Hoe overleeft u onderwijs op afstand

Hoe blijft u productief terwijl u op afstand leert.

Werken en leren op afstand maken sinds het voorjaar van 2020 deel uit van onze realiteit, en het ziet ernaar uit dat dat ook zo zal blijven. Studenten die zich na 2019 hebben ingeschreven bij een onderwijsinstelling, hebben een groot deel van de traditionele studentenervaring gemist. Maar naast de voor de hand liggende tekortkomingen biedt onderwijs op afstand ook voordelen die niet minder belangrijk zijn: meer slaap, betere voeding en de mogelijkheid om werk en studie efficiënter te combineren. Hier leest u hoe u de voordelen van afstandsonderwijs kunt benutten en tegelijkertijd de nadelen kunt verzachten.

1. Stel duidelijk grenzen

Het eerste waar iedereen die ik ken enthousiast over was toen scholen besloten om op onderwijs op afstand over te stappen, was dat ze konden werken en studeren zonder uit bed te komen. Het volgen van lessen die vroeg op de ochtend plaatsvinden wordt bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger. Die illusie verdampte echter vrij snel.

Het hele concept van leren zonder uit bed te hoeven komen, bleek in de praktijk iets minder geweldig dan ik had verwacht. Na een paar weken van de ontspannen sfeer te hebben geprofiteerd, merkte ik dat ik de grens tussen studie en vrije tijd was vervaagd, en ik begon ’s nachts wakker te worden, denkend aan een naderende deadline.

We hebben allemaal de juiste omgeving nodig voor onze verschillende activiteiten. Om te leren raad ik u sterk aan om de ruimte te creëren die u nodig hebt om te kunnen concentreren, luisteren, praten, lezen en werken. Als u thuis gaat studeren of werken, trek dan een duidelijke grens tussen leer- en ontspanningsruimten en houd uw activiteiten in de daarvoor bestemde ruimten.

Het in stand houden van gebruikelijke rituelen uit uw oude routine kan ook helpen: Sta op tijd op, trek de juiste kleren aan, borstel uw haar, ontbijt, enzovoort – doe in wezen wat u zou doen als u gewoon naar school zou gaan.

2. Slaap en eet

Bij de overstap naar online leren is het gemakkelijk om naar het ene of het andere uiterste te gaan. Mijn probleem was dat ik me te veel op mijn studie concentreerde, maar er zijn ook voorbeelden van het tegendeel, waarbij lessen op de achtergrond raken van sociale netwerken, tv-programma’s en mobiele games. Hoe vreemd het ook mag klinken, bij beide problemen kunnen dezelfde tips helpen.

Ga eerst aan de slag met uw slaapschema. In traditionele leeromgevingen besteden we veel tijd aan reizen en spullen inpakken, maar waarschijnlijk niet bij leren op afstand. Die nieuwe beschikbare tijd kan beter besteed worden aan voldoende slaap.

Een andere belangrijke stap is het evalueren en verbeteren van onze eetgewoontes. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat u elke dag op hetzelfde tijdstip ontbijt, luncht en dineert, of u kunt wat meer tijd besteden aan het bereiden van gezondere maaltijden. Met afstandsonderwijs kunt u eten wanneer u dat nodig hebt, niet alleen wanneer de lesroosters u dat voorschrijven, zodat u minder aan maaltijden hoeft uit te geven en tegelijkertijd beter kunt eten.

Verwaarlozing van uw vrije tijd is ook geen goed idee. Aan deadlines en huiswerk komt nooit een eind, maar iedereen heeft ruimte nodig voor vrienden, films en tv-programma’s, en gewoon ontspanning. Pauzes helpen ons productiever te leren en nieuwe perspectieven te vinden voor oude problemen.

3. Vergeet niet om te bewegen

Actief zijn is absoluut essentieel voor een goede gezondheid. Als u de meeste tijd thuis doorbrengt, probeer dan tussen of na de lessen 20 of 30 minuten te vinden om te bewegen. Het zal een wereld van verschil maken in de kwaliteit van uw leven.

U kunt hiervoor eventueel ook een app voor gebruiken. Zoek naar trainings- of andere activiteitenplannen die realistisch maar uitdagend zijn, met een variatie die u aanspreekt – met of zonder apparatuur; functioneel, conditietraining, yoga, een specifieke sport; langzaam, snel, intens of rustig. Even naar buiten tussen de lessen door kan ook geen kwaad.

4. Bereid u voor op videogesprekken

Afstandsonderwijs heeft alle studenten en docenten gedwongen tot deelname aan een nieuwe wereld van Zoom, Teams, Skype, Discord en vele andere online communicatiemiddelen. Eigenlijk zouden we het nu allemaal onder de knie moeten hebben, maar na ruim een jaar met deze pandemie komt er nog steeds geen einde aan de grappige en gênante incidenten.

Zo was mijn hele klas er afgelopen september van op de hoogte dat de vriend van een klasgenoot zijn eerste miljoen views op TikTok had bereikt. Controleer altijd of uw microfoon is gedempt en of uw camera uitstaat!

5. Stel colleges niet uit

Docenten nemen hun online colleges vaak op en delen de opnames, waardoor het verleidelijk wordt om lessen over te slaan. Dat is niet aan te raden. Houd de mogelijkheid open voor als u echt niet aanwezig kunt zijn, maar streef ernaar een schema te volgen; het zal u helpen georganiseerd en geconcentreerd te blijven – en laten we eerlijk zijn, hoe vaak bekijkt u die opnames nou echt?

6. Stel meldingen in en onthoud uw wachtwoorden

Over dingen die niet op de lange baan mogen worden geschoven gesproken: het is bijzonder belangrijk om deadlines in uw agenda te zetten, anders is het goed mogelijk dat u ze vergeet. Handige tools hiervoor zijn Google Kalender, Google Keep, Todoist, Tick-tick, en natuurlijk gewoon een papieren agenda.

Meldingen kunnen u redden als u de deadline voor het inleveren van een werkstuk of een belangrijke thuisopdracht bent vergeten. Om te voorkomen dat berichten van chatsessies en schoolagenda’s of e-mailmeldingen in uw ongewenste e-mail terechtkomen, moet u uw meldingen goed configureren. Hier vindt u een aantal artikels waarin u leest hoe dat kan:

Door afstandsonderwijs heeft ieder van ons zo’n duizend accounts aangemaakt bij verschillende diensten, en het onthouden van al uw wachtwoorden is geen sinecure. Dus als u nog geen wachtwoordmanager gebruikt, dan is dit het moment.

7. Leer achtergrondgeluiden te beheren

De technische verworvenheden van de mensheid kunnen helpen bij het aanpakken van enkele van de uitdagingen die online leren met zich meebrengt. U kunt de mensen om u heen altijd vragen wat stiller te zijn, maar om de vrede te bewaren zijn er wellicht ook technologische oplossingen nodig.

Deze apps kunnen ervoor zorgen dat de mensen met wie u praat geen overmatig lawaai horen, maar hoe zit het met uw eigen concentratie? U hebt een aantal mogelijkheden om uw studeerruimte rustig te houden, die niet allemaal inhouden dat u de buren tot stilte moet manen.

8. Upgrade uw hardware

Om thuis te leren is waarschijnlijk een upgrade van de apparatuur nodig. Als u de aankoop van die krachtige laptop of een tweede monitor hebt uitgesteld, is dit misschien het moment.

Studenten met weinig geld kunnen misschien geen dure apparaten kopen, en het kan zinvol zijn om ten minste een deel van uw behoeften te dekken met oude gadgets. Een oude tablet kan bijvoorbeeld een tweede scherm worden, en een smartphone is een goede webcam. Wifi-routers verdienen ook speciale aandacht, want die moeten ongetwijfeld harder werken.

Pluk de dag!

Afstandsonderwijs heeft ons misschien een deel van de traditionele studentenervaring ontnomen, maar het kan ook een schat aan nieuwe mogelijkheden opleveren – en vergeet niet dat de pandemie op een dag voorbij zal zijn, terwijl u een leven lang profijt zult hebben van de vaardigheden die u in deze periode ontwikkelt.

Tips