Schrödingers kittens: hoe TikTok ook leerzaam kan zijn voor uw kinderen

Door de social media-feeds van uw kinderen te trainen, kunt u ze met educatieve content vullen.

Op het eerste gezicht lijkt TikTok, het leuke en frisse social media-platform, niet veel meer te bieden te hebben dan verslavende dansvideo’s en riskante uitdagingen, maar het platform beschikt ook over educatieve content, en daar is elke dag meer van te vinden. U moet alleen wel weten hoe.

De zoektocht naar kennis — op TikTok?

Social media-feeds worden niet willekeurig samengesteld; ze zijn gebaseerd op de interesses van de gebruiker. Als u constant grappige kattenvideo’s liket, zullen er daar steeds meer van verschijnen in uw aanbevelingen. Zo simpel is het.

U kunt echter ook praktischere vormen van content op TikTok vinden. Docenten van jonge kinderen tot aan het hoger onderwijs, wetenschappers van elk pluimage, historici, kunstcritici en andere professionals en enthousiasten van over de hele wereld gebruiken hun TikTok-accounts om korte video’s te delen waarin lab-experimenten worden gedemonstreerd, wiskundige problemen worden opgelost, over historische gebeurtenissen wordt verteld, en nog veel meer.

Om een TikTok-account in een interessant educatief hulpmiddel te veranderen hoeft u in feite alleen maar interessante educatieve video’s te bekijken en deze te liken.

Educatieve content op TikTok vinden

Maar hoe vindt u die educatieve content? Begin met hashtags — het #-teken plus een word of korte zin over een bepaald onderwerp van het lesmateriaal van dit jaar, zoals bijvoorbeeld #antarctica of #klimaatverandering.

Hier volgen een paar hashtags die u kunt gebruiken om uw eigen educatieve TikTok-feed te ontwikkelen:

#learnontiktok

Deze hashtag is van toepassing op educatieve video’s, maar kan ook tal van lifehacks, tips en meer nuttigs omvatten. Ondanks de extreem algemene missie, kan het toevoegen van deze hashtag aan uw zoekopdrachten helpen om tal van nuttige video’s te vinden.

#[schoolonderwerp]

We zitten een groot deel van ons leven op school, dus gebruik dan ook een verscheidenheid aan hashtags die zijn gebaseerd op het leerniveau en een bepaald onderwerp. Om bijvoorbeeld educatieve video’s en accounts te vinden die met wiskunde te maken hebben, kunt u beginnen met hashtags zoals #maths (wiskunde) of #algebra voordat u iets dieper op de materie ingaat met concepten zoals #longdivision (staartdeling) voor jongere kinderen of #planets voor astrofysica. U kunt ook op specifieke trefwoorden zoeken zoals “negative numbers” (negatieve gevallen).

De hastag #history levert tal van leerzame video’s over geschiedenis op. Voor preciezere resultaten kunt u hashtags zoals #historyfacts, (historische feiten) #ancientcivilizations (oude beschavingen), #wwii Tweede Wereldoorlog) en meer gebruiken. Gebruik net als bij de wiskunde-hashtags specifiekere termen om de resultaten te beperken. Hetzelfde geldt voor elk ander onderwerp, zoals #geology, #anthropology, #paleontology, #economics en meer — het is geen hogere wiskunde (maar #hogerewiskunde is dat natuurlijk wel.)

TikTok biedt natuurlijk ook eindeloos veel nuttige video’s voor het leren van vreemde talen. Voeg “speaking” (spreken) of “language” (taal) toe aan de naam van de taal: zoals bijvoorbeeld #russianspeaking of #germanlanguage voor Russisch en Duits.

Het bovenstaande is natuurlijk slechts een voorbeeld, maar het biedt een manier om na te denken over hoe het TikTok-platform kan helpen bij het onderwijs en informatie kan verschaffen, behalve puur en alleen entertainment. De eerste stap is om uw feed en aanbevelingen op de juiste manier te trainen. Het kan wat tijd kosten, maar het is absoluut de moeite waard.

Tips