7 stappen om game lags in Windows 10 te beperken

Deze zeven tips helpen om van maximale gaming-prestaties op de pc te profiteren en tegelijkertijd goed beschermd te blijven.

Het verliezen van een multiplayerspel omdat uw computer plotseling 50 milliseconden bevroor kan erg vervelend zijn. Het goede nieuws is dat u dit soort problemen in de meeste gevallen kunt voorkomen. In deze post gaan we in we op software-gerelateerde problemen en oplossingen die het meest gebruikelijk zijn voor moderne gamers. Deze zeven tips helpen u om prestatie-gerelateerde verliezen te beperken.

1. Sluit internetproblemen uit

Zorg ervoor dat uw internet een stabiele snelheid en latency (signaalvertraging) heeft. Open uw webbrowser en ga naar een dienst voor uitgebreide tests van de snelheid, zoals bijvoorbeeld speedtest.net of dslreports.com. Zorg ervoor dat uw internetsnelheid voldoende is (voor de meeste games is 10 Mbit/s genoeg, maar om alles te videostreamen is er 50-100 Mbit/s vereist) en een hele beperkte vertraging (oftewel ping) heeft. Moderne glasvezelkanalen hebben meestal een ping van 5-50 ms, wat voldoende is voor de meeste games. Een vertraging van enkele honderdsten van een milliseconden kunnen een echt obstakel vormen als u een battle royale probeert te winnen.

Om dit probleem op te lossen kan het nodig zijn om te experimenteren met de wifi-instellingen van uw router, deze dichter bij uw computer te plaatsen, een bekabelde verbinding tussen de computer en de router te gebruiken (houd er rekening mee dat professionele gamers alleen bekabelde verbindingen gebruiken) of om zelfs van internetprovider te veranderen. Wij gaan hier op een dag allemaal op in in een apart artikel, maar nu gaan we het vooral hebben over software-problemen en -aanpassingen.

2. Het optimaliseren van de video-instellingen van de game

Als uw game te veel computerkracht nodig heeft en uw grafische kaart niet genoeg capaciteit biedt, kan de gaming-ervaring erg frustrerend worden. Het instellen van minder detail of het verminderen van de resolutie in de spelinstellingen kan hier veel bij helpen. Focus op verminderde mooie details maar behoudt zaken zoals kijkafstand die u helpen winnen. Schakel een FPS-indicator in als dat in de instellingen wordt ondersteund, en stel deze instellingen zo in tot u op consistente wijze 30-60 frames per seconde uit uw systeem krijgt geperst. Meer is beter (en biedt soms ruimte voor grafische verbeteringen); minder is normaal gesproken onspeelbaar voor dynamische games zoals shooters. Voor online gaming is meer dan 60 FPS ten zeerste aanbevolen.

3. Optimaliseer uw batterij-instellingen

Dit punt is vooral essentieel voor laptops, maar ook voor andere computers relevant. Zorg ervoor dat uw computer is aangesloten op het stopcontact en dat de beste prestatiemodus ingeschakeld is. De eenvoudigste manier om dat te doen is door op het batterij-pictogram in de taakbalk te klikken en het balkje helemaal naar rechts te verschuiven waar normaal gesproken de instelling “Beste prestaties” zit.

Het aanpassen van de batterij-instellingen kan de gaming-prestaties verbeteren

4. Sluit onnodige applicaties af

Eventuele apps die met games om computermiddelen concurreren kunnen voor die o zo vervelende lag zorgen. Het kan helpen om alle browservensters te sluiten, net als onnodige chat-apps en al het andere dat niet op systeemniveau draait en niets te maken heeft met het spel dat u speelt. Deze kleine truc kan het probleem met lags oplossen.

Om een idee te krijgen van welke apps het meeste geheugen en processorkracht gebruiken, kunt u de Taakbeheerder-app van Windows openen. Als u op de knop met “Meer details” klikt onderin dit venster, krijgt u een overvloed aan details over alle draaiende processen. Sorteer deze tabel op de kolommen “Geheugen” en “CPU” en overweeg om de zwaarste processen te sluiten. U kunt hier ook andere stoorzenders vinden, zoals een messenger client waarvan u niet eens wist dat die op de achtergrond draaide, of een andere onopvallende app.

5. Correct instellen van een antivirussysteem

Veel gamers denken dat een antivirussysteem of internetbeveiligingsoplossing wel even gestopt kan worden. Sommigen verwijderen deze programma’s zelfs permanent. Deze aanpak is in werkelijkheid verouderd en helpt niet. Het kan er zelfs voor zorgen dat uw games langzamer gaan draaien!

Hou rekening met twee zaken: ten eerste is het op Windows 10 niet mogelijk om helemaal geen antivirusprogramma te hebben. Als u een systeem van een derde partij uitschakelt, gaat Windows Defender automatisch aan het werk. Ten tweede zijn niet alle antivirusprogramma op dezelfde wijze gemaakt. Sommige beveiligingssystemen hebben een speciale gaming-modus die hun impact op de pc-prestaties minimaliseert, maar die luxe bestaat bij Windows Defender niet.

Denk erom dat u waarschijnlijk nog een “bonus”-antivirusoplossing heeft waar u zich niet van bewust bent. En die is verborgen in … Google Chrome! Deze antivirus heeft erg beperkte instellingen en is niet bijzonder nuttig voor gamers. Dat is nog een reden om browservensters af te sluiten als u uw computersnelheid wilt optimaliseren.

Dat gezegd hebbende, de juiste aanpak betreffende de antivirus-kwestie is om een van de weinige oplossingen te installeren die zowel een bewezen minimale impact op snelheid als een speciale gaming-modus hebben om lag te beperken en eventuele pop-ups, aanvullende scans en meer uit te schakelen. Wij laten dit zien met Kaspersky Internet Security en Kaspersky Security Cloud, die consequent al enkele jaren lang topwaarderingen krijgen voor prestaties en efficiëntie.

  • Zorg ervoor dat eventuele scans of updates staan geprogrammeerd op tijden waarop u niet aan het gamen bent:

Stel geprogrammeerde antivirusscans zo in dat ze uw gaming-sessies niet onderbreken

  • Gebruik de gaming-modus. Deze modus wordt automatisch ingeschakeld als er een app met een volledig scherm wordt gedraaid, en eenmaal in deze modus worden er geen volledige scans gedraaid of updates van databases uitgevoerd, zodat u niet gestoord wordt.

Zorg ervoor dat de gaming-modus in uw Kaspersky Internet Security of Kaspersky Security Cloud ingeschakeld is om de impact van het beveiligingssysteem op de prestaties te minimaliseren

6. Windows Update correct instellen

Sommige achtergrondoperaties van de subsystemen van Windows 10 kunnen ook voor plotse vertragingen zorgen. Vooral als de Windows Update iets aan het downloaden en installeren is worden de prestaties behoorlijk aangetast. Daarom helpt het om een update-schema in te stellen voor tijden waarop u niet aan het gamen bent: open de Windows 10-instellingen, ga naar Windows Update en klik op “Actieve tijden wijzigen”. De beschrijving meldt dat de actieve tijden alleen van invloed zijn op de tijd voor het opnieuw opstarten, maar deze instelling informeert ook over andere update-taken.

Specificeer de tijden waarop Windows Update niet zou moeten draaien zodat dit niet van invloed is op de gaming-prestaties

7. Hou uw computer schoon

In de loop der tijd verliest elke computer wel wat snelheid. De belangrijkste reden hiervoor is de ophoping van overbodige bestanden en apps. Om ervoor te zorgen dat u computer sneller draait, kunt u tijdelijke bestanden opschonen, onnodige documenten archiveren of verwijderen, en games die u niet langer speelt verwijderen. Er zijn tal van speciale apps die dit soort onderhoud voor u uitvoeren, en Kaspersky Total Security en Kaspersky Security Cloudbeschikken ook over opschoningsfuncties.

Het regelmatig opschonen van overbodige bestanden helpt om de prestaties van uw computer op peil te houden

Als alle bovenstaande stappen zijn ondernemen, zou uw computer een lag-bestendig gaming-station moeten zijn en wordt het winnen van games weer een kwestie van tactiek, training en teamwork.

Tips