De toekomst van veilig thuiswerken

Cyberbewustzijn door COVID-19 hoog op de agenda van thuiswerkers

Uit het onderzoek van Kaspersky blijkt dat ruim vier op de tien mensen die meer vanuit huis zijn gaan werken denken dat thuiswerken meer cyberrisico’s met zich meebrengt. En 43% is van mening dat de werkgever meer zou kunnen doen om het thuiswerken cyberveilig te maken. Met de wetenschap dat 80% van alle cyberincidenten bij de medewerker begint en herstelwerkzaamheden vaak in de miljoenen lopen, is het belangrijk dat zowel werknemers, als werkgevers alles in het werk stellen om het thuiswerken zo cyberveilig mogelijk in te richten.

Een cyberveilige (thuis)werkomgeving begint met cyberbewustzijn; van de gevaren en hoe veilig te werken. Een basis security awareness training, aangeboden door de werkgever kan hierbij helpen. Kaspersky en Area9 Lyceum bieden een gratis cursus aan voor bedrijven om medewerkers te helpen veilig thuis te werken. Dit kan online en heeft betrekking op essentiële praktijken, zoals account- en wachtwoordmanagement, endpointbeveiliging en surfen op het web.

Naast het verhogen van het cyberbewustzijn, kunnen zowel werkgever, als werknemer genoeg ondernemen om het thuiswerken zo veilig mogelijk in te richten.

Aanbevelingen voor werkgevers: 

 • Maak toegang tot het netwerk mogelijk via een bedrijfs-VPN en stel, indien mogelijk, multi-factor authenticatie in om beschermd te blijven tegen RDP-aanvallen.
 • Gebruik een bedrijfsbeveiligingsoplossing met bescherming tegen netwerkdreigingen, zoals Kaspersky Integrated Endpoint Security. De oplossing bevat ook de functionaliteit voor logboekinspectie om monitoring- en waarschuwingsregels voor brute force en mislukte aanmeldingspogingen te configureren.
 • Zorg ervoor dat medewerkers alles hebben wat ze nodig hebben om veilig thuis te werken en weten met wie ze contact moeten opnemen als ze te maken krijgen met een IT- of veiligheidsprobleem.
 • Zorg ervoor dat apparaten, software, applicaties en diensten up-to-date worden gehouden.
 • Versterk de beschermingsoplossing door toegang tot de nieuwste dreigingsinformatie. Kaspersky biedt bijvoorbeeld een gratis COVID-19-gerelateerde gegevensinvoer over bedreigingen.
 • Naast fysieke endpointsis het belangrijk om cloud workloads en virtuele desktopinfrastructuur te beschermen. Zo beschermt Kaspersky Hybrid Cloud Security de hybride infrastructuur van fysieke en virtuele endpoints, evenals de cloud workloads, ongeacht of deze op locatie, in een datacenter of in een publieke cloud worden uitgevoerd. Het ondersteunt de integratie met de belangrijkste cloud-platforms zoals VMware, Citrix of Microsoft en vergemakkelijkt de migratie van fysieke naar virtuele desktops.

Aanbevelingen voor consumenten en werknemers: 

 • Zorg ervoor dat de router ondersteuning biedt en soepel werkt bij het verzenden van WiFinaar meerdere apparaten tegelijk, zelfs als er meerdere mensen online zijn en er veel verkeer is (zoals het geval is bij het gebruik van videoconferentietools).
 • Stel sterke wachtwoorden in voor de router en het WiFi-netwerk. Ideaal is een mix van kleine letters en hoofdletters, cijfers en leestekens.
 • Werk als het kan alleen vanaf apparaten die door de werkgever zijn geleverd. Het plaatsen van bedrijfsinformatie op persoonlijke apparaten kan leiden tot potentiële veiligheids- en vertrouwelijkheidskwesties.
 • Deel zakelijk accountgegevens met niemand anders, ook al lijkt het op dat moment een goed idee.
 • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing om persoonlijke apparaten te beschermen, zoals Kaspersky Security Cloud die privacy, gegevens en financiële activa beschermt met een uitgebreide set tools en functies, waaronder een VPN, betalingsbescherming, PC-schoonmaak, het blokkeren van ongeautoriseerde toegang tot webcams, bestandsversleuteling, wachtwoordopslag, ouderlijk toezicht en vele andere.
Tips