Geef uw VPN een turbo-boost

Moderne VPN-diensten instellen om de verbinding aanzienlijk te versnellen en veilig toegang te krijgen tot nieuwe content.

VPN’s worden steeds populairder: een veilige, versleutelde verbinding is tegenwoordig niet alleen nodig voor reizigers, maar ook voor gamers, streamers, cryptobeleggers en zelfs liefhebbers van buitenlandse tv-programma’s. En dat is dan ook de reden dat de VPN-industrie zich zo snel ontwikkelt. Maar wist u dat alleen al door het bijwerken van uw VPN-toepassing en deze wat te configureren u de snelheid, het gemak en de veiligheid van uw verbinding aanzienlijk kunt verhogen? Na het lezen van deze post wel!

Nieuwe protocollen

Bij het inschakelen van uw VPN-verbinding zet u een versleutelde verbinding op met een van de servers van uw VPN-aanbieder. Dit wordt gedaan om uw openbare IP-adres te wijzigen en uw verbinding te beschermen tegen pottenkijkers op het lokale netwerk. Vele jaren lang boden alle VPN-diensten de keuze tussen de oude en niet bepaald veilige PPTP- en L2TP-communicatie-protocollen, en het nieuwere maar tevens tragere OpenVPN-protocol, dat veiliger is op het gebied van versleuteling.

Maar onlangs zijn er enkele nieuwe VPN-protocollen verschenen. Zo is er bijvoorbeeld het Catapult Hydra-protocol, dat gebruikt wordt in Kaspersky VPN Secure Connection. Het is de recordhouder als het om snelheid gaat, en dankzij dit protocol won Kaspersky VPN onlangs een vergelijkende test van toonaangevende VPN-oplossingen. Vanwege het eigendomsrecht van het Catapult Hydra-protocol hebben beveiligingsonderzoekers vragen gesteld over de veiligheid en privacy ervan. Bij een recente onafhankelijke audit van de Catapult Hydra-broncode werden echter geen kritieke kwetsbaarheden gevonden.

Een ander populair protocol is WireGuard. Het is ook sneller (veel sneller dan OpenVPN) in het overbrengen van gegevens, heeft een minimale latentie, en biedt een onmiddellijke verbinding. Tegelijkertijd zijn de broncodes open, zodat het in veel VPN-diensten te vinden is, waaronder Kaspersky VPN Secure Connection.

Wat te doen: selecteer het juiste protocol in de VPN-client-instellingen op elk apparaat. Snelheden van hoog naar laag gaan als volgt: Catapult Hydra, WireGuard, OpenVPN. Andere protocollen bieden onvoldoende veiligheid – vooral voor financiële transacties.

Optimale servers

Het belangrijkste waar u op moet letten bij het kiezen van een VPN-dienst is het aantal servers en hun locatie. Hoe meer servers, hoe groter de kans op een goede verbinding.

Het is logisch om een server te kiezen op basis van uw behoeften: ofwel zo dicht mogelijk bij uw werkelijke geografische locatie, ofwel in de regio waarvan u de websites wilt bezoeken.

Dus als u een VPN gebruikt om veilig te gamen, moet u een VPN-server kiezen in hetzelfde land waar de gameservers zich bevinden, want dit zorgt voor een snellere, stabielere verbinding.

Bij het bekijken van buitenlandse media-content bieden servers in het land waar de content wordt gestreamd doorgaans ook een stabielere verbinding.

Soms zijn gemeentelijke of overheidsdiensten om verschillende redenen niet beschikbaar vanuit het buitenland. In dit geval helpt de juiste VPN-server inwoners van de stad, of burgers van het land, om de informatie te krijgen die ze nodig hebben terwijl ze van huis zijn.

Het kan gebeuren dat de dichtstbijzijnde server overbelast raakt en de verbindingssnelheid daardoor daalt. In dit geval is het de moeite waard om andere servers in dezelfde regio te proberen. Kaspersky VPN presteert overigens niet alleen beter dan de concurrentie op het gebied van snelheid, maar ook als we naar het aantal beschikbare servers kijken: 99 locaties in 80 landen, met meer dan 2000 servers.

Wat te doen: werk de toepassing regelmatig bij en kijk of er een bijgewerkte lijst van servers is. Kies de beste VPN-server voor uw taken, rekening houdend met de geografische nabijheid van de vereiste online diensten.

Indien volledig up-to-date heeft Kaspersky VPN Secure Connection iets minder dan honderd serverlocaties over de hele wereld, en beschikt het ook over een handig donker thema.

Indien volledig up-to-date heeft Kaspersky VPN Secure Connection iets minder dan honderd serverlocaties over de hele wereld, en beschikt het ook over een handig donker thema.

Bescherming van alle apparaten en het volledige netwerk

Elke VPN-dienst heeft clients voor Windows, iOS en Android, maar softwarefabrikanten laten Mac-computers nog wel eens links liggen. Er is echter niet alleen een effectieve oplossing voor Macs, maar ook voor smart tv’s, spelconsoles en smart-home apparaten die zelf geen VPN ondersteunen. Dit is een VPN-beveiligingsinstelling op uw router waarmee u al het verkeer van elk apparaat op uw thuisnetwerk door het VPN kunt leiden.

Our VPN werkt natuurlijk op een router en heeft ook een “native” Mac-versie.

Wat te doen: Zorg ervoor dat al uw apparaten via een VPN lopen, vooral als u er financiële transacties op uitvoert.

Geavanceerde instellingen

Aanvankelijk werkten bijna alle VPN-toepassingen volgens het principe van een eenvoudige schakelaar: je kon ze aan- en uitzetten. Maar in het echte leven is dat niet altijd even handig. Een smartphone-eigenaar wil bijvoorbeeld een cryptowallet-applicatie altijd beschermen met een VPN, en wil niet met financiën werken via een onversleutelde verbinding. Tegelijkertijd eisen sommige online winkels dat de VPN wordt uitgeschakeld. Sommige mensen moeten er ook voor zorgen dat geen enkele byte ongecodeerd het netwerk ingaat.

Daarom bieden moderne VPN-toepassingen instellingen zoals Split Tunneling en een Kill Switch aan.

Met Split Tunneling kunt u toepassingen kiezen die altijd via het VPN werken, of juist zonder. Het is bijvoorbeeld handig om twee verschillende browsers te gebruiken: een die toegang geeft tot sites via de VPN-verbinding, en de andere rechtstreeks.

De Kill Switch daarentegen voorkomt dat er gegevens worden verzonden als de VPN-verbinding onverwacht wordt onderbroken, bijvoorbeeld wanneer het apparaat verbinding maakt met een ander netwerk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer uw smartphone automatisch overschakelt van mobiele gegevens naar bekende wifi-netwerken. Kaspersky VPN Secure Connection ondersteunt beide functies.

Kaspersky VPN Secure Connection-instellingen voor Android.

Kaspersky VPN Secure Connection-instellingen voor Android.

Wat te doen: de VPN individueel configureren voor de toepassingen die dit nodig hebben, of omgekeerd: de VPN uitschakelen voor bepaalde toepassingen. Gebruik verschillende browsers om tegelijkertijd toegang te krijgen tot sites met en zonder VPN-protocol. Als bescherming van uw verkeer essentieel is, schakel dan de Kill Switch in.

Tips