Blaas oude gadgets nieuw leven in voor een beter thuiskantoor

Creëer een digital comfort zone met gebruik van oude tablets, laptops en modems die u nog hebt liggen om veilig vanuit huis te werken.

Op kantoor biedt het bedrijf alles wat u nodig hebt om uw werk te doen: krachtige computers, toegang tot het internet, een headset en een webcam voor videoconferenties. Dat gaat niet per se allemaal even soepel als u vanuit huis werkt. Sommige bedrijven verstrekken natuurlijk een laptop of betalen voor uw internetverbinding, maar veel mensen moeten hun thuiskantoren uitrusten met wat ze zelf voorhanden hebben.

En dat kan moeite kosten. Sommige gezinnen delen maar één thuiscomputer zonder webcam of wat dan ook, en daar komt dan nog eens bij dat de wifi niet in elke kamer van het huis werkt.

Eén optie is om een hele hoop nieuwe spullen te kopen. Maar u kunt misschien al aardig wat geld besparen door in plaats daarvan oude gadgets een nieuw leven in te blazen. Als u nog een aantal oude smartphones hebt liggen, een stoffige laptop of welk ander digitaal apparaat dan ook dat verouderd is maar nog altijd werkt, dan is dit het moment om die weer aan het werk te zetten. Hier leest u hoe.

Computers en laptops

Hoewel bijna iedereen een computer nodig heeft tijdens zijn of haar werkuren, heeft niet iedereen een PC of een laptop die daar dienst voor kan doen. Oude apparaten kunnen echter soms nog goed genoeg werken voor bepaalde taken zoals schoolwerk of tekstverwerking.

Het kan natuurlijk zijn dat u oudere apparaten moet upgraden als u ze echt weer wilt gaan gebruiken, en het is mogelijk dat u een aantal onnodige programma’s en bestanden moet verwijderen of zelfs defecte componenten moet vervangen. Maar het kopen van een USB-toetsenbord zodat u niet op het haperende toetsenbord van uw laptop hoeft te vertrouwen is nog altijd goedkoper dan een nieuwe laptop.

Als uw oude computer langzaam blijft draaien na een goede schoonmaak, probeer dan het besturingssysteem opnieuw te installeren. Op een Mac gebruikt u hier de Systeemherstel-functie voor. Op een Windows-computer kunt u de installatie-cd gebruiken (of als u die niet hebt het installatiepakket downloaden via Microsoft). En als u nieuwsgierig bent en graag eens experimenteert, kunt u een alternatief besturingssysteem uitproberen, zoals bijvoorbeeld Google Chromium OS.

Als u handig en enigszins technisch bent, kunt u ook zelf proberen de hardware in uw oude machine te upgraden. U kunt het RAM-geheugen bijvoorbeeld uitbreiden tot minimaal 4GB (veel laptops beschikken over een leeg slot voor RAM om dit soort upgrades mogelijk te maken) of u kunt de harde schijf vervangen voor een SSD-schijf. Na het maken van deze upgrades zou uw computer sneller moeten draaien en zou hij zwaardere programma’s aan moeten kunnen. Controleer alles wel vooraf; eventuele nieuwe componenten moeten compatibel zijn met uw oude computer.

Maar vergeet ook de beveiliging niet. Installeer een betrouwbare, moderne beveiligingsoplossing zoals Kaspersky Internet Security, die Windows 7 of nieuwer en macOS 10.12 Sierra of nieuwe ondersteunt.

Extra monitor

Een oude monitor kan ook goed van pas komen. U kunt die gebruiken als vervanging voor uw ingebouwde laptopscherm of simpelweg als extra scherm om uw bureau uit te breiden.

U moet de monitor via een kabel met de computer verbinden. Als de poorten op beide apparaten niet met elkaar overeenkomen, dan hebt u ook een adapter nodig. Hier zijn er tal van opties. Het proces van het instellen van een tweede scherm is normaal gesproken eenvoudig en u vindt meer details hierover op de website van de ontwikkelaar van het besturingssysteem. Hier vindt u bijvoorbeeld instructies voor Windows 10 en macOS.

Een tablet als monitor gebruiken

Een oude tablet kan ook dienstdoen als extra scherm. U moet dan een app zoals iDisplay (iOS, Android) of Duet Display (iOS, Android) op uw tablet en computer installeren. Er zijn tal van programma’s beschikbaar,maar de gratis opties geven waarschijnlijk veel advertenties weer, werken alleen gedurende een proefperiode of vereisen teveel machtigingen — en oudere versies van Android bieden bijvoorbeeld geen optie om te beperken wat een applicatie precies mag doen.

U kunt de tablet met uw computer verbinden via een USB-kabel (voor een stabielere verbinding) of via wifi (dit maakt het eenvoudiger om uw tablet mee op pad te nemen of om hem ergens anders neer te zetten). Zorg ervoor dat u bij het kiezen van een applicatie controleert of deze de verbinding die u gebruikt ondersteunt.

In sommige gevallen hebt u geen aanvullende applicaties nodig. Als u bijvoorbeeld een MacBook en een iPad hebt, dan kunt u de ingebouwde Sidecar-feature gebruiken om uw tablet tot een tweede beeldscherm om te toveren. Houd er rekening mee dat u hiervoor een betrekkelijk recente iPad nodig hebt die iPadOS 13 ondersteunt.

Internetverbinding

Als er in uw huishouden veel mensen op afstand studeren of werken, dan hebt u voldoende ruimte nodig, en niet alleen in kamer met goede wifi-verbinding. Er bestaan opties voor het verbeteren van uw thuisnetwerk, en oude apparaten kunnen u hier ook bij helpen.

USB-modem

U kunt een oude USB-modem of mobiele router gebruiken om internettoegang in te stellen in de kamers waar uw huidige wifi geen bereik heeft. Het kan zijn dat u het saldo van de simkaart moet aanvullen (of een nieuwe moet komen), maar dat is een kleine prijs voor een extra toegangspunt.

Een oude modem kan ook als back-uptoegangspunt voor internet dienen, en dat is vooral handig als uw normale internetaanbieder onderhoudswerk uitvoert op een onhandige tijd of als u bijvoorbeeld zonder elektriciteit zit.

Wifi-router

Als u uw oude wifi-router in een wifi-signaalversterker verandert, kan die dienstdoen als een soort schakel tussen de hoofdrouter en andere apparaten. Dat is een andere manier om uw internettoegang uit te breiden naar kamers die normaal gesproken slecht of geen bereik hebben via uw hoofdrouter.

De stappen voor het instellen van uw apparaat om als versterker te dienen kunnen per model variëren, maar u vindt deze informatie waarschijnlijk in de gebruikershandleiding of op het internet: Voer de naam van de router bij een zoekmachine in, samen met de trefwoorden “versterker”, “wireless bridge” of “WDS”.

Smartphone als toegangspunt

Hebt u niet nog ergens een reserverouter rond liggen slingeren? U kunt ook een oude smartphone als aanvullende internettoegangspunt gebruiken (tenzij deze smartphone natuurlijk zo oud is dat hij het delen van wifi niet ondersteunt). Hiervoor moet u er een simkaart indoen met een onbeperkt gegevensabonnement en de mogelijkheid om zonder beperkingen verbinding te maken met andere apparaten. Als dat eenmaal is gebeurd kunt u “Wifi-hotspot” of “Tethering-modus” inschakelen in de instellingen van uw telefoon.

Op een Android-telefoon:

  • Veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm;
  • Druk op het pictogram Wifi-hotspot en houdt dit ingedrukt om ofwel de instellingen van de wifi-hotspot of de tethering-modus te openen (die zijn hetzelfde);
  • Voer een netwerknaam en een sterk wachtwoord

Op uw iPhone:

  • Open Instellingen;
  • Selecteer Persoonlijke hotspot;
  • Schakel Anderen toestaan deel te nemen in;
  • Tik op Wifi-wachtwoord en stel een sterk wachtwoord

Veel smartphones kunnen hun internetverbinding niet alleen via wifi delen, maar ook met gebruik van een USB-kabel. Hiervoor hoeft u niets op de gadget zelf te configureren, maar het kan zijn dat u wat software op uw computer moet installeren. Om bijvoorbeeld verbinding met het internet te maken via uw iPhone over een USB-kabel, moet u iTunes gebruiken. Als u Apple-apparaten gebruikt, dan hebt u iTunes waarschijnlijk al op uw computer geïnstalleerd staan.

Webcam

Tijdens de pandemie hebben veel bedrijven gebruikgemaakt van videoconferenties om hun vergaderingen, interviews en meer draaiende te houden. Ondertussen bieden de standaard laptopcamera’s vaak slechts beeldkwaliteit, en desktopcomputers hebben vaak niet eens een ingebouwde camera. Het kopen van een externe webcam kan verrassend duur zijn, maar ook hier kunt u met het hergebruiken van oude gadgets de kosten aardig drukken.

Smartphone of tablet

De camera op een smartphone of tablet is, zelfs als die niet erg nieuw is, vaak in staat om heel aardige beeldkwaliteit te produceren. Deze kwaliteit is bijna zeker beter dan die van de ingebouwde webcam in uw laptop. Om een gadget in een webcam om te toveren hebt u speciale applicaties voor uw computer én mobiele apparaat nodig.

Er zijn tal van webcam-applicaties, sommige gratis en sommige betaald, beschikbaar voor verschillende combinaties van besturingssystemen. Installeer hetzelfde programma op uw smartphone en computer, verbind de apparaten met hetzelfde netwerk en configureer ze indien nodig.

De exacte stappen hangen van de gebruikte app af. Voor de populaire virtuele webcam DroidCam voert u bijvoorbeeld het IP-adres in bij het programma op uw computer. Volg de instructies voor de door u gekozen app.

Digitale camera

Hoewel veel mensen hun digitale camera’s opborgen toen de ingebouwde camera’s van smartphones een bepaalde kwaliteit bereikten, kunt u deze, als u er nog een hebt, goed als webcam gebruiken. U hebt hier opnieuw de juiste app voor nodig. De bekendste zijn Sparkocam voor Windows en Ecamm Live voor macOS. Deze kosten allebei geld, maar het is nog altijd goedkoper dan een webcam. Zorg er wel voor dat u een applicatie kiest die uw specifieke camera ondersteunt.

Camerafabrikanten hebben ook geprobeerd om aan de behoeften van hun klanten te voldoen wat betreft hoogwaardige video voor het internet: Nikon en Canon ontwikkelen hun eigen tools waarmee hun camera’s met een computer verbonden kunnen worden in de webcam-modus. Die applicaties waren ten tijde van dit schrijven nog niet beschikbaar, maar de bedrijven hebben beloofd dat dat spoedig het geval zal zijn. Dus als u een Nikon- of Canon-camera hebt, houd de updates dan in de gaten.

Bonus: Tablet als digitale fotolijst

Als u veel tijd thuis doorbrengt, wilt u niet alleen dat uw werkplek comfortabel is, maar ook dat die er leuk uitziet. Hoewel dit misschien niet onontbeerlijk is voor uw werkplek, kunt u een oude tablet gebruiken om de boel wat op te fleuren door hier een digitaal fotolijstje van te maken. U hoeft alleen maar een foto-viewer-applicatie op te starten met een slideshow-functie. Google Photos for Android kan bijvoorbeeld door de afbeeldingen in uw cloud-opslag bladeren.

Als u een tablet voor het eenvoudig bekijken van foto’s gebruikt, kunt de omgeving ook veranderen door een raam naar waar dan ook in de wereld te openen. Met live webcam-feeds op tal van interessante locaties hoeft u de browser van uw tablet alleen maar op een interessante feed te zetten en zo kunt u af en toe even afleiding van uw werk krijgen door beroemde uitzichten te bewonderen of panda’s te bekijken die door de dierentuin struinen.

Uw Digital Comfort Zone

In deze interessante tijden heeft het online leven plots de hoofdrol gekregen. We kunnen niet zeggen hoelang de epidemie en de bijbehorende beperkingen zullen duren, maar wij willen u helpen om het meeste uit deze situatie te halen.

Als we posts publiceren over het bouwen en verbeteren van thuiskantoren, taggen we die met Digital Comfort Zone. Volg deze tag als u er graag meer over wilt weten. Veel van deze life hacks zullen ook na de pandemie nog van pas komen. Als 2020 ons iets geleerd heeft, is het wel dat digitale technologieën de toekomst zijn.

Tips