Hoe u met pesten in online games moet omgaan

Iedereen kan slachtoffer worden van pestkoppen in games. Wat te doen als agressieve gamers heb op u hebben gericht?

Multipayer games zijn meer dan alleen entertainment; ze vormen communicatieplatforms waar je loyale bondgenoten maar ook trollen of pestkoppen kunt tegenkomen. Iedereen kan slachtoffer worden van pestkoppen in games, en daarom maken zowel gamers zelf als hun ouders zich zorgen over dit probleem.

Het kan iedereen overkomen. Een nieuwe speler kan bijvoorbeeld tal van beledigingen en bedreigingen om zijn of haar oren krijgen omdat ze nog moeten wennen aan het spel of simpelweg omdat degenen aan de andere kant van de chat hier genoegen in scheppen. De consequenties van pesten variëren ook: van een verpeste avond tot depressies. Als teamgenoten of tegenstanders vervelend gedrag beginnen te vertonen, leest u hier wat u kun doen.

Blijf kalm

Hoe banaal het ook mag klinken, onthoud dat alles wat de pestkop u stuurt uiteindelijk slechts woorden op een scherm zijn. Onthoud dat wie er ook mee begint, iedereen die eraan deelneemt geband kan worden voor dit soort gedrag.

Raak niet in paniek als u bedreigd wordt om gerapporteerd te worden voor het veroorzaken van het verliezen van een spel. Zolang u geen spelregels overtreedt, gaat niemand u bannen. Games met winnaars en verliezers hebben nou eenmaal … winnaars en verliezers. Haal diep adem en bedenk u dat voor iedereen dezelfde regels gelden.

Als de woorden van een trol u echt raken en er na het spel nog altijd negatieve gedachten in uw hoofd rondwaren, trek uzelf dan niet terug. Bespreek zo’n geval met mensen die u vertrouwt, zoals vrienden of familie. Dit geeft u de kans om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken en om u gesteund te voelen. Emotionele steun is vooral belangrijk voor mensen die echt aangedaan zijn.

Wees niet te verlegen om te klagen

U hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden; u kunt de dader altijd rapporteren. Bijna alle online games bieden de mogelijkheid om over gebruikers die zich ongepast gedragen te klagen. Steam-moderators moedigen gebruikers aan om melding te maken van overtredingen van leden van de community. Ze delen tevens bans uit voor beledigingen en agressie.

Niemand verbiedt trollen om te spelen, maar social blocking in de geest van Black Mirror is wel mogelijk: Steam kan spelers bannen van het posten op forums en in het Community Center.

Zelfs als een pestkop niet gelijk geband wordt, op Steam of in een bepaalde game, zullen uw klachten hun karma verpesten. Als er vervolgens iemand anders over ze klaagt, kan zo’n pestkop speciale aandacht krijgen. Xbox hanteert bijvoorbeeld een reputatiesysteem voor gamers. Als iemand constant klachten ontvangt, hoeven ze niet meteen geband te worden, maar hun game-cirkels worden dan beperkt waardoor ze uiteindelijk met andere trollen zullen moeten spelen.

Blokkeer agressieve gamers of filter hun chatberichten

De meeste gaming-platforms beschikken over meer tools dan alleen het rapporteren van misbruik. U kunt bijvoorbeeld een automatische chatfilter instellen om u tegen de ergste verwensingen te beschermen. Als u via een audiokanaal wordt lastiggevallen, kunt u de agressieve teamgenoot op mute zetten. Als u zowel tijdens als buiten het spel om wordt gepest, kunt u de dader aan uw blokkeerlijst toevoegen zodat ze u niet langer kunnen contacteren.

Stop game-matches met pestkoppen

Teamspellen moedigen u niet aan om tijdens een match te stoppen, maar als uw teamgenoten u bombarderen met allerlei beledigingen of bedreigingen en u hieronder lijdt, kunt u zichzelf beschermen. Als u het spel verlaat kunt u natuurlijk gedag zeggen tegen uw rating en vergaarde buit, maar uw geestelijke gezondheid en humeur zijn meer waard.

Houd uw persoonlijke informatie privé

Als de daders alleen uw schermnaam kennen, kunnen ze u in het echte leven niets maken. Daar blijft het voor sommige pestkoppen echter niet bij. Iemand aan de andere kant van het scherm kan in eerste instantie aardig lijken; ze kunnen interesse in u tonen door bijvoorbeeld naar uw echte naam, een foto of links naar sociale netwerken te vragen, maar die informatie kan ze ook helpen om u te vinden en op andere platforms of zelfs offline lastig te vallen.

Zorg ervoor dat voordat u iemand informatie over uzelf geeft, u zeker weet dat u ze kunt vertrouwen. Als een vreemde uw adres wil weten of om foto’s vraagt tijdens de eerste minuten van een match, informeer de moderators dan, en zij zullen het verder afhandelen.

U hoeft uw telefoonnummer, e-mailadres of accounts op social media ook niet met uw teamgenoten te delen. U kunt tijdens de game de interne chat gebruiken om met elkaar te communiceren.

Deel niet te veel informatie in uw in-game profiel. Onthoud dat pestkoppen deze informatie kunnen gebruiken om meer over u te weten te komen. Houd uw echte naam, geslacht, woonplaats en leeftijd voor uzelf.

Elk soort persoonlijke informatie dat u ergens publiceert kan namelijk tegen u worden gebruikt. We raden ook aan om een privacy-checking tool te gebruiken om de privacy-instellingen van populaire diensten te verkennen.

Als u tenslotte nog bang bent dat u wordt geïdentificeerd door uw IP-adres en buiten het spel lastig wordt gevallen, speel dan via een veilige verbinding. Met het gebruik van een VPN verbergt u uw echte IP, en zo hebben trollen geen enkel idee waar u woont.

Wat te doen als u gepest wordt

Als u te maken hebt met beledigingen en bedreigingen in een game, ga dan niet met de pestkoppen in discussie en verlaag u niet tot hun niveau. Doe in plaats daarvan het volgende:

  • Stel een chatfilter in, mute vervelende teamgenoten, blokkeer trollen zodat ze u geen berichten kunnen sturen en focus op het spel zelf;
  • Stop met de mach als uw geduld op begint te raken;
  • Stuur een klacht naar de ondersteuning en verstrek bewijs;
  • Gebruik een veilige verbinding en deel geen persoonlijke informatie met andere spelers, zelfs niet als ze aardig lijken en zeker niet als ze zich agressief gedragen.

Tips