Digitaal het nieuwe normaal? Zo bescherm je jezelf tegen cybercriminelen!

Digitale boost door COVID-19, vraagt om beter cyberbewustzijn

Digitaal het nieuwe normaal? Zo bescherm je jezelf tegen cybercriminelen!

Terwijl de wereld door de komst van COVID-19 een ware digitale boost heeft gekregen, is het de vraag of hetzelfde geldt voor ons cyberbewustzijn. Uit onderzoek van Kaspersky blijkt, dat meer dan de helft van de Nederlanders er niet zo zeker van is of hun huishouden wel voldoende is beschermd tegen cyberaanvallen.

We zijn meer aan huis gebonden en hierdoor digitaler dan ooit tevoren. We werken op afstand, zijn meer digitaal gaan communiceren, zoeken ons vermaak vaker online en zijn meer online gaan shoppen. Vooral dit laatste is iets wat een groot deel van de Nederlanders ook in de toekomst (meer) wil doen, zo blijkt uit onderzoek van Kaspersky. Daarnaast werden digitale devices, zoals een tablet, het afgelopen jaar veelvuldig ingezet als zoethoudertje voor de kinderen.

De vele digitale mogelijkheden hebben ons leven tot op zekere hoogte makkelijker gemaakt, in een tijd waarin we minder vrijheid kennen. Aan de andere kant, is het aantal cyberaanvallen ook toegenomen als gevolg hiervan. Uit het onderzoek blijkt, dat ruim een op de vijf online shoppers het afgelopen jaar vaker te maken heeft gehad met online oplichting en bijna zes op de tien ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd maken zich zorgen om de online veiligheid van hun kind.

Als digitaal inderdaad het nieuwe normaal wordt, is het belangrijk om jezelf en je huishouden te beschermen tegen cybercriminaliteit. Kaspersky geeft de volgende tips:

  • Neem de online privacy van jezelf en je huishouden serieus en deel geen informatie met derden, tenzij absoluut noodzakelijk, om het risico dat deze in verkeerde handen valt te minimaliseren.
  • Bescherm kinderen tegen online dreigingen, zoals phishing, doxing of pesten. Kaspersky adviseert een combinatie van ouderlijk toezicht en softwaretools, zoals Kaspersky Safe Kids. Met deze technologie kunnen schermtijd en app-gebruik worden beheerd en gereguleerd. Tegelijkertijd beschermt het ook tegen verschillende veiligheidsrisico’s en cyberdreigingen.
  • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing, zoals Kaspersky Password Manager, om unieke wachtwoorden voor elk account te genereren en te beveiligen, en weersta de verleiding om hetzelfde wachtwoord steeds opnieuw te gebruiken.
  • Houd apparaatsoftware en applicaties up-to-date en bescherm alle apparaten met een betrouwbaar internetbeveiligingsproduct. Cybersecurity-oplossingen met op gedrag gebaseerde anti-phishingtechnologieën, zoals Kaspersky Total Security, kunnen meldingen verzenden als je een phishing-webpagina probeert te bezoeken.
  • Controleer de toestemmingsinstellingen op de apps die je gebruikt, om de kans te verkleinen dat je gegevens worden gedeeld of opgeslagen door derden, zonder jouw medeweten. Het kan zijn dat je standaard toestemming geeft, dus een ​​dubbele controle is de moeite waard.
  • Controleer wachtwoorden. Gebruik een tool zoals Kaspersky Security Cloud om erachter te komen of een van de wachtwoorden die je gebruikt om toegang te krijgen tot je online accounts is gecompromitteerd. Met de functie Account Check kunnen gebruikers hun accounts controleren op mogelijke datalekken. Als er een lek wordt gedetecteerd, biedt Kaspersky Security Cloud informatie over de gegevenscategorieën die mogelijk openbaar toegankelijk zijn, zodat de betrokken persoon passende maatregelen kan nemen.

Bekijk Kaspersky’s COVID-19 survival guide for your digital life voor meer tips.

Tips