#VerwijderFacebook (zonder je data te verliezen)

Als je de stap hebt gezet om de uit de privacy-droom van Facebook te stappen, zorg dan dat je al je spullen pakt voordat je de deur achter je dichtdoet.

Met de hoeveelheid data die Facebook en eraan verbonden instanties hebben over gebruikers, is het geen wonder dat horden mensen weglopen van Facebook. Als je echter langer dan vijf minuten op het sociale netwerk hebt gezeten, dan heeft je account waarschijnlijk enkele vrienden, bestanden en herinneringen verzameld die je graag op wilt slaan.

Hoe je je Facebookaccount kunt deactiveren

Laten we reëel wezen: Facebook wil niet dat je weggaat. Je account zal niet verlopen als je het links laat liggen en als je hulp nodig hebt met het wegblijven, dan kun je je account deactiveren zonder helemaal weg te gaan. Facebook verandert van tijd tot tijd de locatie van zijn instellingen, maar op het moment dat dit wordt geschreven, kun je je account deactiveren via Instellingen Je Facebook-gegevens. Kies Je account en gegevens verwijderen en daarna Account deactiveren. Volg de instructies om de deactivatie te bevestigen.

De deactivatie staat gelijk aan het licht uitdoen – mensen zullen voor het grootste deel, je naam en foto’s niet zien, en je kunt je account niet gebruiken als die niet actief is. Je kunt de lichten automatisch weer aandoen door simpelweg opnieuw in te loggen. Je instellingen, vrienden en berichten, eigenlijk alles, zal teruggezet worden.

Wil je nog steeds vastberaden je Facebookaccount verwijderen? We kunnen het je niet kwalijk nemen. Maar als je niet zorgvuldig bent, dan kan het zijn dat Facebook, net als een huiverige ex, je spullen niet terug wil geven. Neem al je foto’s, berichten, enzovoort mee door het te downloaden.

Hoe je je Facebookaccount kunt verwijderen met de Web-interface

 1. Open Instellingen Je Facebook-gegevens .
 2. Choose de tweede optie: Je gegevens downloaden.
 3. Kies een databereik (standaard staat het op Al mijn gegevens), het HTML-formaat voor universele toegang, en een bestandskwaliteit – als je Facebook hebt gebruikt om je foto’s op te slaan, dan kan het handig zijn om de Mediakwaliteit op Hoog te zetten in plaats van de standaard Gemiddeld.
 4. Vink de velden aan of uit voor de typen data die je wilt back-uppen – van posts en mediabestanden tot apps en websites waarin je met je Facebook hebt ingelogd, ”Andere activiteiten” zoals Porren en Marketplace-activiteit. Het is allemaal duidelijk uitgelegd, en het kan geen kwaad om iets wat je niet nodig hebt of begrijpt, te back-uppen.
 5. Klik op Bestand maken. Dit duurt even, en Facebook stuurt je een e-mail zodra het bestand gereed is voor download.

Dat was het: Je hebt je Facebook-geschiedenis geback-upt en je kunt verdergaan met het verwijderen van je account. Ga terug naar de pagina Account permanent verwijderen en klik op Account verwijderen.

Hoe je je Facebookaccount kunt verwijderen met een mobiel-interface

Gebruik je een iOS of Android app voor Facebook, dan is het verwijderen van de app alleen niet genoeg. Het klopt dat de verwijdering van een app een waarschuwing geeft over de verwijdering van app-data, maar dat is niet al jouw data.

Natuurlijk veranderen apps en hun instellingen, maar waarschijnlijk niet radicaal. In de huidige versies van iOS en Android gaat het als volgt:

 1. Druk op het icon Instellingen (drie horizontale streepjes) helemaal rechtsonder (iOS-app) of helemaal rechtsboven (Android-app) in het scherm.
 2. Druk op Instellingen en privacy.
 3. Druk op Instellingen.
 4. Selecteer Je gegevens downloaden en volg de stappen om alles wat je op Facebook hebt, te downloaden.
 5. Ga terug naar het menu Instellingen.
 6. Druk op Privacysnelkoppelingen.
 7. Scroll naar beneden naar Je Facebook-gegevens en druk op Je account en gegevens verwijderen.
 8. Kies Account verwijderen en druk op Doorgaan naar account verwijderen.
 9. Scroll naar beneden en druk op Account verwijderen.

Verwijder de app van Android of iOS zoals gewoonlijk: In Android is dit meestal via de applicatie-manager bij Instellingen; in iOS houd je het icoon van de app ingedrukt totdat er linksboven het icoon een X verschijnt, druk op de X en bevestig dat je de app en de app-data wilt verwijderen.

We zien elkaar in de echte wereld … of op de sociale media accounts die je nog niet wilt verwijderen.

Tips