5 ergonomische tips voor uw werkplek

Hoofdpijn, droge ogen, pijn in uw onderrug? Dit kan te wijten zijn aan uw werkplek.

Een geweldig bureau zorgt wellicht niet automatisch voor geweldig werk, maar een slechte werkplek kan tal van problemen veroorzaken — van matig werk tot ernstige gezondheidsproblemen. In deze post bespreken we in het kort de vijf belangrijkste ergonomische problemen op de werkplek, én hoe u deze kunt oplossen.

1. Geef het meubilair een upgrade

Het gebruik van oncomfortabel meubilair met onvoldoende ondersteuning voor uw rug en nek kan vaak leiden tot een slechte, voorovergebogen houding of zorgt ervoor dat u uw benen onder de stoel vouwt, wat de bloedtoevoer beperkt en de druk op de ruggengraat doet toenemen, wat weer ongemak, zwellingen en pijn tot gevolg kan hebben.

Als u uw werkdag begint met een mooie, rechte rug en deze eindigt als een garnaal met scoliose, kijk dan eerst eens naar uw stoel. Het kan zijn dat u er een nodig hebt met een verstelbare rugleuning en hoogte. Als u tijdens of na het zitten een tintelend gevoel in uw onderrug hebt, probeer dan eens een kussen tussen uw onderrug en de stoel te doen.

Als er geen ruimte is voor u benen behalve onder de stoel zelf, uw ellenbogen hangen en de monitor erg dichtbij staat, dan hebt u een hoger en ruimer bureau nodig. Gebruik een rekenmachine om de juiste stoel en het bureau voor uw lengte te vinden.

Het gebruik van een laptop op een bank of bed verandert de buiging van het hoofd en zorgt voor overbelasting van de nekspieren, wat pijn en ongemak veroorzaakt. Als u de optie hebt om een niet-standaard werkplek te gebruiken, kijk dan eens naar staande werkstations, laptop-standaarden en andere opties die wellicht beter bij uw lichaam passen.

Veel mensen werken liever staand

Koop niet gelijk het mooiste en duurste; de prijs weerspiegelt de kwaliteit in zekere mate, maar meer uitgeven is geen garantie dat u ook krijgt wat u nodig hebt. Kijk goed rond en probeer verschillende modellen uit. Luister naar uw lichaam, niet naar verkopers.

2. Moderniseer uw werkplek

Wordt uw onderarm gevoelloos tijdens het gebruik van uw toetsenbord of muis, of hebt u last van krampen in uw pols? Dat kunnen vroege symptomen van het carpaletunnelsyndroom zijn, wat kan leiden tot neuropathie en andere problemen. We raden aan om dit met uw dokter te bespreken, maar kijk tegelijkertijd ook eens naar de opties voor toetsenborden en muizen die de overbelasting van uw armen kunnen verlichten.

Een toetsenbord dat te hoog of te laag staat houdt de polsen in een onnatuurlijke positie, en het werken op een normaal recht toetsenbord kan opgezwollen en vermoeide spieren in uw handen veroorzaken. Ergonomische toetsenborden zien er wellicht raar uit, met hun rondingen en toetsen van verschillende groottes, maar ze belasten de handen en polsen minder en maken het makkelijker om te typen.

En als uw muis de verkeerde vorm voor u heeft of bijvoorbeeld knoppen heeft waar u te hard op moet drukken, ga dan eens op zoek naar een ergonomische muis. Een verticale muis (die u vanaf de zijkant vasthoudt in plaats van van boven) kan in eerste instantie vreemd aanvoelen, maar beperkt ook de belasting van uw pols en onderarm.

Een verticale muis vermindert de belasting van uw pols en onderarm

Met laptops ligt het iets ingewikkelder. Het is makkelijk om van muis te wisselen, maar bij het geïntegreerde toetsenbord van een laptop is dat iets lastiger. U kunt het apparaat op een ander oppervlak zetten, waardoor hij in een betere positie voor uw polsen staat en deze niet in een ongemakkelijke houding worden gedwongen.

Over laptops gesproken: vergeet de naam en houd hem niet daadwerkelijk in uw schoot, want dat kan niet alleen schadelijk voor het apparaat zelf zijn (u kunt zo de ventilatie blokkeren), maar namelijk ook voor uzelf.

Denk vervolgens ook na over uw schermen. Bepaal de hoek waarin u naar uw scherm of schermen kijkt. Te hoogt zorgt voor vermoeide ogen en te laag zorgt ervoor dat u voorovergebogen zit en uw nek en rug belast. Als u merkt dat u voorover zit, dan hebt u een groter scherm nodig.

Let op hoe uw ogen voelen gedurende de werkdag. Als het ongemakkelijk is om naar uw scherm te kijken, probeer dan de helderheid eens aan te passen.

3. Licht aanpassen

Als u tijdens of na uw werk last hebt van hoofdpijn of vermoeide ogen, dan kan dat de schuld zijn van onjuiste, onvoldoende of overmatige verlichting. Idealiter is het licht gelijkmatig verdeeld in de kamer, en bijvoorbeeld niet alleen rond een lamp op tafel als het donker begint te worden.

Kies voor lampen met dezelfde kleurtemperatuur (verschillende tinten in dezelfde kamer kunnen de ogen irriteren en hoofdpijn veroorzaken), en vervang regelmatig de lampen regelmatig. Koud licht — licht met een temperatuur van boven de 5300 Kelvin — is geschikter voor werkomgevingen; warmere tinten zijn ontspannend, en koude tinten verbeteren de concentratie.

Houd er rekening mee dat niet alle Kelvin- en lumen-niveaus gelijk zijn. Twee lampen met dezelfde kleurtemperatuur en helderheid kunnen heel verschillend schijnen. Dat komt omdat, naast de eenvoudige en begrijpelijke kenmerken die fabrikanten op verpakkingen afdrukken, de spectrale kwaliteiten van LED’s en stroboscopische effecten iets ondoorgrondelijker kunnen zijn. In veel gevallen stralen goedkope lampen een sterk knipperend licht uit met een duidelijk geelachtige, blauwachtige of groenachtige tint. Dit soort licht zorgt voor irritatie, en dat hoeft niet altijd meteen merkbaar te zijn. We raden aan om online meer te lezen over lamptesten, en vervolgens zelf verschillende opties uit te proberen.

Het juiste licht krijgen is een van de effectiefste manieren om een comfortabele werkomgeving te creëren

Natuurlijk licht is belangrijk voor een gezond zicht, dus het is het beste om uw werkplek dicht bij een raam in te richten. Dat gezegd hebbende: voorkom dat de zon recht op uw scherm schijnt, want de schermweerkaatsing kan vervelend zijn en uw concentratie aantasten. Het is beter om een raam aan de zijkant te hebben, en indien nodig kunt u de gordijnen dichtdoen.

4. Zorg voor een rustige omgeving

Vervelende geluiden, geuren van buitenaf, een onprettige temperatuur en lage luchtvochtigheid kunnen allemaal  , concentratie, productiviteit en algehele welzijn.

Als u over het algemeen snel vermoeid raakt en zich onprettig voelt, denk dan goed na over de omstandigheden waarin u werkt. Ventileer de kamer om het CO2-niveau te beperken en zorg voor een gelijkmatig luchtvochtigheidsniveau (een luchtbevochtiger of ontvochtiger kan ook helpen). Een goede luchtconditie helpt ademhalingsproblemen, hoofdpijn en droge sinussen te voorkomen. Demp geluiden met ruisonderdrukkende koptelefoons en andere trucs.

Orden uw werkplek: stapels papier, vieze koffiemokken en andere onnodige zaken kunnen voor afleiding zorgen, en het is al moeilijk genoeg om u acht uur per dag te concentreren zonder rommel om u heen.

5. Beweeg meer

Hoe ergonomisch uw werkplek ook is, u moet nog altijd af en toe even opstaan om de benen te strekken. Probeer een combinatie of reeks van posities: in een andere stoel zitten, gaan liggen (als u een laptop gebruikt) en staand werken (als uw bureau dit toestaat).

Het internet staat vol met oefeningen die minder dan vijf minuten kosten maar helpen bij het verhelpen van een stijf lichaam. Vervelen de gebruikelijke buig- en squat-oefeningen u? Probeer dan eens yoga voor kantoorwerknemers of kantoorpauzes.

Conclusie

Als u te maken hebt met gezondheidsproblemen, kan het zijn dat een slecht ingerichte werkplek daar ook mee te maken heeft. Ga naar de dokter als het om pijn gaat die niet weggaat. En als u zich prima voelt op uw werk, dan is er geen reden om bakken met geld uit te geven aan dure uitrustingen, want dan is die werkplek waarschijnlijk al ergonomisch genoeg.

Tips