Beveiligingsles voor een Instagram-ster (en ieder ander)

Onze expert David Jacoby gaat live met Instagram-influencer Ashley James en deelt zijn life hacks voor een veilig digitaal leven.

“Waarom zou iemand mij hacken als er niets te halen valt?” Klinkt dat u bekend in de oren? Stelt u zich dit nu eens voor: u bent een Instagram-ster geworden met duizenden volgers en een zekere mate van sociaal kapitaal, om het nog niet te hebben over sponsors en adverteerders die u met berichten overspoelen. Maar oude gewoontes zijn moeilijk af te leren en uw accountbeveiliging heeft nog altijd het niveau van “waarom zou iemand mij nou hacken?”.

Dat was ook het geval voor presentator, DJ en influencer Ashley James, en ze geeft toe dat ze één wachtwoord voor al haar accounts gebruikt. In een recente live-uitzending bekeek Ashley samen met beveiligingsgoeroe David Jacoby van ons GReAT Team naar manieren om iemands digitale ruimte te beschermen. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk!

Hoe u wachtwoorden aanmaakt

Als u overal één wachtwoord voor hebt, bent u een eenvoudige prooi. Er hoeft maar één lek plaats te vinden bij een dienst waar u een al lang vergeten account hebt, en hackers kunnen zomaar toegang krijgen tot alles waar ze naar op zoek zijn: uw blog, e-mail of online portemonnee.

Wachtwoorden voor de accounts waar u geldzaken beheert moeten zeker uniek zijn. Onze Password Checker zorgt ervoor dat uw wachtwoorden sterk zijn én niet al gecompromitteerd in een bekend wachtwoordlek.

Hoe onthoudt u al die unieke wachtwoorden? Hier vindt u een aantal life hacks:

  • Bedenk een systeem voor het maken van wachtwoorden. De Jacoby-methode neemt de eerste letters van de woorden van een favoriet citaat en voegt daar een leesteken aan toe en het eerste wat er bij u opkomt als u aan uw account denkt. Voor James is Instagram haar werk, dus haar wachtwoord zou iets als ttmpomp!jobkunnen zijn (op basis van het citaat “There’s too much pepper on my paprikash“). O, en gebruik nooit een wachtwoord dat u live hebt gezegd (ze zal dit wachtwoord dus niet gebruiken).
  • Probeer niet om de wachtwoorden voor al uw accounts te onthouden. Als u slechts eens in de zoveel jaar op een bepaalde dienst inlogt, is het simpeler om dat wachtwoord gewoon elke keer te resetten.
  • Gebruik een wachtwoordmanager. Zorg ervoor dat het om een standalone-applicatie gaat: het opslaan van wachtwoorden in uw browser is geen goed idee; tal van schadelijke programma’s zijn in staat om informatie uit de browseropslag te stelen.

Slimme apparaten en of deze écht toegang tot het internet nodig hebben

Slimme speakers, smart tv’s, beeldbabyfoons, robotstofzuigers: het Internet of Things is allang geen abstract concept meer, en bijna iedereen maakt er tegenwoordig wel gebruik van. Maar al die slimme apparaten gaan vaak niet lang mee, en verkopers stoppen soms al na een jaar met het verstrekken van updates, waarna zo’n slim apparaat kwetsbaar dus kan worden.

Let bij het kiezen van dit soort apparaten op de productiedatum net zoals u in de supermarkt naar de houdbaarheidsdata kijkt. Tenzij het u natuurlijk niet uitmaakt dat u mogelijk stemmen van anderen uit uw babyfoon hoort komen of dat vreemden u via uw bewakingscamera’s bekijken als ware het een realityshow.

Hoewel het erg gebruikelijk is om deze slimme apparaten met het Internet of Things te associëren, hoeft heus niet álles met het internet verbonden te zijn. Bedenk vóór u een gadget met het thuiswifi-netwerk verbindt of het misschien ook zonder die verbinding kan. Een robotstofzuiger kan bijvoorbeeld uitstekend uw vloer schoonhouden zonder verbonden te zijn met de servers van de verkoper.

Eén wifi-netwerk is goed, maar twee is nog beter

Als iemand uw thuisnetwerk hackt, verkrijgen ze toegang tot de apparaten die daarmee verbonden zijn, zoals de computer, smartphones, de slimme speakers en al die andere apparaten. Onthoudt dat uw wifi-netwerk verder reikt dan de muren van uw huis. Als buitenstaanders dit netwerk kunnen “zien”, kunnen ze er ook verbinding mee maken. Dit is zeker het geval als u een eenvoudig te raden standaardwachtwoorden op de router van uw internetprovider gebruikt.

U moet dus elk standaardwachtwoord wijzigen, inclusief de wachtwoorden voor uw wifi-netwerk en de administratie-interface van uw router. Zorg ervoor dat nieuwe wachtwoorden lang en complex zijn, zodat ze moeilijk te kraken zijn. Als u niet zeker weet of uw wachtwoord complex genoeg is, haal het dan eens door onze Password Checker.

Een gastnetwerk is een andere handige optie die beschikbaar is bij de meeste moderne routers. U kunt dan twee netwerken instellen met aparte internettoegang in uw huis, zonder extra kosten. Apparaten die met het hoofdnetwerk zijn verbonden communiceren dan niet met de apparaten die op het gastnetwerk zitten. U kunt bijvoorbeeld al uw slimme gadgets op het gastnetwerk zetten, en dan hebben die geen toegang tot de documenten op uw computer, ook al worden ze gehackt. U kunt uw gastnetwerk natuurlijk ook gebruiken zoals het bedoeld is: voor vrienden en andere bezoekers in uw huis.

Angst voor spionnen

Als u bang bent dat iemand u bespioneert via een camera of laptopmicrofoon, kunt u die allebei bedekken. Doe geen ducttape over de cameralens; hierdoor kunnen er nog altijd vage beelden worden vastgelegd tijdens videoconferenties. Als u geen speciale webcam-cover hebt, dan is een simpele pleister een goed alternatief. Het stukje katoen in het midden zorgt ervoor dat er geen lijm op de cameralens komt en hij blokkeert tevens het zicht voor potentiële pottenkijkers. Als het de telefooncamera’s zijn die u zenuwachtig maken, leg uw telefoon dan met het scherm naar beneden op het bureau, zodat de ene camera zwart is en de andere alleen het plafond toont.

Het bedekken van de “oren” van uw gadgets is ook niet moeilijk. Koop de goedkoopste koptelefoon die er is (of gebruik een kapotte koptelefoon als u die al hebt), snij de kabel door en doe steek hem in de aansluiting. Nu ontvangt het apparaat het audiosignaal van een niet-bestaande microfoon.

Als u een nieuwe iPhone of een andere dure smartphone hebt zonder aansluiting voor een koptelefoon is dat ook geen probleem. Gebruik een adapter waarmee u een koptelefoon op de aansluiting voor de oplader kunt aansluiten. Ook dan zal uw smartphone u niet langer kunnen afluisteren.

Meer digitaal comfort

Ashley James leerde een hoop van haar gesprek. U ook? We hebben nog tal van andere handige life hacks die u helpen uw digitale leven veiliger en comfortabeler te maken. We kunnen u bijvoorbeeld vertellen hoe u uw wifi sneller maakt, zelfs in die ene kamer aan het einde van de gang, of wat u moet doen als u gehackt bent. Klik op de tag digital comfort zone voor meer interessante posts.

Tips