Waarom bedrijven back-ups moeten maken

Wij leggen uit hoe u back-ups maakt van kritieke gegevens, zelfs als u uw uitrustingen 100% vertrouwt.

Informatie is voor bijna elk bedrijf kritiek: documenten, contacten, contracten, correspondentie, accounts, enzovoorts. Moderne technologie helpt niet alleen om bedrijfskritieke gegevens te beheren, maar kan er ook voor zorgen dat die plotseling verloren gaat. Voor de meeste bedrijven betekent het verlies van toegang tot gegevens het stilleggen van alle bedrijfsprocessen, wat onvermijdelijk leidt tot verlies van inkomsten, reputatieschade en herstelkosten.

U kunt er zeker van zijn dat er geen gebrek aan scenario’s is waarbij het verlies van gegevens een tikkende tijdbom is, en bij bijna geen een van die scenario’s heeft dat iets te maken met de kwaliteit van uw uitrusting. Hier volgen een aantal voorbeelden.

Ransomware

Een werknemer kan op een schadelijke link klikken die van het internet is gedownload, of een bijlage in een e-mail afkomstig van cybercriminelen. Hierdoor worden helaas niet alleen de gegevens op de lokale machine versleuteld. Ransomware heeft de vervelende gewoonte om alles waar de computer van het slachtoffer mee communiceert (verbonden netwerkschijven, externe media, enz.) ook te treffen. In theorie zou het betalen van losgeld ervoor zorgen dat u uw gegevens terugkrijgt; in de praktijk bestaat er echter geen garantie.

Vorig jaar was het een eenvoudige ransomware-infectie die de IT-systemen van het stadsbestuur van Baltimore, Maryland lamlegde, wat toen werd besloten om geen losgeld te betalen tot een schade ter hoogte van $ 18 miljoen leidde.

Diefstal van apparaten

Mkb’s slaan bedrijfskritieke (en soms alle) informatie vaak op de harde schijf van de CEO op. Het is zeldzaam en fortuinlijk als dit een desktopcomputer op het kantoor is. Maar bij moderne bedrijven draait het allemaal om mobiliteit, dus het is waarschijnlijker dat deze harde schijf ergens op een laptop staat en met de CEO meereist naar vergaderingen en zakenreizen. Dat betekent dat hij eenvoudig kan worden gestolen: uit een hotelkamer, een taxi, noem maar op.

Oververhitting

Bij warm weer neemt de belasting voor alle computer-hardware toe, en hierdoor worden de koelingssystemen flink getest. Niet alle fabrikanten bieden aparte ventilatie voor harde schrijven, en sommige ontwerpen zelfs laptops waarbij de luchtstroom van externe koelmatten de opslagmedia niet bereikt. Dit kan tot gevolg hebben dat de harde schijf stopt met werken wegens oververhitting. Eigenaars van harige huisdieren zitten in een speciale risicovolle categorie. Als trots eigenaar van meerdere katten, kan ik bevestigen dat mijn laptopventilator minimaal één keer per jaar schoongemaakt moet worden omdat deze anders oververhit raakt, zelfs in de winter.

Wraak op de werkplek

Conflicten op het werk zijn niet zeldzaam. Een collega die het niet eens is met een beslissing van hogerop, kan besluiten ontslag te nemen en kritieke informatie te verwijderen. En hoe minder back-ups er zijn, hoe waarschijnlijker het is dat zo’n poging tot sabotage ook lukt.

Zo slaat u bedrijfskritieke informatie op

Volgens onze collega’s lopen de gemiddelde kosten bij een incident met gegevensverlies op tot $ 1,23 miljoen voor grote bedrijven en tot $ 120.000 voor kleine bedrijven. Daarom raden we u het volgende aan:

  • Maak op zijn minst een back-up van uw belangrijkste gegevens, maar het liefst van alle informatie;
  • Maak regelmatig back-ups, het liefst automatisch; anders is het erg eenvoudig om dit op een gegeven moment te vergeten;
  • Maak minimaal twee back-ups. Het liefst één die is opgeslagen op een fysiek medium op kantoor, en de andere in een betrouwbare cloud.

Onze oplossing voor de bescherming van kleine bedrijven kan belangrijke gegevens zowel lokaal als in de cloud opslaan. U kunt er ook automatische back-ups mee instellen. U kunt meer lezen over Kaspersky Small Office Security op de speciale pagina van deze oplossing.

Tips