Hoe je je Twitteraccount kunt verwijderen (en je tweets kunt back-uppen)

Op het punt om je Twitteraccount te verwijderen? Hier volgen de stappen. We raden aan om eerst je tweets te back-uppen.

Het idee om Twitter te verlaten is niet zo populair als #VerwijderFacebook, maar dan nog kan het zijn dat sommige mensen voorgoed het microblogging platform willen verlaten. Opgeteld bij de andere redenen die gebruikers kunnen hebben, komt kijken dat Twitter recentelijk is beschuldigd van een onverschillige houding ten opzichte van de verspreiding van nepnieuws en propaganda, en van het niet genoeg doen om crypto-oplichterij tegen te gaan.

Het verlaten van een service door je account simpelweg achter te laten, is een slecht idee – als iemand dit hackt en er controle over krijgt, dan kan deze persoon nepnieuws en frauduleuze spam onder jouw naam verspreiden, of vervelende berichten sturen naar je vrienden. Dat is de reden waarom je het beste je account volledig kunt verwijderen, mocht je de service willen verlaten.

In deze post vertellen we hoe je het beste Twitter kunt dumpen, maar voor we dit doen, laten we het hebben over het back-uppen van je informatie. Misschien wil je de service verlaten zonder je herinneringen te verliezen. Twitter heeft deze optie, althans gedeeltelijk. Helaas is er geen optie om gelikete tweets van andere gebruikers te back-uppen, of de lijst van gevolgde gebruikers, of welke lijst dan ook – slechts je eigen tweets en retweets.

Hoe je je tweets op Twitter kunt back-uppen

Om een of andere reden dwingt Twitter je om de web interface te gebruiken om een kopie van je tweets aan te vragen. Het is niet mogelijk via de app. Hier volgen de stappen:

  • Ga naar twitter.com en log in op jouw account.
  • Klik op je profielfoto rechtboven, en klik op Instellingen en privacy
  • Selecteer Account in het linker menu (de pagina instellingen opent hier automatisch), scrol naar beneden en klik op de knop Je archief opvragen, die je kunt vinden naast “Je Tweetarchief”.

Twitter zal dan een ZIP-bestand aanmaken met al jouw tweets (inclusief tweets van anderen die jij hebt geretweetet) en dit sturen naar jouw e-mailadres dat in het systeem staat. Dit kan enkele minuten duren, misschien iets langer.

Bij het ontvangen van de e-mail en het extraheren van het bijgevoegde bestand, zul je een bestand vinden met de naam index.html. Als je erop klikt, zie je een offline webpagina met een lijst van je tweets, gesorteerd op maand. De pagina bevat ook een grafiek van je Twitteractiviteit. Als je klikt op de kolommen in de grafiek, dan kun je switchen tussen de maanden en al je tweets van die maand zien.

Hoe je je Twitteraccount permanent kunt verwijderen

Formeelgezien staat Twitter het niet toe om je account te verwijderen, maar je kunt deze deactiveren. Twitter zal je data niet verwijderen van zijn servers en zal je data blijven gebruiken voor welk doeleinde dan ook, zoals staat in de gebruiksovereenkomst. Wat je hier aan het doen bent, is je account ontoegankelijk maken op twitter.com; niemand van buiten het bedrijf (inclusief jezelf) zal het kunnen zien.

Je kunt je Twitteraccount deactiveren met de web interface of de Twitterapps voor Android of iPhone/iPad. Hiervoor kun je tenminste wel de app gebruiken.

Je Twitteraccount deactiveren met de Twitterapp voor Android of iOS

 

  • Klik op je profielfoto linksboven in de Twitterapp.
  • Kies Instellingen en privacy uit het menú.
  • Klik op Account.
  • Scrol naar beneden en klik op Je account deactiveren.
  • Klik op Deactiveren onder het tekstvenster.
  • Voer je wachtwoord in en klik op Deactiveren.
  • Druk op Ja, deactiveer. En klaar! (Ja, Twitter neemt veel voorzorgen om onvoorziene verwijdering te voorkomen).

Je Twitteraccount deactiveren met de web interface

 

  • Ga naar twitter.com en log in op jouw account.
  • Klik op je profielfoto rechtboven, en klik op Instellingen en privacy
  • Selecteer Account in het linkermenu en klik op Je account deactiveren.
  • Twitter zal een waarschuwingsvenster openen met een flinke lap tekst, met daarin een knop Deactiveren. Klik hierop.
  • Voer je Twitterwachtwoord in in het pop-up venster en druk op Je account deactiveren.

Na deze handelingen zal je account gedeactiveerd worden – dat betekent dat de

Hoe je je Twitteraccount kunt reactiveren

Let erop dat je na het deactiveren van je account, je deze gemakkelijk kunt reactiveren door naar twitter.com te gaan, in te loggen via je oude login en wachtwoord. Dit kan ook door opnieuw in te loggen via de mobiele app. Twitter geeft hiervoor 30 dagen. Na 30 dagen kun je je Twitteraccount als permanent verwijderd beschouwen; niemand – zelfs jij niet – zal het kunnen herstellen en opnieuw gebruiken.

Tips

Kerstcadeaus voor kinderen

De feestdagen komen er weer aan, en er is nog maar kort de tijd om de cadeautjes voor de kinderen in te kopen. Dit is waar kinderen echt dol op zijn terwijl we van 2020 naar 2021 gaan.