Met Activiteit buiten Facebook hebt u (enige) controle over uw gegevens

Facebook laat u de gegevens die het via websites en apps van derden verzamelt beheren. Hier leest u hoe.

Dat Facebook gegevens over u verzamelt mag geen verrassing meer heten. Het bedrijf gebruikt bovendien informatie van tal van websites en apps om persoonlijke dossiers samen te stellen. En hoewel het besluit om iets op Facebook te publiceren (of niet) helemaal aan u is, informeren diensten van derden u over het algemeen niet over welke gegevens ze verzenden en naar wie.

Activiteit buiten Facebook

Nog niet zo heel lang geleden is Facebook begonnen met het aanbieden van de mogelijkheid om de informatie die van derden wordt verzameld te bekijken en beheren. U vindt die optie, Activiteit buiten Facebook genaamd, in de privacyinstellingen van Facebook:

  • Klik of tik rechtsboven in het scherm op het driehoekje (webversie) of het menu-pictogram (mobiele app).
  • Selecteer Instellingen en privacy;
  • Open Instellingen;
  • Ga naar Je Facebook-informatie;
  • Klik op Activiteit buiten Facebook.

Hoewel u de gegevensverzameling niet kunt stoppen, kunt u wel eens goed rondsnuffelen in Activiteit buiten Facebook om erachter te komen wie welke informatie over u aan het sociale netwerk doorgeeft en u kunt uw profiel van dit soort informatie loskoppelen. Dat is in ieder geval beter dan niets.

Wie rapporteert uw activiteit aan Facebook

Sites en apps maken gebruik van verschillende social media-tools, van de “Inloggen met Facebook”-knop tot analytics tools om informatie met Facebook te delen.

Een aantal van die providers vindt u op de Activiteit buiten Facebook-pagina. Om de volledige lijst te openen, klikt of tikt u op Je activiteit buiten Facebook beheren. Hier moet u uw wachtwoord invoeren.

De enorme schaal waarop er gegevens over u worden verzameld kan een schok zijn: de partners van Facebook omvatten nieuwsportalen, apps voor online bankieren en nog veel meer. U vindt hier wellicht ook sites waarvan u zich niet eens herinnert die ooit bezocht te hebben, omdat dit slechts een zoekresultaat was waar u ooit per ongeluk op hebt geklikt.

Welke gegevens verzenden sites en apps naar Facebook?

Activiteit buiten Facebook bestaat voornamelijk uit informatie over uw interacties met andere diensten. Een nieuwssite kan het sociale netwerk bijvoorbeeld informeren dat u het laatste nieuws hebt gelezen, en een online winkel kan melden dat u een product hebt bekeken of aangeschaft.

De Facebook-instellingen laten alleen het aantal acties zien dat een bepaalde resource heeft gedeeld, maar u kunt een archief downloaden met meer details:

  • Ga naar Settings → Je Facebook- gegevens→ Activiteit buiten Facebook → Beheer je activiteit buiten Facebook;
  • Op de pagina met de lijst van apps die informatie over uw activiteit naar Facebook verzenden selecteert u vervolgens Je informatie downloaden. (Tik in de mobiele app eerst op het pictogram rechtsboven in het scherm);
  • Selecteer indien nodig welke gegevens en over welke periode u wilt downloaden Facebook maakt standaard archieven aan van alle informatie met betrekking tot u, inclusief uw publicaties, activiteit op het sociale netwerk, en meer. Als u alleen geïnteresseerd bent in data van derden, deselecteer dan alle vakjes behalve Advertenties en bedrijven;
  • Tik daarna op Bestand maken.

Het aanmaken van het bestand kan een paar minuten of zelfs enkele dagen duren. Een simpel verzoek voor alleen Activiteit buiten Facebook duurt waarschijnlijk niet lang.

Facebook vermeldt dat het in werkelijkheid meer gegevens ontvangt dan wat u kunt zien. Hoe dan ook, de informatie kan een hoop opheldering bieden. Bovendien kunt u een klacht indienen tegen elke dienst waarvan u gelooft dat die gevoelige gegevens aan Facebook heeft doorgegeven.

  • Ga naar Settings → Je Facebook- gegevens→ Activiteit buiten Facebook → Beheer je activiteit buiten Facebook;
  • In de lijst met sites en apps klikt of tikt u op de naam van de dienst;
  • Klik of tik op Feedback geven over deze activiteit;
  • Selecteer de reden voor de klacht.

Zo verwijdert u informatie van uw account

U kunt op Facebook uw profiel of de al verzamelde informatie over u wissen. Om te voorkomen dat online activiteit uit het verleden van invloed is op de advertenties die u te zien krijgt, gaat u naar Instellingen → Je Facebook/gegevens → Activiteit buiten Facebook en klikt of tikt u op Geschiedenis wissen.

Zo voorkomt u dat sites gegevens naar Facebook verzenden

U kunt Facebook en diensten van derden niet dwingen om de communicatie helemaal af te snijden. Sites en apps zullen altijd bepaalde informatie over u melden bij sociale netwerken. Sommige sites zijn betrapt op het verzenden van te veel persoonlijke gegevens en hebben hierdoor hun aanpak aangepast, maar dat heeft niets te maken met de Facebook-instellingen.

Een proactieve maatregel is om het sociaal netwerk zo in te stellen zodat er geen informatie over uw activiteiten op diensten van derden op uw profiel gelinkt wordt of dat deze gebruikt wordt om gepersonaliseerde advertenties weer te geven. U kunt dit voor individuele sites en apps doen, of allemaal tegelijk.

Om ervoor te zorgen dat Facebook stopt met het toevoegen van gegevens van een bepaalde site aan hun dossier over u:

  • Ga naar Settings → Je Facebook- gegevens→ Activiteit buiten Facebook → Beheer je activiteit buiten Facebook;
  • Klik of tik op de naam van de site in de lijst en selecteer in het venster dat wordt geopend Toekomstige activiteit van [website name] uitschakelen;
  • Klik of tik op de knop met Uitschakelen.

Binnen twee dagen zal Facebook stoppen met het weergeven van advertenties op basis van de informatie van die bron. Vanaf dat moment kunt u de knop “Inloggen met Facebook” niet meer gebruiken op die site (tenzij u deze instelling weer terugdraait).

U kunt ook al het verzenden van gegevens door sites en apps stopzetten, maar wees er dan op voorbereid dat u onmiddellijk wordt uitgelogd van alle diensten waar u met Facebook op was ingelogd.

Om ervoor te zorgen dat Facebook stopt met gerichte advertenties op basis van de sites en apps die u gebruikt, doet u het volgende:

  • Klik of tik op de pagina Je activiteit buiten Facebook beheren met een lijst van de diensten die informatie over u met Facebook hebben gedeeld op Toekomstige activiteit beheren. In de webversie vindt u dit item rechts op scherm, en in de mobiele app ziet u dit in het menu met de drie puntjes;
  • Klik of tik op Toekomstige activiteit beheren;
  • Schakel Toekomstige activiteit buiten Facebook uit.
  • Klik of tik op Uitschakelen.

Dat was alles! Nu valt het sociale netwerk u niet lange lastig met advertenties voor schoenen puur omdat u onlangs een paar sneakers hebt aangeschaft.

Nu kunt u, als u dat nog niet hebt gedaan, de beveiliging, privacy en de meldingen van uw Facebook-account configureren. En als u erover nadenkt om het sociale netwerk voorgoed vaarwel te zeggen, lees dan ons artikel waarin wordt verteld hoe u uw Facebook-account op de juiste wijze verwijdert zonder waardevolle gegevens en foto’s kwijt te raken.

Tips