Moet u een smartphone voor uw kind kopen?

Overweegt u een smartphone voor uw kind te kopen? Hier leest u over de voor- en nadelen en hoe u een telefoon uitkiest.

Veel kinderen krijgen hun eerste smartphone als ze rond de 11–12 of zelfs jonger zijn. De meerderheid draagt een gadget bij zich tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan. Groepsdruk speelt hierbij een rol, en kinderen zonder telefoon zien iedereen om zich heen met hun smartphones prutsen. De keuze is echter aan u, en in deze post bespreken we de voor- en nadelen van zo’n aankoop, en geven we tevens tips voor het kiezen van een gadget als u inderdaad besluit er een aan te schaffen.

Alleen u bent in de positie om te bepalen of uw kind een telefoon nodig heeft en of ze deze verantwoordelijkheid aankunnen. Hoe dan ook: er kleven voor- en nadelen aan het kopen van een smartphone voor uw kind.

Een smartphone voor uw kind: de nadelen

Laten we met de nadelen beginnen. Aan de ene kant zijn deskundigen het er veelal over eens dat het overmatig gebruik van gadgets een slechte invloed heeft op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Als uw kind de hele nacht op zijn of haar smartphone zit, kan dat voor slaapproblemen zorgen, en mobiele telefoons zijn wat dat betreft erger dan een televisie.

Urenlang naar een scherm staren kan resulteren in bijziendheid, een slechte houding en zelfs ademhalingsproblemen. Een andere veel voorkomende stoornissen bij schoolkinderen is aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis: ADHD komt steeds meer voor, en dat gaat gepaard met de populariteit van gadgets. En er zijn ook meer acute risico’s: als uw kind al buiten lopend naar zijn of haar mobiel staart, kunnen ze in serieuze problemen belanden.

En als uw kind veel tijd op een telefoon zit, betekent dat minder tijd om te leren, spelen (behalve mobiele spelletjes) of sociale omgang met leeftijdsgenoten. Ze kunnen zich de woede van leraren op de hals halen door hun smartphones in de les te gebruiken. Ten slotte is een mobiele telefoon niet bepaald goedkoop, en kinderen zijn ook nog eens niet altijd de meest verantwoordelijke eigenaars. Ze kunnen hun hun smartphone zomaar kapot laten gaan of ergens laten liggen.

Een smartphone voor uw kind: de voordelen

Als u echter zorgvuldig bepaalt hoeveel tijd uw kind op zijn of haar smartphone doorbrengt, hoeft dit niet schadelijk te zijn — en er zijn ook zeker voordelen. Om te beginnen kunt u zo altijd in contact staan met uw kind als ze er niet zijn, u kunt ze veilig naar buiten laten gaan en zelf gerust zijn als ze op school zitten of met buitenschoolse activiteiten bezig zijn.

Indien er goed mee wordt omgegaan kan een smartphone allesbehalve een afleiding bij het onderwijs van uw kind zijn. Het biedt ze namelijk toegang tot elektronische woordenboeken en andere handige applicaties die kunnen helpen bij schoolopdrachten.

Het opzoeken van informatie op het internet kan ervoor zorgen dat de geest van een kind wordt verruimd, en het gebruik van mobiele fotografie en het maken van video’s kan hun creativiteit stimuleren. Als uw kind leert om met elektronische kaarten om te gaan voor navigatie, kunnen ze ook hun weg vinden in onbekende buurten. En ten slotte is er natuurlijk die vervelende groepsdruk: als iedereen in de klas een telefoon heeft, is een kind zonder gadget de vreemde eend in de bijt.

Zoals u ziet bestaan er sterke argumenten voor en tegen het aanschaffen van een smartphone voor uw kind. Het is aan u om te kiezen welke argumenten zwaarder wegen. Zelfs als u besluit om nu geen smartphone te kopen, weet u dat dezelfde discussie vroeg of laat opnieuw de kop opduikt. Dus laten we het eens hebben over…

Welke telefoon kiest u voor een schoolkind?

Vroeg of laat gaat het gebeuren. En tegen die tijd wilt u antwoord op een andere vraag: wat voor telefoon zou u uw kind moeten geven? De goedkoopste optie is om ze een van uw oude smartphones te geven. Financieel gezien lijkt de keuze simpel: als hij kwijtraakt, kapotgaat of in bad valt, kost deze telefoon u niets. Maar er kleven ook nadelen aan.

Ten eerste is het besturingssysteem van die smartphone hoogstwaarschijnlijk alweer verouderd, en in veel gevallen kunt u dit niet meer updaten. Dat is een serieus probleem op het gebied van veiligheid en comptabiliteit met apps.

Ten tweede zijn de batterijen van oude smartphones vaak al niets meer waard en moeten ze om de haverklap worden opgeladen. U wilt uw kind vast geen telefoon geven die niet bereikbaar is als het nodig is. Daar gaat die gemoedsrust. Ten derde, en dit is een volledig subjectieve vaststelling, worden weinig kinderen blij van een oude gadget.

Waar u op moet letten bij het kiezen van een telefoon voor uw kind

Laten we het eens hebben over een aantal van de belangrijke features als het gaat om een smartphone voor een kind.

Het scherm is wellicht de grootste factor als het aankomt op de gebruiksvriendelijkheid van een telefoon. U bent op zoek naar goede kwaliteit: op zijn minst een hoge resolutie en goede kleuren. En ook de grootte doet ertoe: zoek een model uit met een scherm van minimaal 4,5 inch. Een klein scherm kan voor vermoeide ogen zorgen, en kleine schermen zijn ook lastiger te gebruiken met hedendaagse apps, die vooral voor grotere schermen zijn ontworpen.

U hoeft niet bang te zijn voor phablets, waar kinderen zich snel aan aanpassen. Wat u misschien wel wilt vermijden zijn die hippe schermen met gekromde randen; deze breken eenvoudig en zijn verrassend duur om te laten vervangen. Over het algemeen geldt het volgende: hoe minder glas op een smartphone hoe beter, én hoe goedkoper het is om te laten repareren.

Wat u ook besluit, zorg ervoor dat als u een smartphone voor uw kind koopt ook gelijk een stevig hoesje of bumper met randen aanschaft die boven het scherm uitsteken. Kinderen laten hun apparaten vaker vallen dan volwassenen. Een screenprotector kan ook geen kwaad. Uit ervaring blijkt dat het beter is om meteen een hoesje en een screenprotector te kopen. Er bestaat altijd de verleiding om dat online te bestellen en vervolgens een week of twee te moeten wachten, maar dat zult u betreuren als uw kind het scherm verbrijzelt voor het hoesje is gearriveerd.

Vervolgens is de batterijcapaciteit erg belangrijk. Hoe groter hoe beter. U kunt er beter niet vanuit gaan dat uw kinderen hun gadgets regelmatig opladen, aangezien zelfs volwassenen dat vaak genoeg vergeten.

Een derde factor is het geheugen. Hier geldt hetzelfde: hoe meer, hoe beter. U kunt niet verwachten dat uw kind het geheugen van de telefoon regelmatig opschoont, dus waarschijnlijk zitten ze al snel vol. Een geheugenkaartsleuf in de telefoon kan nooit kwaad. Hierdoor kunt u eenvoudig en op goedkope wijze geheugen toevoegen.

Denk vervolgens aan uw eigen prioriteiten. Het kan de moeite zijn om de prestaties van de GPS-module te controleren. Bij de meeste smartphones werkt GPS gewoon, maar er bestaan slecht ontworpen modellen die moeite hebben om satellietsignaal te ontvangen. Als u per se wilt weten waar uw kind zich op welk moment dan ook bevindt, kan het zoeken op forums naar feedback van gebruikers van het model dat u wilt aanschaffen u tijd en geld besparen; als er sprake is van GPS-problemen zullen die ook besproken worden.

Hoe recenter de Android-versie die op de telefoon draait, hoe beter. Bij oudere versies van besturingssystemen is er meer kans op beveiligingsproblemen. Het aanschaffen van een Android One-smartphone is een goede optie. Ten eerste krijgen apparaten die deel uitmaken van het Android One-programma vaker updates. Ten tweede draaien deze smartphones op run stock Android, zonder enige bloatware. Dit is betrouwbaarder, veiliger en gebruiksvriendelijker. 

Een smartphone voor uw kind instellen

Als u besluit dat uw kind een smartphone nodig heeft, raden we na het kiezen van het model aan om de veiligheidsinstellingen goed te configureren voor hem aan uw kind te geven.

  • Installeer een betrouwbare applicatie voor ouderlijk toezicht. Ongeacht het mobiele platform dat u kiest en welke ingebouwde tools de telefoon heeft: het hebben van extra mogelijkheden is altijd goed.
  • Installeer een robuust antivirussysteem voor mobiele telefoons als u voor een Android-telefoon kiest. Telefoons van kinderen hebben net zo goed bescherming tegen malware nodig als die van volwassenen.
  • Stel de telefoon zo in zodat u de veiligheid van uw kinderen in de gaten kunt houden zonder u te veel met hun leven of vriendschappen te bemoeien. In deze post leest u hoe dat kan.
Tips