Gratis games vinden én scams vermijden

We beschrijven vijf zaken waar u op moet letten bij het kiezen van gratis computerspellen.

Over het algemeen moet u niet zomaar gratis dingen downloaden of links openen die freebies beloven. Iets dat gratis lijkt kan alsnog duur uitvallen, zelfs als de prijs uiteindelijk alleen uw goede humeur is. Hier delen we een aantal tips over hoe u een spel kiest zonder dat u later teleurgesteld wordt.

Download alleen games van vertrouwde bronnen

Er verschijnen elk jaar meer en meer gaming-platforms: de dominante marktpositie van Steam heeft ertoe geleid dat Origin, uPlay, Epic Games Store en anderen proberen om hun eigen aanbod te ontwikkelen. En er zijn ook nog eens tal van afhankelijke ontwikkelaars die games rechtstreeks vanaf hun eigen websites verkopen om geen commissies aan winkels te hoeven betalen. Daarom zijn sommige gamers gewend geraakt aan het idee dat er niets mis is met het rechtstreeks downloaden van een game vanaf een willekeurige website, zelfs als ze die nog nooit eerder hebben gezien.

Het overzichtelijk maken van zo’n divers aanbod kan lastig zijn, en dat is een situatie die internetoplichters graag uitbuiten. Ze lokken gamers bijvoorbeeld naar phishing-sites waar ze malware verspreiden die eruitziet als nieuwe games of bekende gratis titels zoals Fortnite.

Dus als u wordt gevraagd om iets te downloaden van een onbekende website, weersta de verleiding dan. (Klik ook nooit op links van onbekenden; zelfs door een enkele klik op een URL kunt u al een hoop rommel downloaden).

Voer het adres van de game store handmatig in uw browser in

Links die beweren u naar officiële sites de leiden doen dat niet altijd. Als iemand op een forum een post schrijft waarin staat dat u de Battlefield-collectie gratis van de Origin-winkel kunt downloaden, pas dan op voordat u uw gebruikersnaam en wachtwoord invoert op de pagina die via die link wordt geopend. De site kan heel goed nep zijn en gehost worden op een adres dat heel erg lijkt op dat van de echte store. Hackers willen niets liever dan uw inloginformatie verzamelen en uw account kapen.

Over het algemeen kunnen dit altijd een trucs zijn, zelfs als het aanbod op een forum niet eens verdacht aantrekkelijk lijkt. Het is het beste om de officiële clients van de game stores te gebruiken of om de URL handmatig in uw adresbalk in te voeren.

Ga op zoek naar geverifieerde ontwikkelaars en uitgevers

Zelfs kleine studio’s produceren games die wereldwijde hits worden, dus gamers volgen nieuwe ontwikkelaars even nauwgezet als de gevestigde orde. De cybercriminelen die malware vermommen als het nieuwste indie-juweeltje willen deze interesse benutten.

Zoek daarom voordat u iets downloadt eerst naar informatie over dit project op het internet. Als de ontwikkelaar met beveiligingsproblemen te maken heeft gehad, dan is het waarschijnlijk dat u hier verhalen over vindt in gaming-media en op forums. En dat leidt ons naar de volgende tip…

Lees reviews van andere spelers

In 2018 werden de ontwikkelaars van het spel Abstractism, die goedgekeurd waren door de moderators van Steam, gesnapt bij het stiekem minen van cryptogeld op de computers van gebruikers. Het waren de gamers zelf die dit aan het licht brachten nadat ze hadden gemerkt dat het programma extreem veel computermiddelen gebruikte. Zelfs voordat de beheerders van het platform de scam doorhadden, waren er al tal van reviews van woedende gamers te lezen die de beoordeling van het spel lieten kelderen.

Lees dus altijd de reviews voordat u een spel installeert. Als een game veel kritiek te verduren heeft gekregen, zou dit u aan het denken moeten zetten.

Schakel uw beveiliging niet uit

Het is erg moeilijk om constant alert te zijn. Als u echter om wat voor reden dan ook toch op een link klikt, kunt u op een betrouwbare beveiligingsoplossing rekenen om u tegen malware en scammers te beschermen. Antivirussoftware kan een frauduleuze website detecteren voordat deze schade aanricht, installatiebestanden scannen, verdachte activiteiten blokkeren en uw meest waardevolle gegevens beschermen.

Sommige gamers schakelen hun bescherming uit omdat ze denken dat hun game-prestaties erdoor worden beïnvloed. Dat is echter een slecht idee, vooral omdat op het moment dat u de antivirusoplossing uitschakelt de ingebouwde Windows-bescherming wordt geactiveerd, en die maakt wél gratig gebruik van hulpmiddelen van uw computer. Oplossingen van derden, zoals bijvoorbeeld Kaspersky Security Cloud beschikken vaak over een gaming-modus, waarbij he antivirussysteem de CPU tijdens het spelen van games minder belast. Microsoft Defender heeft zo’n functie niet.

Speel vrij en veilig

Gratis spellen kunnen net zo veel vermaak en kwaliteit bieden als betaalde producten. Voorbeelden zoals Dota 2, League of Legends, Fortnite en tal van andere projecten van onafhankelijke ontwikkelaars op Steam bewijzen dit. Denk echter wel altijd eerst aan uw eigen veiligheid.

  • Download games alleen van officiële bronnen. Als u niet bekend bent met een site, hoe weet u dan of die vreemde die een game installer heeft gepubliceerd er niet mee heeft geprutst?
  • Controleer de reputatie van de ontwikkelaar en uitgever voordat u een game downloadt: als al eerder is gebleken dat ze onethisch handelden, dan vermijdt u hun spellen beter.
  • Ga op zoek naar reacties en ervaringen van andere gebruikers. Als het oplichterij is, dan zijn er vast al andere slachtoffers die boze reviews hebben geschreven.
  • Bescherm uzelf met een beveiligingsoplossing. Als u onze producten gebruikt hoeft u zich geen zorgen te maken over computerprestaties; onze gaming-modus minimaliseert het verbruik van hulpmiddelen.

Tips