Innovatie in bedrijfsomgevingen

Ons nieuwe onderzoek verkent de rol die innovatie speelt binnen grote organisaties en welke richting besluitvormers de innovatie op zien gaan.

Het is geen geheim dat een bedrijf zonder innovatie niet kan overleven. Om een concurrentievoordeel te behalen, moeten bedrijven zich constant blijven ontwikkelen en nieuwe processen, technologieën en tools implementeren. Massale digitalisering is op zijn minst op twee manieren van invloed geweest op innovatie. Aan de ene kant heeft het de invoering van nieuwe ideeën een stuk gemakkelijker gemaakt, en aan de andere kant heeft het de deuren geopend voor nieuwe dreigingen door gecompliceerdere IT-infrastructuren.

Onze collega’s onderzochten de houding op bedrijfsniveau ten opzichte van innovaties: hoe ze worden geïmplementeerd en wat de obstakels bij dit proces zijn. Om dat de doen, hebben ze met behulp van het onafhankelijke onderzoeksbureau Savanta meer dan 300 werknemers van grote bedrijven in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, de Gemenebest van Onafhankelijke Staten en de regio Azië-Pacific ondervraagd. De enquête was gefocust op de mensen die verantwoordelijk zijn voor aan innovatie gerelateerde besluiten, ofwel externe, die van invloed zijn op klanten en eindproducten, ofwel interne, die van invloed zijn op werknemers en werkprocessen.

Op basis van de antwoorden blijkt dat innovaties vaak tekortschieten in de implementatiefase. Hier zijn tal van redenen voor (die vindt u in de volledige versie van het rapport), maar vaak is dit het resultaat van onvoldoende planning. Tegelijkertijd gelooft 74% van de respondenten dat innovaties gedoemd zijn om te falen tenzij de CISO (chief information security officer) erbij betrokken is.

Zoals u zich kunt voorstellen, zijn we vooral geïnteresseerd in problemen die te maken hebben met informatiebeveiliging, dus het is interessant om te zien dat de innovatiegebieden die besluitvormers als het meest veelbelovend beschouwen toevallig ook de gebieden zijn waarvan ze ook denken dat die de grootste bedreiging vormen voor de veiligheid van bedrijfsgegevens. 30% van de ondervraagden gelooft dat de introductie van nieuwe IoT-apparaten het risico op aanvallen en gegevenslekken verhoogt, 26% wijst naar kunstmatige intelligentie en 25% noemt blockchain-technologie als de grootste dreiging.

De interesses van onze collega’s gaan echter verder dan alleen veiligheid. Ze hadden ook vragen over het creëren van nieuwe werknemersfuncties die rechtstreeks te maken hebben met bedrijfsontwikkeling via innovatie, en wezen tevens op wat er fout kan gaan en hoe nieuwe problemen kunnen worden voorkomen. U kunt het volledige rapport hier downloaden.

Tips