Acht stappen naar vrijheid: hoe u zich losmaakt van sociale netwerken

Bevrijd uzelf van social media en begin weer te leven.

Zijn sociale netwerken tot een last verworden? Wanneer uit de hand gelopen social media op uw zenuwen beginnen te werken, uw focus stelen en u afleiden van belangrijke taken, is het tijd voor een digital detox. Vandaag vertellen we u hoe dat in een paar eenvoudige stappen kan.

Stap 1. Dun uw feed uit

Ontvolg iedereen die niet bijdraagt aan uw ervaring – een oud-klasgenoot die geobsedeerd is door het Sanskriet, een oude hobbygroep die nu eigenlijk alleen nog maar advertenties bevat, of wat dan ook waar u eigenlijk gewoon niets mee te maken wilt hebben. Als u geen voordelen uit de content haalt, is het niet nodig om die op uw feed te laten verschijnen.

Als het om een account gaat dat u liever niet ontvolgt, kunt u proberen het te dempen. Op sociale netwerken kunt u updates van accounts verbergen zonder u ervoor af te melden. Uw vrienden weten zo ook niet dat u ze gedempt hebt.

Stap 2. Centraliseer je communicatie

Sociale netwerken zijn veel meer dan alleen maar feeds; het zijn ook plaatsen om in contact te blijven met vrienden, familieleden en collega’s. Maar als u op een half dozijn platforms met mensen praat, kan het zijn dat u veel tijd verspilt aan het controleren van inboxen – zelfs als u van niemand een bericht hebt ontvangen. Probeer samen met uw vrienden te beslissen waar ze contact met u kunnen opnemen, en centraliseer uw correspondentie op één of twee platforms. Op die manier hoeft u de andere veel minder vaak te controleren zonder bang te hoeven zijn een belangrijk bericht te missen.

Stap 3. Schoon uw scherm op

Hebt u wel eens uw telefoon gepakt om het weer te checken, en toen het Facebook-pictogram gezien, de app toch maar even geopend, en uiteindelijk twee uur verspild aan niets? Om dat te voorkomen, kunt u de pictogrammen van uw social media-apps uit het zicht houden. Verberg ze bijvoorbeeld in een map of zet ze terug naar de derde of vierde pagina met apps – uit het oog, uit het hart.

Stap 4. Stel uw meldingen goed in

Hoe goed u uw feed ook vermijdt en zelfs bepaalde pictogrammen uit het zicht houdt, als een sociaal netwerk een melding stuurt over een nieuw bericht, kunt u gemakkelijk en zonder nadenken op dat geniepige venstertje drukken en u meteen terugvinden in die drukte van social media. Om u te helpen concentreren op wat belangrijk is, kunt u onnodige meldingen uitschakelen. Om te lezen hoe dat kan, kunt u terecht bij onze instructies voor iOS, macOS, Windows 10 en Android.

Stap 5. Configureer Schermtijd of Digitaal welzijn

Het kan ontnuchterend zijn om precies te zien hoeveel uur u per dag verspilt aan het rondzwerven op sociale netwerken en in messaging apps. Apps die helpen bij zelfbeheersing zijn gemakkelijk te vinden, maar u hoeft niets te downloaden voor een inkijkje in uw digitale gewoonten: open de instellingen van uw smartphone en schakel Schermtijd (in iOS) of Digitaal welzijn (in Android) in. Zet deze widget met de statistieken ergens neer zodat u die altijd ziet.

En als het zien van statistieken nog niet genoeg is, configureer de app dan zo dat u het sociale netwerk alleen op bepaalde tijden of voor een beperkte tijd kunt openen.

Stap 6. Neem een pauze

Telkens wanneer u met iets nieuws begint, is het belangrijkste – en moeilijkste – om nieuwe gewoonten aan te leren. Probeer een paar weken lang de apps te vermijden die het grootste deel van uw tijd in beslag nemen. En als u er uit gewoonte toch naar grijpt, kunt u proberen zich voor te stellen dat u een wandeling aan het maken bent ergens in een afgelegen gebied en geen internetverbinding hebt.

Beter nog: ga inderdaad ergens naartoe ver weg van het internet, als dat kan. Sluit de informatiestroom af, zodat u zich kunt resetten en niet langer het gevoel hebt dat u iets mist.

Stap 7. Verwijder de app of uw profiel

Deze stap is optioneel; misschien hebben de bovenstaande suggesties u geholpen om de digitale vrijheid te bereiken die u zoekt, maar als dat niet zo is, overweeg dan de drastische maatregel om de app van uw telefoon te verwijderen of zelfs uw account helemaal te verwijderen. Maar maakt u zich geen zorgen, want uw posts, berichten of foto’s kunnen behouden blijven. Bijna elk sociaal netwerk biedt u de optie om al uw gegevens te bewaren, ook als u uw profiel deactiveert. We hebben de instructies hiervoor beschreven voor Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter.

Stap 8. Pas op uzelf

Neem even de tijd om uzelf te feliciteren, nu u zichzelf hebt bevrijd van de overdaad aan sociale media van tegenwoordig – maar houd uzelf ook in de gaten. Het is heel goed mogelijk dat uw hersenen proberen terug te vallen op oude gewoontes. Als u over een paar maanden om 3 uur ’s nachts online bent om te debatteren over dringende zaken in de reacties op de post van een vreemde, ga dan gewoon terug en herhaal deze eenvoudige stappen.

Tips