Kunnen apps geluid dempen?

We hebben een aantal apps voor ruisonderdrukking beoordeeld en de beste oplossingen voor pc’s en mobiele apparaten geselecteerd.

Vandaag borduren we voort op onze recente post over methodes voor ruisonderdrukking met praktische reviews van vier apps die we zorgvuldig hebben geselecteerd op basis van hun geschiktheid voor consumenten: twee voor pc’s en twee voor mobiele apparaten.

Dat lijkt misschien weinig, maar er moet rekening worden gehouden met de context, want het totale aantal opties is ook niet bepaald overweldigend. We zijn op zoek gegaan naar programma’s die alleen met specifieke modellen headsets en microfoons werken en vermeden de opties die speciaal zijn ontworpen (en geprijsd) voor grote bedrijven.

Voor pc’s en laptops

Voor de pandemie ervoor zorgde dat werknemers thuis moesten gaan werken, was ruisonderdrukkingssoftware voor pc’s een niche-product, maar door deze enorme omslag wat betreft thuiswerken is de vraag naar dit soort producten ook gigantisch gestegen. Hier vindt u een aantal oplossingen die onze goedkeuring kunnen wegdragen:

Voor Windows: Noise Blocker

Volgens de ontwikkelaars gebruikt Noise Blocker microfoon-samples om het gezoem van laptopventilators, het getik op het toetsenbord, het geklik van de muis en ruis van de microfoon tegen te gaan.

Om te beginnen leert de gebruiker geluiden aan de app door op de knop Toevoegen te klikken en bijvoorbeeld iets te typen (om het geluid van toetsaanslagen op te nemen). Het programma heeft aparte training nodig voor elk vervelend geluid: muisklikken, kinderen die buitenspelen, enzovoorts.

Hier zien we ook meteen het nadeel van Noise Blocker. Het moeten opnemen van elk vervelend geluid is erg langdradig en saai werk, en de app negeert onbekende geluiden gewoon (zoals onze tests hebben bevestigd). Bovendien glippen sommige toetsaanslagen door de defensie van de app heen, ook al hadden we het programma getraind om ook deze te identificeren.

Na het opnemen van geluiden moet u het filter instellen zodat uw stem wel zonder storing wordt doorgelaten. We hadden een aantal pogingen nodig om dit gedeelte goed te doen, wat betekent dat de effectiviteit van de app grotendeels afhankelijk is van hoe bekend de gebruiker is met de details van geluidsopnames.

De mechanica van Noise Blocker doet denken aan hoe spraakopdrachten een decennium of twee geleden werkten, toen u niet zomaar tegen uw telefoon kon beginnen praten. Spraakbediening begon in die tijd nog met een behoorlijk uitgebreide training op specifieke spraakopdrachten, waarna de software mogelijk reageerde (als u geluk had) op de geluiden die het kende, terwijl onbekende geluiden volledig werden genegeerd.

Gebruik: Noise Blocker fungeert als een soort intermediair tussen uw opnameapparaat en de rest van de software. Om het filter in de app te activeren voor online gesprekken moet u Noise Blocker als virtuele microfoon selecteren.

Prijs: één uur per dag gratis of onbeperkt gebruik op maximaal drie computers voor $ 19,99.

Voor Windows en macOS: Krisp

Krisp leert zijn vaardigheden voor ruisonderdrukking via machine learning met duizenden opnames van een brede verscheidenheid aan geluiden en stemmen. Wat ons betreft was het de moeite waard.

Voor onze tests creëerden we een verscheidenheid aan geluiden: klappende handen, tikken op het toetsenbord en zelfs de laptop naast een draaiende wasmachine houden. Krisp elimineerde elk soort ruis dat we gebruikten en liet alleen de stem van de tester door, die slechts een klein beetje vervormd werd. Maar als iemand in de buurt (een kind bijvoorbeeld) tijdens een belangrijke vergadering plotseling iets schreeuwt, zal het filter dit waarschijnlijk niet blokkeren.

Gebruik: de set-up gebruikt video-instructies die duidelijk laten zien wat de te nemen stappen zijn. Net als Noise Blocker wordt Krisp met het systeem verbonden als een virtuele microfoon. Daarnaast creëert Krisp een virtuele speaker. Als het bijvoorbeeld als de geluidsbron wordt geselecteerd in de Skype-instellingen, werkt de app beide kanten op — oftewel: hij filtert dan ook de geluiden van de anderen in het gesprek.

Prijs: twee uur per week gratis of onbeperkt gebruik voor $ 60 per jaar.

Voor smartphones en tablets

Veel moderne smartphones hebben ingebouwde ruisonderdrukking. Naast de hoofdmicrofoon hebben ze secundaire microfoons die als functie hebben om vreemde geluiden te detecteren. Het systeem verwijdert die geluiden van de audiostroom van de hoofdmicrofoon, zodat uw stem duidelijk hoorbaar is aan de andere kant van de lijn. Deze filtering zorgt voor duidelijke gesprekken, zelfs in winderige omstandigheden.

Communicatie-apps omvatten normaal gesproken ook ingebouwde ruisonderdrukking. Zo’n functie bestaat bijvoorbeeld al in Google Meet en Zoom. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er weinig vraag is naar speciale oplossingen voor ruisonderdrukking voor mobiele apparaten. Dat gezegd hebbende: we vonden toch nog een aantal handige diensten.

Voor Android en iOS: NoiseWall

NoiseWall (voor Android en iOS) maskeert vreemde geluiden door statische, kunstmatige ruis af te spelen die bestaat uit een door de gebruiker gedefinieerde mix van vier verschillende soorten: witte, roze, roze en bruine ruis.

Onze experimenten met NoiseWall boden geen uitsluitsel. Omgevingsgeluiden kwamen inderdaad niet door deze “muur” van ruis heen. Hiervoor was het soms echter wel nodig om het volume van de app bijna tot het maximum open te draaien. Bij langer gebruik kan deze gegenereerde ruis echter net zo vervelend worden als de buren of die kinderen buiten. Hoe dan ook, NoiseWall doet zijn werk en de dienst is het proberen waard.

Gebruik: om te beginnen opent u de app. De extra instellingen van Noise Wall omvatten een keuze van vier soorten ruis en een timer om hem uit te schakelen.

Prijs: gratis met advertenties of $ 1,99 zonder advertenties.

Voor Android: Safe Headphones

Het doel van de app Safe Headphones is niet om omgevingsgeluid te smoren, maar juist te versterken. In onze test konden we zachte spraak onderscheiden via een energetisch nummer dat in de koptelefoon dreunde, een “superkracht” die handig zou kunnen zijn in een situatie waarin u belangrijke informatie moet kunnen horen, zoals bijvoorbeeld aankondigingen van vluchtinformatie op een luchthaven.

Als er geen muziek wordt afgespeeld, verandert Safe Headphones de smartphone in een soort gehoorapparaat door de omgevingsgeluiden te versterken.

Gebruik: de app beschikt over aan aan-/uitschakelaar, een knop om de achtergrondgeluiden te filteren en een volumeknop.

Prijs: gratis met advertenties of $ 9,99 zonder advertenties.

Conclusie

  • Uw geluidsoverlast kan wellicht ook worden opgelost door traditionele methodes, bijvoorbeeld door gewoon met uw huisgenoten of buren te praten en ze op voorhand te waarschuwen in het geval van een belangrijke videoconferentie of telefoongesprekken en ze te vragen dan stil te zijn.
  • De Krisp-app voor pc’s en Macs bestrijdt ruis redelijk goed, maar afhankelijk van uw behoeften kan een ruisonderdrukkende microfoon geschikter zijn.
  • Wat betreft ruisonderdrukking-apps voor smartphones: die konden we niet vinden. Waarschijnlijk komt dit doordat veel smartphones al verschillende microfoons hebben, plus ingebouwde ruisonderdrukking. Het kan dus een idee zijn om een smartphone in plaats van een computer te gebruiken voor belangrijke videogesprekken.

Voor meer informatie over het gebruik van zowel digitale als analoge middelen om een prettigere thuisomgeving te creëren, kun u onze Digital Comfort Zone bezoeken.

Tips