Beveiligings- en privacyinstellingen op Twitch

Leer hoe u uw Twitch-account beschermt, spammers en haters blokkeert en de chat eenvoudig en veilig maakt.

Eind januari, toen de maandelijks gekeken uren van gebruikers voor het eerste de 1 miljard passeerden, stonden de Twitch-ontwikkelaars waarschijnlijk te springen van vreugde. De grootste videostreamingdienst van de wereld blijft maar groeien, en als u een gamer bent en graag kijkt hoe anderen spelen, dan hebt u zich waarschijnlijk al aangemeld.

Helaas vindt u op Twitch net als op elke andere populaire dienst ook hackers van accounts, spammers en haters. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw account beschermt, of u nu een reguliere volger bent of een topstreamer.

Twitch-accountbeveiliging

Zelfs als u niet zelf streamt of niet veel volgers heeft, is uw account nog altijd een doelwit voor aanvallers. De reden om uw account te stelen kan zijn om de kaartgegevens die eraan gekoppeld zijn te stelen, of om uw account te gebruiken voor een haat-raid. De volgende beveiligingsinstellingen helpen om uw account tegen hackers te beschermen.

Hoe u uw Twitch-wachtwoord wijzigt

Het eerste dat uw aandacht nodig heeft is uw wachtwoord. Dit moet een sterk wachtwoord zijn: lang en niet te raden. Als het wachtwoord bijvoorbeeld uw naam of geboortejaar is, moet u het onmiddellijk wijzigen. Om dat te doen:

 • Klik op uw foto rechts bovenin het scherm.
 • Selecteer in het keuzemenu Instellingen en ga naar het tabblad Beveiliging en privacy.
 • Klik onder Beveiliging op Wachtwoord wijzigen.

Hoe u tweestapsverificatie instelt op Twitch

Een andere handige instelling die u niet zou moeten overslaan is de tweestapsverificatie (2FA). Het gebruik hiervan zorgt voor een aanvullende barrière voor hackers: om op uw account in te breken hebben ze dan niet alleen uw wachtwoord nodig, maar ook een eenmalige code.

Twitch verstuurt deze codes net als Steam standaard via een e-mail, maar alleen als u vanaf een ander apparaat probeert in te loggen. Voor extra beveiliging kunt u voor elke inlogpoging 2FA instellen, op welk apparaat dan ook, en dan ontvangt u codes per sms of in de Authy-app. Die laatste methode is natuurlijk betrouwbaarder; sms-berichten kunnen worden onderschept en mailboxen worden gehackt. Als iemand in uw e-mail raakt, kunnen ze ook toegang verkrijgen tot account voor tal van andere diensten.

Om 2FA in te stellen moet u opnieuw bij Beveiliging en privacy zijn.

 • Klik onder Beveiliging op Tweestapsverificatie instellen.
 • Voer uw wachtwoord in, gevolgd door uw telefoonnummer en de code die uw per sms of in de Authy-app hebt ontvangen (als u die hebt geïnstalleerd).

Dat was alles! Niemand kan nu op uw account inloggen zonder deze eenmalige code te weten.

Hoe u controleert of alleen u op uw account bent ingelogd

Hebt u iets bekeken of gestreamd op de computer van een ander en u bent vergeten uit te loggen? Of maakt u zich zorgen dat u gehackt zou kunnen zijn? Als u om de een of andere reden vermoedt dat u niet de enige bent die op uw account inlogt, kunt u de lijst met apparaten waarmee u bent ingelogd nagaan.

 • Ga binnen de instellingen naar het tabblad Verbindingen.
 • Scrol naar beneden naar Andere verbindingen.
 • Als deze lijst onbekende apparaten bevat, klik dan op Verbinding verbreken naast deze apparaten.
 • Zorg er hierna voor dat u uw wachtwoord wijzigt voor het geval uw account is gehackt.

Twitch-privacyinstellingen

Fans van populaire streamers weten vrij veel van hun idolen. Maar zelfs als u die aandacht wel leuk vindt, wilt u waarschijnlijk niet dat haters en bots uw streams binnenkomen, laat staan uw privéleven. En zelfs als u alleen een kijker bent, hebt u niet graag last van chatspam en een negatieve sfeer. Dit zijn de Twitch-privacyinstellingen om in alle rust te streamen en kijken.

Hoe blokkeert u een gebruiker op Twitch

Als iemand u lastigvalt, kunt u deze persoon simpelweg blokkeren. Zo kunnen ze geen privéberichten of vriendverzoeken versturen, uw streams rehosten of abonnementen op uw kanaal cadeau geven. Bovendien ziet u hun berichten dan niet langer in de chats waar u geen moderator bent.

Als iemand u lastigvalt in een openbare chat:

 • Klik op de gebruikersnaam van de dader.
 • Klik in de kaart die opent op de drie puntjes.
 • Selecteer Block <username>.

Een andere manier is om het bericht /ignore <username> in de chat te sturen. Als u de uitzending niet wilt onderbreken of geen tijd wilt verspillen aan het rondklikken in de instellingen is deze optie erg handig.

Als iemand vervelend doet in uw privéberichten:

 • Klik op het tandwiel in het chatvenster.
 • Selecteer Block <username>.

U kunt ook gebruikers blokkeren in uw profielinstellingen. Om dat te doen:

 • Selecteer het tabblad Beveiliging en privacy en scrol naar beneden naar Privacy.
 • Klik op Geblokkeerde gebruikers tonen.
 • Voer de gebruikersnamen in van de mensen die u wilt ontwijken. Als u later van gedachten verandert, kunt u deze gebruikers deblokkeren door ze uit deze lijst te verwijderen.

Hoe u spam in privéberichten op Twitch voorkomt

En als u geen tijd wilt verdoen met het blokkeren van alle verzenders of “behulpzame” suggesties en niet erg vleiende reviews, kunt u simpelweg blokkeren dat vreemden u privéberichten sturen. In dit geval kunnen gebruikers die niet uw vrienden zijn en gebruikers die u niet volgt, niet als moderator hebt aangesteld of die u nooit een bericht hebt gestuurd u niet als eerste een bericht sturen. In Twitch heten deze privéberichten Fluisterberichten. Zo schakelt u ze uit:

 • Ga onder Privacy naar Fluisterberichten van vreemden blokkeren.
 • Zet deze schakelaar op Aan.

Vanaf nu kunnen alleen Twitch-medewerkers, vrienden, mensen die u volgt en waar u mee communiceert u berichten sturen.

Hoe u geschonken abonnementen op ongewenste kanalen blokkeert

Twitch stelt gebruikers in staat om elkaar betaalde abonnementen cadeau te doen en zo hun favoriete streamers te steunen en een lach op het gezicht van vrienden te toveren. Maar deze optie kan ook voor marketingdoeleinden worden gebruikt. Om te voorkomen dat u abonnementen voor ongewenste content ontvangt, kunt u geschenken op kanalen die u niet volgt uitschakelen. Om dat te doen:

 • Ga onder Privacy naar Het ontvangen van geschenken op kanalen die je niet volgt blokkeren.
 • Zet deze schakelaar op Aan.

U ontvangt nu geen ongewenste geschenken meer.

Hoe u abonnementsinformatie op Twitch verbergt

Volgt u League of Legends al jarenlang en abonneert u zich regelmatig op de duurste optie? Schenkt u regelmatig abonnementen aan andere Twitch-gebruikers? Dat hoeft niet iedereen te weten. In de privacyinstellingen kunt u informatie over gegeven en ontvangen abonnementen verbergen. Om dat te doen:

 • Selecteer het tabblad Beveiliging en privacy en ga naar Privacy.
 • Schakel Progressieve geversbadge en het aantal gegeven cadeaus weergeven uit om te voorkomen dat andere gebruikers zien hoeveel abonnementen u hebt geschonken.
 • Schakel Abonnementsstatus verbergen in om te voorkomen dat andere gebruikers weten welke abonnementen u hebt en hoelang u die al vernieuwt.
 • Schakel Founder-badge verbergen in om te voorkomen dat buitenstaanders weten dat u een van de eerste was die zich op een bepaald kanaal abonneerde.

Hoe u spam in Twitch-meldingen voorkomt

Twitch verstuurt standaard notificaties over evenementen op kanalen die door u worden gevolgd, evenals over geschenken en awards, updates voor game-ontwikkelaars, en aanbiedingen van partners. Notificaties die u niet interesseren kunnen vervelend zijn. Om alleen meldingen te ontvangen van belangrijke evenementen:

 • Open uw accountinstellingen.
 • Ga naar Notificaties.
 • Klik op Op Twitch.
 • In de lijst die wordt geopend kunt u notificaties uitschakelen over evenementen waar u niet in bent geïnteresseerd. Zet om bijvoorbeeld ads te verbergen de schuifknop Marketing op Uit.
 • Doe hetzelfde bij de lijsten By E-mail en Op mobiel om vervelende notificaties uit te schakelen.

Voor streamers: hoe u de kanaalprivacy op Twitch instelt

Twitch biedt de mogelijkheid om kanalen meer privé te maken. Deze instellingen helpen om haters en spam in uw chat te voorkomen. Als u niet zelf streamt maar alleen uitzendingen van uw favoriete spelers bekijkt, kunt u deze sectie overslaan.

Hoe u raids van onbekende gebruikers blokkeert

Raids stellen streamers in staat om elkaars communities te laten groeien door kijkers naar een andere uitzending te verwijzen aan het einde van hun eigen stream. Aan de ene kant is dit een geweldige tool voor promotie, maar aan de andere kant is het minder prettig als iemand een massa haters naar uw kanaal stuurt. Hoe u raids van onbekende gebruikers blokkeert:

 • Ga naar het tabblad Kanaal en video’s in de instellingen.
 • Scrol naar beneden naar Raids.
 • Kies hier of u raids van outsiders accepteert. U kunt ze helemaal blokkeren of ze alleen toestaan voor een beperkte groep vrienden en mensen die u volgt.

Hoe u misbruik via de chat voorkomt

Om te voorkomen dat een chat volstroomt met beledigingen kunt u moderators aanstellen. Maar het opsporen van overtreders in een actieve chat kan lastig zijn. De AutoMod-feature stelt u in staat om berichten te filteren en de berichten die er beledigend of provocatief uitzien te laten modereren. U kunt ook specifieke kernwoorden instellen die berichten die deze woorden bevatten automatisch blokkeren.

 • Selecteer het tabblad Kanaal en video’s in de instellingen.
 • Klik op de drie balkjes linksboven in het scherm en ga naar Moderatie in het keuzemenu.
 • Selecteer Regelsets AutoMod om content te bewerken die voor moderatie moet worden verstuurd.
 • Creëer witte en zwarte lijsten met woorden door op Toegestane termen en zinnen en Geblokkeerde termen en zinnen te klikken.

Om ervoor te zorgen dat uw chat niet in een beerput aan spambots verandert, kan Twitch automatisch alle links die niet door uzelf, moderators, administrators of VIP-gebruikers worden gepubliceerd verwijderen. Uw abonnees kunnen dan niet langer links in de chat delen, maar zo kan in ieder geval niemand ze via uw kanaal naar een phishing-kanaal lokken. Om links te blokkeren:

 • Ga onder Moderatie naar Chatopties.
 • Schakel Hyperlinks blokkeren.

Hoe u van bots in de Twitch-chat afkomt

Om te voorkomen dat u wordt lastiggevallen door spambots en anonieme trollen laat Twitch u instellen wie er chatberichten kunnen versturen. U kunt zo bijvoorbeeld verdachte accounts blokkeren, of berichten van mensen die uw kanaal niet volgen. Om dat te doen:

 • Ga onder Moderatie naar Kanaalprivileges.
 • Schakel E-mailverificatie in om gebruikers met niet-geverifieerde mailboxen te verbieden te chatten.
 • Selecteer bij de optie Volgersmodus hoelang gebruikers uw kanaal al moeten volgen voor ze kunnen chatten.

Bescherm al uw accounts

Nu uw Twitch-account goed is ingesteld, is het tijd om aan de beveiliging van uw andere accounts te denken. We hebben ook de accountbeveiliging van Steam al in detail besproken. En als u dol bent op sociale netwerken, dan leest u hier hoe u de beveiliging en privacy instelt op FacebookInstagram, en Twitter.

Tips