Het wachtwoord-dilemma: simpel en kraakbaar, of sterk en vergeetbaar?

Simpele wachtwoorden zijn makkelijk te kraken, complexe zijn moeilijk te onthouden. Een sterk wachtwoord voor alle accounts is niet veilig. Wat is de oplossing?

Of we het nu hebben over online shoppen of rekeningen betalen, en niet te vergeten social media, we kunnen niet meer zonder accounts, we hebben er tientallen. Iedere service vraagt om een login en wachtwoord, en iedere keer vraag je je af: Welke zal ik gebruiken? En iedereen heeft zijn eigen oplossing hiervoor.

Het wachtwoorddilemma

De meeste mensen weten dat wachtwoorden cybercriminelen buiten houden. En we hebben keer op keer geblogd over het belang van sterke wachtwoorden – lang en met speciale tekens, nummers en met zowel kleine letters als hoofdletters; Daarnaast heeft ieder account een uniek wachtwoord nodig; het hergebruik van wachtwoorden is niet acceptabel.

Echter, hoe sterker een wachtwoord, hoe moeilijker te onthouden. En dit kan problemen veroorzaken, zoals je waarschijnlijk weet. Het resultaat, de meeste mensen doen geen moeite en gebruiken één wachtwoord voor alle sites, of erger nog, ze gebruiken hun eigen naam en geboortedatum als wachtwoord. Hierdoor zijn het natuurlijk makkelijke slachtoffers.

Kaspersky Lab hield een onderzoek om uit te vinden wat de meest gebruikte methode is bij het kiezen van een wachtwoord en waarom.

Zo moeilijk dat ik zelf niet eens kan inloggen

Unieke en complexe wachtwoorden zijn goed, natuurlijk. Deze worden het vaakst gebruikt voor bankrekeningen (63%), sommige betaalsystemen (42%), en online winkels (41%). Maar zoals we al eerder gezegd hebben, zulke wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden, en geen toegang tot internetbankieren hebben, kan nogal naar zijn.

Het klinkt logisch om zulke wachtwoorden op te schrijven om ze niet te vergeten. De helft van de ondervraagden bewaart het niet op een veilige plek. En zelfs het moeilijkste wachtwoord ter wereld biedt geen bescherming als de boosdoener het op papier heeft. Er zijn geen absoluut veilige plekken om wachtwoorden te noteren, tenzij deze geëncrypteerd zijn. Maar dan moet je die sleutel onthouden…

Zwak en makkelijk te onthouden

In een poging om de melding ”ongeldig wachtwoord” te voorkomen, kiezen veel gebruikers voor gemak in plaats van veiligheid. Om het onthouden van meerdere wachtwoorden te vermijden, kiest 10% van de gebruikers hetzelfde wachtwoord voor alle sites, waardoor hackers niet voor één, maar voor meerdere accounts worden uitgenodigd.

Die uitnodiging wordt hartelijk ontvangen: alleen al afgelopen jaar heeft 17% van de ondervraagden een hackpoging ervaren in op zijn minst één account. De populairste doelwitten waren e-mailaccounts (41% van de gevallen), social media (37%), en bankieren en online winkels (18% ieder).

Raak de moed niet kwijt

In plaats van het vinden van een evenwicht tussen gemak en veiligheid, kun je twee vliegen in één klap slaan door Kaspersky Password Manager te installeren, die al je accountinformatie op een veilige plaats opslaat. Je hoeft slechts één hoofdwachtwoord te onthouden; de service doet de rest. Sterker nog, het kan veilige wachtwoorden genereren die erg moeilijk te kraken zijn – en deze automatisch voor jou invoeren op aanvraag.

Tips