Beveiligingstips voor transacties en uw account op eBay

Tips voor kopers en verkopers op eBay.

eBay is een van de populairste marktplaatsen ter wereld, en dat is ook een van de redenen dat het over het algemeen veilig en betrouwbaar is. Maar als u monetaire transacties aangaat, houdt u altijd rekening met het risico op het kwijtraken van uw geld ten gevolge van fraude of nalatigheid, om maar even twee oorzaken te noemen. Wat kunt u doen om uzelf zo goed mogelijk tegen fraude en bedrog te beschermen als u eBay gebruikt?

Het groeiende aantal maatregelen van eBay om de veiligheid van gebruikers te garanderen is representatief voor een algemene trend. De site heeft programma’s om zowel kopers als verkopers te beschermen. Het programma biedt duidelijke aanbevelingen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Toch kan het geen kwaad om deze tips plus nog wat aanvullende suggesties nog eens op één plek te vermelden en van wat commentaar te voorzien.

Algemene veiligheidsregels voor alle eBay-gebruikers

 • Maak je accountwachtwoord lang, moeilijk te raden en uniek. Gebruik dus geen wachtwoorden van minder dan 8 tekens (want die zijn eenvoudig te kraken met brute-force-aanvallen), geen wachtwoorden die uit uw geboortedatum bestaan (of die van familieleden) en geen wachtwoorden die u ook voor andere diensten gebruikt (er vinden elke dag gegevenslekken plaats, en als uw wachtwoord ook getroffen is, kan het wel een moeilijk wachtwoord zijn, maar een aanvaller hoeft het dan alleen maar uit te proberen op een andere website).
 • Als u het lastig vindt om tientallen wachtwoorden te bedenken én te onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager die allebei die taken voor u kan overnemen.
 • Activeer tweestapsverificatie. eBay biedt twee opties: U kunt een code ontvangen via sms of pushmeldingen via de mobiele app van eBay ontvangen. Bij elke poging om vanaf een nieuw apparaat op je account in te loggen wordt er een code gegenereerd, dus alleen het hebben van uw loginnaam en wachtwoord is voor een buitenstaander niet genoeg om toegang tot uw account te verkrijgen.
 • Kies uit een van de drie beveiligingsvragen om uw identiteit verder te verifiëren. eBays verificatievragen zijn niet erg betrouwbaar, dus ga hier slim mee om en geef verzonnen antwoorden op die niet eenvoudig op bijvoorbeeld je profielen op sociale netwerken te vinden zijn. Sla deze antwoorden om ze niet te vergeten op in een versleutelde notitie in je wachtwoordmanager.
 • Leer de trucs voor het afslaan van phishing-aanvallen en wees wantrouwig bij e-mails en berichten die zogenaamd van eBay komen. Het versturen van dit soort berichten is een belangrijke manier voor scammers om hun slachtoffers duperen. Bovendien kan het onderscheiden van neppe en echte berichten soms moeilijk zijn.
 • De betrouwbaarste manier om op eBay betalingen te versturen en ontvangen is via PayPal. U voorkomt zo allereerst dat uw financiële gegevens beschikbaar worden voor potentiële fraude, en ten tweede is er een programma met een geld-terug-garantie dat u beschermt. Als een verkoper voorstelt om met kaart, via een overschrijving of contant te betalen, wees dan op uw hoede: als u dit accepteert, hebt u niet langer recht op eBays bescherming, en als de verkoper een oplichter blijkt te zijn, staat u er dus alleen voor.
 • Met betrekking tot de vorige tip: communiceer niet met de andere partij buiten het platform om. eBays ingebouwde communicatietools zijn zeer geschikt voor de meeste transacties, en als iemand u om uw e-mailadres of telefoonnummer vraagt, bestaat de kans dat het een oplichter is.
 • Controleer uw transactiegeschiedenis zo nu en dan, en neem als u iets verdachts opmerkt meteen contact op met support.
 • Zorg ervoor dat uw besturingssysteem, browser enantivirussoftware up-to-date zijn om het risico op een aanval te beperken. Als u eBay op uw telefoon gebruikt, geldt hetzelfde voor de mobiele app.
 • Gebruik in het geval van een geschil het Resolution Center, waar stapsgewijze aanwijzingen staan voor alle gebruikelijke conflictsituaties. Als u deze regelt volgt, zouden problemen in uw voordeel moeten worden opgelost.
 • Meld u af van uw account voordat u eBay verlaat. Dit is vooral belangrijk als u de site vanaf een openbare of werkcomputer bezoekt.

eBay-veiligheidsrichtlijnen voor kopers

 • Als de prijs ongelofelijk laag lijkt, dan is dit verdacht. eBay is een gerenommeerd platform, en het is onwaarschijnlijk dat u hier een echt artikel te koop vindt dat veel goedkoper dan gemiddeld is.
 • Lees de productbeschrijvingen zorgvuldig. Als u een beschadigd (bekrast, gebroken of gescheurd) product ontvangt, kunt u het terugsturen voor een terugbetaling, maar alleen als het defect niet in de beschrijving stond vermeld. Hetzelfde geldt voor eventuele afwijkingen tussen wat u verwachtte en wat u daadwerkelijk hebt ontvangen. Als u een product koopt, stemt u ermee in dat alles in de beschrijving acceptabel is.
 • Schenk aandacht aan de beoordeling van de verkoper. Iedereen neemt genoegen met een andere rating. Als de beoordeling van een verkoper u niet overtuigt maar de aanbieding toch aantrekkelijk vindt, lees dan de reviews van andere gebruikers, en dan vooral de negatieve. Misschien heeft de verkoper een aantal fouten gemaakt aan het begin van zijn of haar verkoopcarrière, maar zijn er na die aanloopperiode geen problemen meer geweest.
 • Koop geen illegale goederen. Het klinkt misschien logisch, maar houd er rekening mee dat wat in het ene land legaal is, in het andere land illegaal kan zijn.

eBay-veiligheidsrichtlijnen voor verkopers

 • Als u een verkoper bent, dan is het zorgvuldig bijhouden van uw transacties een must. Bewaar alle bonnen waarop de verzending en bezorging van goederen staan vermeldt om situaties te voorkomen waarin een koper beweert niets te hebben ontvangen en een terugbetaling eist. Gebruik daarom ook een betrouwbare bezorgdienst die bonnen voor verzonden goederen uitgeeft.
 • Schrijf waarheidsgetrouwe beschrijvingen. Beschrijf alle belangrijke kenmerken van het product, inclusief eventuele defecten. Als een artikel een defect heeft dat u niet hebt benoemd, kan het zijn dat u de retourverzending moet accepteren en de koper moet terugbetalen.
 • Verzend nooit een artikel voordat u betaling van de klant hebt ontvangen. Dit is waar de combinatie eBay-plus-PayPal een zegen is, want beide partijen kunnen hierdoor een geblokkeerde rekening gebruiken, wat betekent dat PayPal het bedrag van de rekening van de koper opneemt, dit vasthoudt tot de koper en verkoper allebei tevreden zijn, en het vervolgens overmaakt naar de rekening van de verkoper.

Tips