis van andere deelnemers aan het gesprek. Sommige apps kunnen elk geluid blokkeren waarin ze geen menselijke spraak detecteren, wat uw collega’s beschermt in het geval u bent vergeten de microfoon te dempen terwijl u even van een snack geniet of notities intypt tijdens de vergadering.

Videoconferentie-apps zoals Zoom en Skype hebben ook ingebouwde ruisonderdrukking.

Zorg ervoor dat u niet te ver gaat terwijl u probeert om de geluidskwaliteit te verbeteren, en experimenteer hier wat mee voordat u deelneemt aan belangrijke gesprekken. En als u verschillende ruisonderdrukkende tools tegelijkertijd wilt gebruiken, test deze dan op voorhand, want u weet niet of die allemaal even goed met elkaar samengaan.

Geluidsgenerators

Als u tijdens het alleen werken gestoord wordt door omgevingsgeluiden, kunt u paradoxaal genoeg wellicht redding vinden door hier juist méér ruis aan toe te voegen: van een geluidgenerator. Dat komt doordat uniform geluid (in de soorten wit, bruin en roze) andere vreemde geluiden kan maskeren, waardoor die minder hoorbaar worden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit soort omgevingsgeluid ook de slaapkwaliteit verbetert.

Witte ruis is hetzelfde op alle frequenties, bruine ruis is luider op lage en zachter op hoge frequenties, en roze zit ergens in het midden. De meeste imiteren het geluid van vallend water, dat van een regenstorm of simpelweg statische ruis, maar lage frequenties zorgen ervoor dat de bruine ruis “zachter” klinkt — meer als het gekletter van een waterval in de verte, terwijl witte ruis dichterbij klinkt. Watergeluiden maskeren andere geluiden al sinds de oudheid; de vele fonteinen in de paleizen van Ottomaanse sultans zorgden er bijvoorbeeld voor dat mensen geen privégesprekken konden afluisteren.

Voordat u een keuze maakt voor een geluidsgenerator, kunt u de effectiviteit ervan testen in een mobiele app die achtergrondgeluid genereert. De speakers van smartphones zijn over het algemeen vrij zwak, maar als u het apparaat aansluit op een draadloze speaker kunt u het harder laten klinken.

In plaats van kunstmatig geluid kan het zijn dat u de voorkeur geeft aan het afspelen van opnames van kalmerende natuurgeluiden, zoals de golven van de oceaan of regenval. Hoe dan ook: overdrijf niet. Een te hoog volume kan bijvoorbeeld het gevoelige gehoor van kinderen beschadigen. En onthoud dat iedereen anders is — de enige manier om te ontdekken of u en de rest van uw huishouden zich comfortabel voelen bij verschillende soorten maskerende en achtergrondgeluiden is door de proef op de som te nemen.

De toekomst van stilte

Er bestaat (vooralsnog) geen onfeilbare methode om externe geluiden volledig op te heffen, maar er is onderzoek gaande.

Zo hebben wetenschappers aan de Nanyang Technological University in Singapore een technologie onthuld die gebruikmaakt van hetzelfde principe als in ruisonderdrukkende koptelefoons om lawaai van de straat te dempen. De onderzoekers creëerden het gewenste effect door vierentwintig speakers en microfoons bij een laboratoriumraam te plaatsen.

Het bedrijf Silentium heeft persoonlijke “stille bel”-technologie ontwikkeld en werkt ook aan ruisonderdrukking in auto’s (nog niets voor in huis). Het bedrijf is van plan om antiruis-speakers in de hoofdsteun van autostoelen te plaatsen.

Soms heeft de oplossing niets met technologie te maken. In de zoektocht naar thuiscomfort kunt u ook harmonie vinden in… harmonie. Als u en uw buren afspraken maken over stille tijden, kan het probleem zichzelf oplossen. En als geluidsoverlast niet uw grootste probleem is, bekijk dan een aantal van onze andere handige tips om uw eigen digital comfort zone te creëren.

Tips