Hoe u meldingen instelt binnen Windows 10

Als allerlei meldingen uw werk of rust verstoren, schakel ze dan uit.

Het krijgen van pop-upmeldingen met belangrijk nieuws of waarschuwingen kan handig zijn, maar het kan ook storend zijn als u zich probeert te concentreren op uw werk of net een film aan het kijken bent. Na verloop van tijd beginnen veel Windows 10-gebruikers een hekel te krijgen aan het hoekje rechts onderin hun computerscherm, waar er altijd iets gaande lijkt te zijn. Gelukkig bestaat daar een eenvoudige oplossing voor.

Opmerking: Deze instructies zijn alleen voor Windows 10. Microsoft is gestopt met het updaten van eerdere versies van het besturingssysteem, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor virussen, trojans en andere dreigingen, dus als u nog altijd Windows 7, 8.1 of een oudere versie gebruikt, raden we u aan om zo snel mogelijk naar Windows 10 te upgraden.

Welke meldingen moet u aan laten staan?

Windows 10-gebruikers kunnen bijna alle meldingen uitschakelen, maar we raden aan om twee categorieën actief te laten omdat ze de veilige werking van uw computer kunnen beïnvloeden.

 • Antivirusbescherming. U moet altijd op de hoogte zijn van verdachte activiteiten op uw computer, zelfs als u daar even een tv-serie voor moet onderbreken.
 • Systeem-update. Updates voor besturingssystemen zijn belangrijk voor de veiligheid en verhelpen kwetsbaarheden die aanvallers in staat stellen om uw computer met malware te infecteren. Dergelijke updates komen soms onaangekondigd, vooral als malware zich actief verspreidt via een nieuw ontdekt veiligheidslek. U moet updates voor besturingssystemen altijd zo snel mogelijk installeren.

Hoe u meldingen binnen Windows 10 uitschakelt

U kunt met een gerust hart andere meldingen die u storend vindt dempen of verbergen. Er zijn zelfs verschillende opties: u kunt ze volledig uitschakelen; alleen meldingen van de vervelendste programma’s uitzetten; of de modus Concentratiehulp in Windows 10 gebruiken om ze te pauzeren.

Hoe u alle meldingen tegelijk uitschakelt

Dit proces spaart meldingen over systeemupdates en berichten van Windows Defender, die u apart kunt configureren. Het schakelt berichten van andere apps wel uit, zoals van uw e-mailclient of games.

 • Open het Startmenu en kies Instellingen door op het tandwiel te klikken;
 • Kies Systeemen vervolgensMeldingen en acties;
 • Scrol naar beneden en schakelMeldingen van apps en andere afzenders ontvangen.

U vindt hier nog tal van andere handige opties, zoals:

· Meldingen op een vergrendeld scherm verbergen (zodat niet iedereen zomaar u persoonlijke Facebook-berichten kan lezen);
· Het uitschakelen van de tips, trucs en suggesties van Windows over het instellen van uw apparaat (die verschijnen nadat u updates hebt geïnstalleerd of gewoon terwijl het systeem actief is).

Het configureren van meldingen voor aparte programma’s

Stel dat u niet alle meldingen wilt uitschakelen, maar alleen die van bepaalde programma’s. In dat geval:

 • Open het Startmenu en kies Instellingen;
 • Kies Systeem en vervolgens Meldingen en acties;
 • Scrol naar beneden naar Meldingen van deze afzenders ontvangen;
 • Stel hier alles in voor de apps in de lijst — aan voor meldingen, uit voor helemaal niets — of selecteer individuele applicaties voor specifiekere opties per app.
  • Schakel de optie Een geluid afspelen wanneer er een melding binnenkomt uit om ervoor te zorgen dat u alleen het pop-upbericht krijgt.
  • chakel de opties Banners met meldingen weergeven en Meldingen in actiecentrum weergeven uit om pop-upmeldingen uit te schakelen maar het geluid te behouden.

Als u expliciet toestemming hebt gegeven voor meldingen zoals die van websites — nieuwsmeldingen van mediasites, aanbiedingen van online winkels, enzovoort — kan het zijn dat uw browser elke minuut met nieuwe berichten komt. Deze meldingen zult u moeten instellen op browserniveau. Bekijk hiervoor onze instructies voor het beheren van browsermeldingen in Chrome, Firefox, Safari, Edge en Opera.

Concentratiehulp: meldingen pauzeren

Windows 10 beschikt over een modus met de naam Concentratiehulp waarmee u sommige of alle meldingen kunt pauzeren in plaats van ze helemaal uit te schakelen. De Concentratiehulp-opties vindt u in het Instellingenmenu onder Systeem. Om de meldingen te configureren:

 • Selecteer Alleen alarmen om alle meldingen te verbergen, met uitzondering van alarmen of timers, of
 • Selecteer Alleen prioriteit als u zich zorgen maakt over een bepaalde tijdsperiode — zoals tijdens de werkuren — en alleen meldingen wilt ontvangen van apps of contactpersonen uit uw (aanpasbare) prioriteitenlijst.

Zo configureert u uw lijst met prioriteitscontacten en -programma’s:

 • Klik op De prioriteitenlijst aanpassen (vlak onder Alleen prioriteit);
 • Selecteer het type meldingen dat is toegestaan — tekstberichten en inkomende oproepen of herinneringen;
 • Kies de contacten waar u meldingen van wilt ontvangen in de apps Oproepen, E-mail, of Skype;
 • Pas de lijst van programma’s aan die u meldingen mogen sturen wanneer de Concentratiehulp actief is. U zou bijvoorbeeld alleen uw e-mailclient of apps voor werken op afstand op deze lijst kunnen zetten. Om onnodige apps uit de lijst te verwijderen, klikt u op het pictogram van de app en vervolgens op Verwijderen.

U kunt ook automatische regels instellen voor de Concentratiehulp-modus, bijvoorbeeld om deze automatisch in te schakelen tijdens een dagelijkse vergadering en om niet-dringende meldingen te verbergen wanneer u uw scherm dupliceert, aan het gamen bent of een andere app gebruikt in de modus Volledig scherm.

Het gebruik van Concentratiehulp betekent niet dat u nooit meldingen zult zien, maar alleen dat deze verborgen zullen blijven tot u de modus uitschakelt. U kunt deze meldingen op elk moment bekijken in het Actiecentrum, dat wordt geopend met de knop rechts van de systeemklok, onderin het scherm.

In plaats van alle meldingen te moeten doorzoeken, kunt u een snelle samenvatting krijgen door het vakje Een overzicht van activiteiten weergeven die ik heb gemist terwijl concentratiehulp was ingeschakeld aan te vinken. Op die manier krijgt u elke keer als Concentratiehulp wordt uitgeschakeld een overzicht van wat u hebt gemist.

Eindelijk rust

Nu stoort uw computer u niet langer als u aan het werken, studeren of ontspannen bent. Wij raden u aan voorzichtig te zijn met het kiezen van een strategie voor meldingen, want u wilt geen echt belangrijke melding missen, dus laat ze in ieder geval actief voor beschermingstools en systeemupdates, die helpen ervoor te zorgen dat uw computer blijft werken.

Windows 10-gebruikers zijn niet de enigen die een aantal instellingen kunnen aanpassen voor wat rust; Android-, iPhone- en iPad-, en macOS-gebruikers kunnen ook hun voordeel doen met gedetailleerde opties voor meldingen. En om voor nog meer rust in onze verbonden wereld te zorgen, raden we aan om uw eigen Digital Comfort Zone te creëren.

Tips