Bruggen bouwen en stereotypen doorbreken met gamende ouders

’s Werelds eerste show voor gamende moeders is op YouTube te vinden. Het doel: het doorbreken van stereotypen over videogames (en over ouders).

In 2020, midden in de pandemie en tijdens allerlei lockdowns, zijn videogames populairder dan ooit tevoren. Vooroordelen over games blijven echter bestaan, en veel mensen zien games in het beste geval als tijdverspilling. Vooral over shooters wordt ook nog eens gezegd dat ze de spelers ervan agressief en asociaal maken. In 2018 zagen we zelfs dat een “gaming-stoornis” als een ziekte werd geclassificeerd.

Vanwege het slechte imago van videogames vermijden zelfs volwassen gamers vaak het gesprek over hun hobby met hun ouders. Het is immers de oudere generatie die het meest over games sneert. Of is dat ook een stereotype?

Ouders versus videogames

Om tot de bron van de situatie te komen, wendden we ons tot het onderzoeksbureau Savanta, dat een globale enquête voor ons deed. Jonge gamers spraken over wat hun ouders van games vinden en hoe dat van invloed is op de gezinsverhoudingen. Hier volgen onze bevindingen.

Meer dan een kwart van de ondervraagden zei dat ze hun gaming-hobby voor hun ouders verborgen hield. Bovendien zei bijna de helft dat als ze een kans zouden krijgen om met hun ouders over gaming te praten, dit positieve verandering in hun levens teweeg zou brengen.

Waarom doen ze dit dan niet? Gamers geloven dat dit komt door de negatieve stereotypes die er over hun hobby bestaan. Veel ouders geloven dat videogames ongezond zijn en dat gamen kwalen zoals obesitas en slapeloosheid in de hand werkt. Een andere populaire mythe is dat computergames “de hersenen aantast”. Sommige ondervraagden beweerden ook dat de oudere generaties games te gewelddadig vinden en dat ouders zich zorgen maken over cyberpesten.

Gaming-problemen

Niet al deze twijfels van ouders zijn ongefundeerd. Veel respondenten zijn het er bijvoorbeeld over eens dat pesten in games inderdaad in probleem is, en sommigen wezen erop dat ze problemen hadden gehad met cheaters.

Vergeet ook de oplichters niet: gaming-accounts, en dan vooral accounts die waardevolle items bevatten, zijn belangrijke doelwitten voor kapers. Gesprekken binnen het gezin zouden wellicht wat stress van dit soort situaties kunnen wegnemen.

Voordelen van gamen

Ondanks al deze zorgen zijn de meeste gamers van mening dat het spelen veel meer stress wegneemt dan dat het oplevert. En dat is niet het enige voordeel. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, kunnen games helpen om de hersenen fit te houden door logica en de aandachtspanne verder te ontwikkelen. Ze leren spelers ook alledaagse vaardigheden: het is niet voor niets dat gamificatie (het gebruik van gaming-elementen in non-gaming-omgevingen) een enorm populair modewoord is geworden in het zakenleven, onderwijs en andere velden.

De gaming-industrie, met een omzet die elk jaar weer verder groeit, biedt natuurlijk ook een lange lijst aan banen voor tal van professionals. Wie anders dan gamers zelfs worden uiteindelijk geweldige game-ontwikkelaars, designers en reviewers?

Voordelen van gamen: wat ouders denken

Niet alle ouders zien games als het werk van de duivel, zoals onze enquête aantoont. Veel moeders en vaders zijn het ermee eens dat games kunnen helpen bij het ontwikkelen van creativiteit. Ze erkennen ook dat games spelers helpen om vreemde talen te leren en goed zijn voor de ontwikkeling van communicatievaardigheden (inclusief intercultureel), teamwerk en probleemoplossing. Dit zijn allemaal vaardigheden die geleerd kunnen worden in dure cursussen, trainingssessies en volledige universitaire programma’s.

Ouders leren overigens meer over de voordelen van videogames via bronnen buiten hun kinderen om. Opa’s en oma’s spelen immers ook. Waar komt die muur tussen gamers en ouders dan vandaan?

Gaming-moeders

Om die muur af te breken, nodigden we een aantal echte experts uit om aan de discussie deel te nemen: gaming-moeders. ’s Werelds eerste show voor gaming-ouders en ouders van gamers, #MumsGotGame toonde drie moeders die ofwel een beroemde gamer hadden grootgebracht of zelf influencer in de gamer community waren geworden. Anne Fish (moeder van gamer Benjyfishy en e-sports mentor), Keza MacDonald (redacteur voor videogames bij The Guardian) en Ruth Payne (moeder van gamer Behzinga).

De drie moeders bespraken de impact van videogames op het gezinsleven, hoe ouders en gamers een gemeenschappelijke taal kunnen vinden en stereotypen kunnen doorbreken, en de kansen voor persoonlijke en professionele groei die er zijn dankzij de gaming-industrie en e-sports. Het onderwerp van de lockdown, die de wereld van online games deed opschudden, kwam ook naar voren.

Gaming-veiligheid

De moeders spraken ook over echte in-game problemen die ervoor zorgen dat bezorgde ouders slapeloze nachten hebben, en gaven advies over hoe ze het evenwicht kunnen bewaren zonder het gamen meteen te verbieden of zich te veel met het leven van hun kinderen te bemoeien.

Wij hebben ook een aantal tips voor u:

  • Om te voorkomen dat accounts gestolen worden, dient u ze goed te beschermen, en schakel uw antivirus níet uit tijdens het gamen. “Antivirussystemen zorgen voor een trage computer” is nog zo’n hardnekkige fabel — en deze komt van de gamers zelf — maar de waarheid is dat moderne beveiligingsoplossingen games niet hinderen. Onlangs werd het wereldrecord voor speedrunning in Doom Eternal verbroken op een computer waarop Kaspersky Internet Security was ingeschakeld.
  • Om dierbaren tegen online agressie te beschermen, is het goed om over dit onderwerp te praten. Wederzijdse steun verbetert de sfeer in huis en kan gamers de taal en kracht geven om met pestkoppen om te gaan. Niet alleen in games, maar ook op andere gebieden in het leven. In tijden van gedwongen social distancing is dat extra belangrijk.

Als u nog altijd niet bent overtuigd van de voordelen van gamen, dan kan Mum’s Got Game u misschien helpen om verder te kijken dan de stereotypen en u dichter tot uw gamende kinderen brengen. We hopen dat videogames zo een gemeenschappelijke interesse worden in plaats van een struikelblok. Succes!

Tips