Een 30-jarig cyberdoolhof, van het Cascade-virus tot vandaag de dag

Een pixel-art infographic met 30 jaar aan ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging, van het Cascade-virus tot vandaag de dag.

Lang, lang geleden, in een sterrenstelsel ver hier vandaan werden virussen niet uit winstbejag gecreëerd, maar voor wat pervers plezier. En op MS-DOS. En er waren er erg weinig, dus het was allemaal volledig anders. Onder de eerste malware had men het beruchte virus Cascade, wat ervoor zorgde dat tekens naar de onderkant van het scherm vielen, waardoor het bijna onmogelijk werd om op een geïnfecteerde computer te werken.

Cascade was het eerste virus dat Eugene Kaspersky ooit tegenkwam. Het was 30 jaar geleden, in 1989, en het veranderde zijn leven volledig. Hij haalde het virus uit elkaar en schreef een tool dat hielp om het te verwijderen. De tool werd populair onder zijn vrienden en bekenden, en dat was het moment waarop hij besloot om al zijn tijd te besteden aan het ontwikkelen van een antivirussysteem. Dat systeem werd in 1992 commercieel beschikbaar, en in 1997 werd het bedrijf dat we vandaag de dag als Kaspersky kennen opgericht.

Er is een hoop gebeurd sinds 1989 — van de oprichting van de EU en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie tot het klonen van een levend wezen en de creatie van het moderne internet. In de onderstaande grafiek kijken we terug op die 30 jaar: hoe dingen zijn veranderd, hoe het landschap van cyberdreigingen steeds ingewikkelder is geworden, hoe tech is geëvolueerd, en hoe de wereld op die veranderingen heeft gereageerd.

Disclaimer 1: De grafiek is groot. Download hem en bekijk hem daarna voor een betere ervaring dan wanneer u hem online laat laden.

Disclaimer 2: Het is een doolhof. Begin aan de onderkant en volg de cybersecurity-gebeurtenissen om de top te bereiken; de doodlopende sporen bevatten gebeurtenissen die niet gerelateerd zijn aan informatiebeveiliging, maar desalniettemin erg belangrijk waren in de wereldgeschiedenis. Aan de rechterkant ziet u een erg korte beschrijving van elke gebeurtenis.

Tips