YouTube tot een kindvriendelijke zone maken

De Safe Search-functie op YouTube voorkomt dat kinderen gewelddadige, seksueel getinte of andere ongewenste content krijgen te zien.

Kinderen zijn dol op het bekijken van online video’s. Daar is niets mis mee, en YouTube heeft bovendien enorm veel handige en interessante video’s te bieden. Behalve al dit onschadelijke “edutainment”, zijn er echter ook tal van minder onschuldige video’s te bekijken.

Nieuwsgierige tieners bekijken vaak alles dat maar in beeld komt, van muziekvideo’s en documentaires tot de dronken avonturen van vloggers. En wat erger is, is dat ze bij het kijken naar die avonturen van andere mensen verleid kunnen worden om ze na te doen. In ons recente onderzoek zei 14% van de ouders dat hun kinderen ongeschikte content online hadden bekeken die ze aanmoedigde om ongepaste acties te ondernemen.

Hoe YouTube met smakeloze content omgaat

In theorie biedt YouTube u de mogelijkheid om uw kinderen tegen bepaalde soorten video’s te beschermen, in ieder geval gedeeltelijk. Het platform heeft bijvoorbeeld een kindvriendelijke versie: YouTube Kids. Dat platform is echter vooral gericht op de allerkleinsten, en zal dus waarschijnlijk niet voldoende zijn voor de studiebehoeften van een tiener. Het kan ze zelfs juist aanmoedigen om video’s te bekijken met gebruik van uw account of om over hun leeftijd te liegen bij het aanmaken van een eigen account, en dan kunt u gedag zeggen tegen die veilige omgeving.

U kunt ook de content van de normale YouTube-dienst filteren met gebruik van de Beperkte modus. Google geeft echter toe dat dit geen garantie is dat video’s die niet voor kinderen geschikt zijn worden geblokkeerd.

Kaspersky Safe Kids en Safe Search in YouTube

Om uw kinderen de vrijheid te geven om het meeste uit YouTube te halen, hebben we de feature Safe Search in YouTube aan [Safe Kids_Placeholder]Kaspersky Safe Kids[/Safe Kids_Placeholder] toegevoegd. Deze is zowel beschikbaar in de betaalde als in de gratis versie van het product. Dankzij deze feature worden de zoekopdrachten van uw kind op YouTube automatisch beheert in browsers (op Windows, Android en iOS) of in de Android-app.

Als een zoekopdracht in een van de zes verboden categorieën valt (alcohol, tabak, drugs, krachttermen, racisme, adult content), dan ziet uw kind in plaats van deze video’s een waarschuwing op de pagina dat dit onderwerp onveilig is.

Kaspersky Safe Kids waarschuwt kinderen als ze op zoek zijn naar ongeschikte content

Kaspersky Safe Kids waarschuwt kinderen als ze op zoek zijn naar ongeschikte content

Bovendien kan de betaalde versie van Kaspersky Safe Kids u meldingen sturen als uw kind naar iets ongeschikts heeft gezocht op YouTube. Daarnaast kunt u rustig hun zoekgeschiedenis bekijken, waardoor u niet langer constant over hun schouder hoeft mee te kijken. Of u daadwerkelijk gebruik maakt van deze meldingen is natuurlijk volledig aan u.

Uw kinderen online beschermen

Het internet vormt een onuitputtelijke bron aan kennis, en die is vooral erg handig als de scholen gesloten zijn. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat uw kind beschermd is tegen de gevaren die er op de loer liggen. Safe Search in YouTube helpt om de videodienst in een veiligere omgeving te veranderen terwijl de geweldige educatieve mogelijkheden wel bewaard blijven. U kunt meer lezen over deze feature op de [Safe Kids_Placeholder]Kaspersky Safe Kids[/Safe Kids_Placeholder]-pagina.

Kaspersky Safe Kids is onlangs door twee voorname onafhankelijke laboratoria getest. AV-Comparatives geeft Kaspersky Safe Kids voor Windows hun 2020 AV-Comparatives Approved Parental Control Award (van de vijf geteste oplossingen was er slechts één andere die deze ook kreeg). Kaspersky Safe Kids voor Windows, iOS en Android is tevens erkend als GOEDGEKEURDE software voor ouderlijke controle door AV-TEST.

Tips