Zo kiest u smartphone-spellen die écht gratis zijn

Tips voor zuinige gamers, zoals hoe u zich malware beschermt bij het kiezen van een gratis te spelen game en door de rommel heen filtert die uw tijd en aandacht niet waard is.

Waar en wanneer u ook wilt spelen: er zijn altijd mobiele games voorhanden. Zo vermaakt u zich de bus of terwijl u in de wachtkamer van de dokter zit door u een weg door Fortnite of PUBG te vechten, of u kunt tijdens de lunchpauze even wat resources verzamelen in Clash of Clans. Bovendien wordt dit soort entertainment gratis aangeboden door tal van game-ontwikkelaars.

U zult inderdaad tal van gratis te spelen mobiele games in uw app store vinden, maar onder een aantal toppers bevinden zich ook tal van spellen die u meer irritatie dan plezier opleveren, uw scherm met advertenties vullen, om de haverklap om betalingen vragen, en in sommige gevallen zelfs helemaal niets lijken te doen (terwijl er wel een hele reeks aan nutteloze of zelfs schadelijke apps wordt gedownload).

In deze post gaan we het hebben over hoe u gratis entertainment voor iOS- en Android-systemen kunt vinden zonder het risico te lopen dat u iets onaangenaams op uw smartphone downloadt.

Controleer of er überhaupt wel een mobiele versie van de game bestaat

Kijkt u uit naar de mobiele versie van uw favoriete online shooter? Wees voorzichtig. Het is niet ongebruikelijk voor scammers om malware te promoten die eruitziet als bekende games, zeker als er geruchten op het internet circuleren dat de release van een Android- of iOS-versie aanstaande is.

Dat is precies war er vorig jaar gebeurde met de Android-versie van Apex Legends, en in 2018 waren de fans van de battle royale game Fortnite, de pineut. In beide gevallen stonden gebruikers te springen om hun favoriete shooter op hun smartphone te spelen, en daar maakten bepaalde criminelen gretig gebruik van.

De cybercriminelen deden echt hun best en creëerden websites waar ze een trojan op zetten die de mobiele versie van het spel leek te zijn, en vervolgens publiceerden ze video’s op YouTube met daarin instructies voor het installeren en opstarten van het spel. In de video’s werd gebruikers verteld dat ze eerst een aantal partner-apps moesten downloaden (ook werk van de criminelen), en daarna zou het spel opgestart kunnen worden. Links naar frauduleuze middelen en video’s stonden bovenin de zoekresultaten voor zoekopdrachten zoals “Apex Legends Android”, wat de oplichting natuurlijk behoorlijk hielp.

Om uit de buurt te blijven van dit soort trucs is het een goed idee om voordat u iets downloadt altijd eerst de officiële site van de ontwikkelaar te bezoeken. Daar kunt u niet alleen informatie over de release op mobiele platforms controleren, maar ook links naar Google Play en de App Store vinden als de app inderdaad gepubliceerd is.

Download alleen games van officiële bronnen

Malware-maskerades zijn niet beperkt tot AAA-titels die nog niet zijn uitgegeven. Het internet staat vol met sites waar scammers nep-apps verspreiden die op games lijken die allang beschikbaar zijn voor mobiele apparaten. Daarom is het belangrijk om net als bij andere apps deze games alleen via officiële winkels zoals Google Play en App Store te downloaden.

Ontwikkelaars kunnen natuurlijk niet altijd tot een overeenkomst komen met Google of Apple, en in zulke gevallen publiceren ze de app-installatiebestanden op hun eigen pagina. Vóór april dit jaar konden gebruikers de Android-versie van Fortnite bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf Epic Games downloaden, en niet via Google Play. Het spel werd onlangs opnieuw uit de winkel van Google verwijderd omdat de makers hun eigen betalingssysteem in het spel hadden geïntegreerd.

Als de game om de een of andere reden niet beschikbaar is op de officiële appwinkel, download het dan vanaf de officiële website van de ontwikkelaar en niet via andere bronnen. Voer de URL dan ook altijd handmatig in om neppagina’s die scammers in zoekmachines hebben gepromoot te omzeilen. (Als u erop staat om de pagina via zoekresultaten te bereiken, zorg er dan in ieder geval voor dat de URL geen verdachte fouten bevat en dat de pagina zelf uit meer bestaat dan een downloadpagina voor het spel.)

Onthoud dat als u een bestand vanaf de website van een ontwikkelaar wilt downloaden, u de mogelijkheid om apps van derden te downloaden in moet schakelen. Vergeet niet om deze instelling direct na het installeren van het spel weer uit te schakelen.

Voor minder bekende games is de bovenstaande methode echter te riskant. Iedereen, inclusief de makers van virussen, kan zeggen dat hun studio geen overeenkomst heeft weten te bereiken met de officiële app stores, en vervolgens een van malware vergeven spel op hun website publiceren.

Lees de reviews van games

Het feit dat een game op Google Play of de App Store staat, betekent nog niet dat het 100% betrouwbaar is. Ten eerste bestaan er ondanks de beveiligingsmechanismes en moderators om apps te screen nog altijd risico’s bij het downloaden ervan. Ten tweede kan ook een legitiem spel u lastigvallen met allerlei aanbiedingen.

In veel gevallen kunnen reviews u helpen bepalen of een app echt is of veel te gulzig. Als er iets mis is met de app, zal iemand ongetwijfeld de stortvloed aan reclamebanners, het snel leegraken van de batterij of geldklopperij melden.

Geef apps niet teveel machtigingen

Zelfs als de reviews zeer positief zijn is het belangrijk om aandacht te schenken aan de lijst met machtigingen die de app aanvraagt. Wil de app bovenop andere vensters weergegeven worden? Dat is een gevaarlijke feature waar banking trojans vaak misbruik van maken; geef deze machtiging nooit aan games. Wil een spelletje drie-op-een-rij toegang tot uw camera? Ga dan op zoek naar een ander spel. Over het algemeen is het verstandig om games zo weinig mogelijk privileges te geven. En als u merkt dat er een belangrijke functie niet werkt omdat u een machtiging hebt geweigerd, kunt u die later alsnog toestaan.

Neem maatregelen om uzelf vooraf te beschermen

Waakzaamheid is goed, maar soms niet voldoende; cybercriminelen bedenken constant nieuwe manieren om gebruikers te bedriegen. Welk besturingssysteem u ook gebruikt, installeer altijd een betrouwbare beveiligingsoplossing op uw apparaat. Of het nu voor Android of iOS is, Kaspersky Security Cloud detecteert gevaar en waarschuwt u hierover of neemt simpelweg de benodigde maatregelen.

Tips